Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η ΠΟΕ ΔΕΥΑ καταγγέλλει την επιχειρούμενη ένταξη των υπαλλήλων των επιχειρήσεων του νόμου 1069/1980 στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου. Ειδικότερα με την υπ' αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.81/62/οικ. 19639/12.07.2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ζητείται η αποστολή συγκεκριμένων στοιχείων των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας προκειμένου να εισαχθούν τα δεδομένα τους στο μητρώο υπαλλήλων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η συγκεκριμένη ενέργεια του Ελληνικού Δημοσίου για ακόμη μία φορά έρχεται σε αντίθεση με την πάγια νομολογία των Ελληνικών Δικαστηρίων, τα οποία ακόμη και πρόσφατα έχουν δεχθεί, ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1069/1980 είναι επιχειρήσεις ιδιωτικοοικονομικού χαρακτήρα και ως προς το προσωπικό τους δεν υπάγονται στην έννοια του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Κάθε προσπάθεια ακόμη και έμμεσης ένταξής μας στην έννοια ακόμη και της "Γενικής Κυβέρνησης" αντίκειται στο νόμο  και στις έως σήμερα αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων.
Σαφέστατα  η ένταξή μας στο συγκεκριμένο μητρώο χορηγεί αρκετές αρμοδιότητες πλέον στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως προς την εργασιακή μας σχέση λαμβανομένου υπόψη του δεδομένου, ότι ο πραγματικός, φυσικός και νόμιμος εργοδότης μας είναι το Διοικητικό Συμβούλιο και  ο Πρόεδρος της κάθε επιχείρησης.
Καλούμε τις διοικήσεις όλων των επιχειρήσεων να αρνηθούν την αποστολή στοιχείων, καθώς προφανέστατα εξαιτίας άγνοιας του νόμου και εκ παραδρομής έχει θεωρηθεί από το Υπουργείο, ότι υφίσταται υποχρέωση αποστολής τέτοιων στοιχείων και από τις επιχειρήσεις του ν. 1069/1980.
           
Συνάδελφοι, η ΠΟΕ ΔΕΥΑ είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια μετατροπής του προσωπικού των ΔΕΥΑ σε προσωπικό του δημοσίου τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον μας. Από καμία νομοθετική διάταξη και από καμία έως σήμερα συμπεριφορά των νομίμων εκπροσώπων των εργαζομένων δεν έχει επιτραπεί να εννοηθεί, ότι είναι νόμιμη και αποδεκτή η ένταξή μας στην έννοια της "Γενικής Κυβέρνησης".
           
Οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις, που παρέχουν ένα ιδιαίτερα κοινωφελές έργο, λειτουργούν στα πλαίσια αυτοχρηματοδότησης και στηρίζονται αποκλειστικά στο προσωπικό τους. Δεν θα επιτρέψουμε την ολιστική συμπεριφορά των κυβερνώντων να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και τις εργασιακές μας σχέσεις, οι οποίες ρυθμίζονται από τις Κλαδικές και Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
                       
Προς διευκόλυνση των πρωτοβάθμιων σωματείων αποστέλλουμε και σχέδιο όχλησης, την οποία καλούμε κάθε σωματείο να καταθέσει αρμοδίως προς κάθε επιχείρηση.
ΕΞΩΔΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ
            Του Σωματείου με την επωνυμία .............................................. .
           
Καλούμε την επιχείρηση να μην αποστείλει στοιχεία των εργαζομένων και μελών του σωματείου μας στα πλαίσια της με αριθμό ΔΙΔΑΔ/Φ.81/62/οικ. 19639/12.07.2013 εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
           
Θεωρούμε, ότι σε κάθε περίπτωση το προσωπικό της παρούσας επιχείρησης δε μπορεί να ενταχθεί σε ένα μητρώο, το οποίο αφορά τους υπαλλήλους του Δημοσίου τομέα. Από το σύνολο της νομοθεσίας αλλά και των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων προκύπτει με σαφήνεια, ότι οι επιχειρήσεις του νόμου 1069/1980 λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους δεν υπάγονται στην έννοια του ευρύτερου δημοσίου τομέα και κατά τούτο δεν είναι δυνατό να νομιμοποιούνται διαδικασίες, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την εφαρμογή επί του προσωπικού των συγκεκριμένων επιχειρήσεων διατάξεων, που αφορούν στους δημοσίους υπαλλήλους. 
           
Δηλώνουμε την αντίθεση μας στην αποστολή στοιχείων των εργαζομένων προς το Μητρώο Απογραφής του Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε για λογαριασμό των μελών μας κάθε νόμιμο δικαίωμά. Επαναλαμβάνουμε, ότι αναγνωρίζουμε ως μοναδικό, πραγματικό, φυσικό και νόμιμο εργοδότη μας το Διοικητικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο της Επιχείρησης και δεν επιτρέπουμε την διάδοση προσωπικών δεδομένων κάθε εργαζομένου προς φορείς, οι οποίοι δεν έχουν καμία νομική ή πραγματική σχέση με την επιχείρηση.
............................, ..../..../.....
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ