Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει τη διαχείριση του νερού από ιδιώτες προσπαθεί να βρει όχημα για να αφαιρέσει τη διαχείριση του κοινωνικού αγαθού από τις τοπικές κοινωνίες.
Το όχημα είναι η ΕΥΔΑΠ και η θυγατρική της «ΕΥΔΑΠ νήσων».
Ήδη σε 15 νησιά που δεν είχαν ΔΕΥΑ ανέλαβε τη διαχείριση του νερού. Δυστυχώς η κακή λειτουργία των υπηρεσιών ύδρευσης στους δήμους δίνει επιχειρήματα στην κυβέρνηση για διαχείριση του νερού από την ΕΥΔΑΠ νήσων.
Έγινε προσπάθεια να αναλάβει και τη διαχείριση του νερού της Σαντορίνης και Μυτιλήνης που έχουν ΔΕΥΑ αλλά μετά την αντίδραση των σωματείων εργαζομένων, τοπικών φορέων και την συμπαράσταση της Ομοσπονδίας, τελικά δεν το κατάφερε.
Η κυβέρνηση δεν σταματά την προσπάθεια ξεπουλήματος του νερού. Πρόσφατα έγιναν δηλώσεις από υπουργό για συνεργασία ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ με ιδιώτες μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και επέκταση της ΕΥΔΑΠ νήσων. Σκοπός τους βέβαια είναι να βάλουν χέρι στη διαχείριση του νερού όλης της χώρας.
Οι επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης της χώρας δεν έχουν ανάγκη από συνεργασία με ιδιώτες.
Έχουν ανάγκη από προσωπικό γιατί εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν απαγορέψει τις προσλήψεις με συνέπεια να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα αντικείμενα εργολάβοι. Απαξιώνουν τις επιχειρήσεις με σκοπό την εύκολη μεταφορά σε χέρια ιδιωτών.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ΔΕΥΑ έχουν αντικαταστήσει τα παλιά δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, έχουν κατασκευάσει βιολογικούς καθαρισμούς και με το πρόγραμμα ΣΕΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα τρέχει για το επόμενα 6 χρόνια θα ολοκληρώσουν όλα τους τα έργα, γι αυτό και δεν έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση ιδιωτών.
Δεν μας ξεγελούν τα σχέδια τους για δήθεν χρηματοδότηση έργων μέσω ΣΔΙΤ.
Ο τελικός σκοπός είναι το ξεπούλημα του μονοπωλιακού αγαθού γιατί αποφέρει σίγουρο κέρδος στους επενδυτές χωρίς επιχειρηματικό κίνδυνο.
Στην κατεύθυνση αυτή πριν λίγες ημέρες βρισκόταν σε εξέλιξη δημοσκόπηση με στόχο την αποτύπωση της κοινής γνώμης κατοίκων των νησιών σχετικά με την περίπτωση διαχείρισης του νερού από την ΕΥΔΑΠ. Τα ερωτήματα της δημοσκόπησης σκόπευαν στην ανάδειξη των προβλημάτων διαχείρισης του νερού από τους δήμους και στα πλεονεκτήματα που δήθεν θα προκύψουν από την διαχείριση της ΕΥΔΑΠ νήσων. Με τον τρόπο αυτόν κατεύθυναν τις απαντήσεις εκεί που ήθελαν.
Η εμπλοκή της ΕΥΔΑΠ και ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ, δήθεν για εκσυγχρονισμό των δικτύων, αλλού αποσκοπεί. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης και οι πολίτες θα δώσουν την απάντηση τους στα σχέδια της κυβέρνησης.