Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στις 26-6-2014 ενημερώθηκαν τα σωματεία για την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που απαιτεί από όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου να στείλουν στοιχεία εργαζομένων που η σχέση εργασίας τους μετατράπηκε από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
Πρόταση της Ομοσπονδίας ήταν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν κάποια ΔΕΥΑ προτίθεται να αποστείλει στοιχεία το σωματείο να αντιδράσει θέτοντας θέμα ερμηνείας και νομιμότητας της εγκυκλίου προκαλώντας ερώτημα στο αρμόδιο υπουργείο.
Το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ τη Δευτέρα 30-6-2014 στην Κομοτηνή. Η αρχική πρόταση ήταν να αποσταλούν στοιχεία για τους εργαζόμενους που η σχέση εργασίας μετατράπηκε μετά τις 8-10-1997 (έναρξη εφαρμογής ΑΣΕΠ στις ΔΕΥΑ) από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χωρίς να ισχύουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.
Μετά την παρέμβαση του Προέδρου της Ομοσπονδίας που συμμετείχε στη συνεδρίαση αποφάσισαν να προτείνουν στις ΔΕΥΑ να στείλουν στοιχεία μόνο για εργαζόμενους που οι σχέσεις εργασίας μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου μετά τις 8-10-1997 χωρίς να ισχύουν οι νόμιμες προϋποθέσεις με υπαιτιότητα των εργαζομένων. Αυτή είναι η σωστή ερμηνεία του νόμου 4250/2014.
Αυτό σημαίνει, αν τα σωματεία δεν μπορούν να αποτρέψουν την αποστολή στοιχείων, να σταλούν μόνο για τις περιπτώσεις που οι σχέσεις εργασίας μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου με πλαστά στοιχεία που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι εξαπατώντας τα Δ.Σ. των ΔΕΥΑ. Τέτοιες περιπτώσεις θεωρούμε αδύνατον να υπάρχουν στις ΔΕΥΑ.
Για όλες τις άλλες περιπτώσεις που μετατράπηκαν οι συμβάσεις εργασίας σε αορίστου χρόνου με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΥΑ δεν αποστέλλονται στοιχεία.
Η Ομοσπονδία συνεχίζει να επιμένει στην πάγια θέση της. Οι ΔΕΥΑ δεν ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα γι αυτό και δεν αγγίζουν τους εργαζόμενους όλες αυτές οι διατάξεις.
Η κυβέρνηση ακλουθώντας πιστά τις επιταγές της Τρόικα θα κάνει ότι είναι δυνατόν να βρει 7.000 εργαζόμενους που θα απολυθούν μέχρι τέλος του 2014.
Τη Δευτέρα 7-7-2014 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και οι ΔΕΥΑ και στη συνέχεια την ίδια ημέρα με την Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστοφιλοπούλου για το θέμα αποστολής στοιχείων και απολύσεων.