Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η ΠΟΕ ΔΕΥΑ καταγγέλλει την επιχειρούμενη ένταξη των υπαλλήλων των επιχειρήσεων του νόμου 1069/1980 στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα με την υπ' αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.81/62/οικ. 19639/12.07.2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζητείται η αποστολή συγκεκριμένων στοιχείων των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας προκειμένου να εισαχθούν τα δεδομένα τους στο μητρώο υπαλλήλων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η συγκεκριμένη ενέργεια του Ελληνικού Δημοσίου για ακόμη μία φορά έρχεται σε αντίθεση με την πάγια νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων, τα οποία ακόμη και πρόσφατα έχουν δεχθεί, ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1069/1980 είναι επιχειρήσεις ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα και ως προς το προσωπικό τους δεν υπάγονται στην έννοια του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Κάθε προσπάθεια ακόμη και έμμεσης ένταξής μας στην έννοια ακόμη και της "Γενικής Κυβέρνησης" αντίκειται στο νόμο  και στις έως σήμερα αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Σαφέστατα  η ένταξή μας στο συγκεκριμένο μητρώο χορηγεί αρκετές αρμοδιότητες πλέον στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως προς την εργασιακή μας σχέση λαμβανομένου υπόψη του δεδομένου, ότι ο πραγματικός, φυσικός και νόμιμος εργοδότης μας είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και  ο Πρόεδρος της κάθε επιχείρησης.
Καλούμε τις διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων να αρνηθούν την αποστολή στοιχείων, καθώς προφανέστατα εξαιτίας άγνοιας του νόμου και εκ παραδρομής έχει θεωρηθεί από το Υπουργείο, ότι υφίσταται υποχρέωση αποστολής τέτοιων στοιχείων και από τις επιχειρήσεις του ν. 1069/1980.
           
Συνάδελφοι, η ΠΟΕ ΔΕΥΑ είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια μετατροπής του προσωπικού των ΔΕΥΑ σε προσωπικό του δημοσίου τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον μας. Από καμία νομοθετική διάταξη και από καμία έως σήμερα συμπεριφορά των νομίμων εκπροσώπων των εργαζομένων δεν έχει επιτραπεί να εννοηθεί, ότι είναι νόμιμη και αποδεκτή η ένταξή μας στην έννοια της "Γενικής Κυβέρνησης".
           
Οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις, που παρέχουν ένα ιδιαίτερα κοινωφελές έργο, λειτουργούν στα πλαίσια αυτοχρηματοδότησης και στηρίζονται αποκλειστικά στο προσωπικό τους. Δεν θα επιτρέψουμε την ολιστική συμπεριφορά των κυβερνώντων να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις εργασιακές μας σχέσεις, οι οποίες ρυθμίζονται από τις Κλαδικές και Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
                       
Προς διευκόλυνση των πρωτοβάθμιων σωματείων αποστέλλουμε και σχέδιο όχλησης, την οποία καλούμε κάθε σωματείο να καταθέσει αρμοδίως προς κάθε επιχείρηση.
ΕΞΩΔΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ
            Του Σωματείου με την επωνυμία .............................................. .
           
Καλούμε την επιχείρηση να μην αποστείλει στοιχεία των εργαζομένων και μελών του σωματείου μας στα πλαίσια της με αριθμό ΔΙΔΑΔ/Φ.81/62/οικ. 19639/12.07.2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
           
Θεωρούμε, ότι σε κάθε περίπτωση το προσωπικό της παρούσας επιχείρησης δε μπορεί να ενταχθεί σε ένα μητρώο, το οποίο αφορά τους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα. Από το σύνολο της νομοθεσίας αλλά και των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων προκύπτει με σαφήνεια, ότι οι επιχειρήσεις του νόμου 1069/1980 λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους δεν υπάγονται στην έννοια του ευρύτερου δημοσίου τομέα και κατά τούτο δεν είναι δυνατό να νομιμοποιούνται διαδικασίες, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την εφαρμογή επί του προσωπικού των συγκεκριμένων επιχειρήσεων διατάξεων, που αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους. 
           
Δηλώνουμε την αντίθεση μας στην αποστολή στοιχείων των εργαζομένων προς το Μητρώο Απογραφής του Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε για λογαριασμό των μελών μας κάθε νόμιμο δικαίωμά. Επαναλαμβάνουμε, ότι αναγνωρίζουμε ως μοναδικό, πραγματικό, φυσικό και νόμιμο εργοδότη μας το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Επιχείρησης και δεν επιτρέπουμε την διάδοση προσωπικών δεδομένων κάθε εργαζομένου προς φορείς, οι οποίοι δεν έχουν καμία νομική ή πραγματική σχέση με την επιχείρηση.
............................, ..../..../.....
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ άνοιξε το δρόμο για μαζικές απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων, καταργήσεις φορέων και οργανισμών και ιδιωτικοποίηση των Δημοσίων Κοινωνικών Αγαθών. Άνοιξε το δρόμο για το νέο μνημόνιο, που «απελευθερώνει» τις απολύσεις στον Ιδιωτικό Τομέα και καταργεί κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης.
Μετά τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ σειρά πήραν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση με τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και τους οδηγούς του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης να μπαίνουν μαζικά σε διαθεσιμότητα.
Η Κυβέρνηση στο όνομα δήθεν της εξυγίανσης του Δημόσιου Τομέα ανοίγει μια νέα εποχή κερδοφορίας για το κεφάλαιο, παραδίδοντάς τους τις Δημόσιες Κοινωνικές Υπηρεσίες και τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά.
Ονομάζουν εξυγίανση, το πέταγμα στο δρόμο και στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων και προετοιμάζουν το έδαφος για τις επόμενες μαζικές απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, σύμφωνα με τα συμφέροντα των δανειστών και τις εντολές της Τρόικας.
Ήδη κατετέθη νέο πολυνομοσχέδιο το οποίο είναι απόλυτα σαφές ότι πρόκειται για νέο μνημόνιο. Mε το πολυνομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα, με Υπουργική Απόφαση, ένταξης σε καθεστώς διαθεσιμότητας υπαλλήλων, ανεξάρτητα από τις ανάγκες που καλύπτουν.
Μπροστά σε όλα αυτά η μόνη δύναμη ανατροπής είμαστε εμείς, κυρίως οι εναπομείναντες εργαζόμενοι, οι διωκόμενοι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας που ακόμη δεν εγκατέλειψαν τη χώρα.
Τώρα πρέπει να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μη περάσει και αυτό το νομοσχέδιο, γιατί θα είναι καταστροφή για όλους μας και όχι μόνο για αυτούς που θα απολυθούν ή που θα οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα.
Στόχος, είμαστε όλοι εμείς. Θέλουν εργαζόμενους δίχως δικαιώματα και ελευθερίες.
Όλοι και όλες στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τρίτη 16/7/2013 και στα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα
Όλοι και όλες στους δρόμους καθημερινά για να μην περάσουν
οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις.
Συνεχίζουμε τη Δευτέρα 15 και την Τετάρτη 17 Ιουλίου να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους.

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου «λαιμητόμου» με το οποίο 6.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τίθενται σε διαθεσιμότητα και απολύονται, η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Την Τετάρτη 10 και Πέμπτη 11 Ιουλίου οι σύλλογοι υπαλλήλων Δήμων θα πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις, ενημερωτικές συγκεντρώσεις και καταλήψεις Δημαρχείων. Επίσης παρεμβαίνουν σε κάθε Δήμο, σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να πάρουν αποφάσεις στήριξης των εργαζομένων και να εισηγηθούν στις Τοπικές Διοικήσεις και στην ΚΕΔΕ το «κλείσιμο» των Δήμων ως μέσο υπεράσπισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ συμμετέχουν σε όλες τις μορφές κινητοποιήσεων και δράσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τόπους από τους συλλόγους εργαζομένων των Δήμων.
Τα Δ.Σ. των σωματείων έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν για στάσεις εργασίας και συμμετοχή στα τοπικά συλλαλητήρια και στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν.
Το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά γιατί το διευρυμένο μέτωπο των εργαζομένων είναι η μόνη διέξοδος ανατροπής της τροϊκανής πολιτικής.
 

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η απόφαση της Κυβέρνησης για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και του θεσμού των Σχολικών Φυλάκων ήταν το επόμενο βήμα μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Στη χθεσινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τους τέσσερις Υπουργούς των συναρμόδιων Υπουργείων που έχουν αναλάβει τη «μεταρρύθμιση» των απολύσεων εργαζομένων και της διάλυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απλά ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους την αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησης για τον «ξαφνικό θάνατο» των εργαζομένων Σχολικών Φυλάκων και Δημοτικών Αστυνόμων.
Το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην Δημοτική Αστυνομία και των Σχολικών Φυλάκων και προτείνει σε όλους τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν κατά τόπους από τους εργαζόμενους των Δήμων.
Επειδή θα πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές ώρες, τα Δ.Σ. των σωματείων να κηρύξουν στάση εργασίας και συμμετοχή στα συλλαλητήρια όπου και όταν γίνουν.
Για μια ακόμη φορά επισημαίνουμε πως ο μόνος δρόμος για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλουν την εξαθλίωση των εργαζομένων είναι η μαζική, ενωτική, πανεργατική, κινηματική αντίδραση του συνόλου όλων των εργαζομένων.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η οριστική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα προβλέπει την απόλυση, μέσω διαθεσιμότητας, σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, 6.500 εργαζόμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι απολύσεις αυτές θα προέλθουν από τους Σχολικούς Φύλακες, Δημοτικούς Αστυνομικούς και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που δεν προσδιορίζονται ακριβώς.
Πλέον στόχος τους δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες αλλά συνολικά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι  αυτό η αντίδρασή μας θα είναι συνολική και δυναμική.
Σε πρώτη φάση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ αποφάσισε την προκήρυξη ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ τη ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013 από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι το τέλος του ωραρίου συμμετέχοντας στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Σήμερα 8 Ιουλίου 2013 και ώρα 11.00 το πρωί συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να αποφασίσει περαιτέρω τη στάση της. Από τις αποφάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα εξαρτηθούν και οι δικές μας κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.
Οι φασιστικές, αντισυνταγματικές και πραξικοπηματικές αποφάσεις της δικομματικής κυβέρνησης θα ανατραπούν στην πράξη μόνο από τον ενωτικό και αποφασιστικό αγώνα μας. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν στην απόλυση και στην ανεργία και τους Ο.Τ.Α. στην πλήρη διάλυση.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, με αφορμή το από 14/6/2013 έγγραφο της ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ Α.Ε. καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που με όχημα την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου θέλει να οδηγήσει χαριστικά σε χέρια ιδιωτών, όπως αυτά της ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ ΑΕ, την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στην αρχή των νησιών και στη συνέχεια όλης της χώρας.
Είναι γνωστό ότι η ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ είναι θυγατρική της ΕΥΔΑΠ η οποία σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης σύντομα θα πουληθεί σε ιδιωτικές εταιρείες με πρώτες υποψήφιες τις πολυεθνικές SUEZ και VEOLIA.
Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και δεν παραχωρείται σε εταιρείες. Οι λαοί της Ευρώπης έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του νερού. Και οι ελάχιστες πόλεις που είχαν παραχωρήσει τη διαχείριση του νερού σε ιδιωτικές εταιρείες (Παρίσι, Βερολίνο κ.α.) έσπασαν τα συμβόλαια και επανέφεραν τη διαχείριση στο δήμο.
Ήδη τα συνδικάτα της Ευρώπης αντέδρασαν στην προοπτική ιδιωτικοποίησης του νερού και με την συγκέντρωση 1.400.000 υπογραφών κατέγραψαν την πρώτη νίκη. Ο αρμόδιος επίτροπος θα εισηγηθεί στην κομισιόν να εκδοθεί οδηγία που να αναφέρει ότι το νερό δεν ιδιωτικοποιείται.
Μετά και από αυτές τις εξελίξεις δε νομιμοποιείται κανείς να παραχωρήσει το νερό σε ιδιώτες.
Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Λέσβου και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί μαζί τους ενάντια σε όλους αυτούς που ερήμην των πολιτών επεξεργάζονται σχέδια ξεπουλήματος του νερού του