Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Συνάντηση εργαζομένων ΔΕΥΑ και ΕΥΑΘ

 

Συνάντηση εργαζομένων ΔΕΥΑ και ΕΥΑΘ

Με πλατιά συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19-12-2023 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σύσκεψη που κάλεσαν η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Συμμετείχαν εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ του Νομού Θεσσαλονίκης καθώς και φορείς και κινήματα της πόλης.

Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των δράσεων ενάντια στο σχέδιο της Κυβέρνησης για το κλείσιμο των ΔΕΥΑ.  

Στη θέση αυτών, όπως εξήγησε αναλυτικά ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΕΥΑ, θα προκύψουν λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, περίπου μία ανά περιφέρεια, που θα κληθούν να λειτουργήσουν με τον τρόπο που θα υπαγορεύσει η κυβέρνηση μέσω της νεοσύστατης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Επαληθεύεται πλήρως η εκτίμηση που είχαμε από την άνοιξη, όταν λέγαμε πως η δημιουργία της ΡΑΑΕΥ έχει ως αποκλειστικό στόχο να μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, όπως ακριβώς έκανε και με το ρεύμα.

Οι νέοι πάροχοι θα προχωρήσουν σε σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού, απορροφώντας τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους. Παράλληλα, λόγω της υποστελέχωσής τους, μεγάλο κομμάτι των παρεχόμενων υπηρεσιών θα ανατεθεί σε ιδιώτες μέσω εργολαβιών ή ΣΔΙΤ.

 Για τους χιλιάδες εργαζόμενους των ΔΕΥΑ το μέλλον που επιφυλάσσεται είναι αβέβαιο, καθώς κανένας δεν γνωρίζει που θα βρεθούν την επόμενη μέρα και με ποιες συνθήκες εργασίας.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται η συγχώνευση των ΔΕΥΑ του νομού με την ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς επίσης και η επέκταση της δραστηριότητας της τελευταίας στον νομό Χαλκιδικής και πιθανών και στον Νομό Κιλκίς.

 Το νέο αυτό σχήμα, θα κληρονομήσει προφανώς όλες τις αδυναμίες και τα προβλήματα του παρελθόντος.

 Είναι βέβαιο λοιπόν ότι πίσω από τα παχιά λόγια για καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση, στην πράξη αυτό που δρομολογείται είναι μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς, υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Ο νέος γύρος της επίθεσης απέναντι στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού έχει ανοίξει. Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΥΑ και ΕΥΑΘ, μαζί με την κοινωνία, για άλλη μια φορά καλούμαστε να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Το καταφέραμε το 2014 με το συντριπτικό 98% στο δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Το καταφέραμε τον Απρίλιο που μας πέρασε με την ιστορική συναυλία της πλατείας Αριστοτέλους που ανάγκασε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ που είχε ακυρώσει. Μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και πάλι!