Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ


Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε στις 7-7-2014 με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο και την Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κα Χριστοφιλοπούλου.
Σκοπός των συναντήσεων ήταν να διερευνηθούν οι προθέσεις των δύο αρμόδιων υπουργείων για το θέμα των 7.000 απολύσεων που πρόκειται να γίνουν μέχρι τέλους του 2014 με απόφαση της κυβέρνησης υπακούοντας τις εντολές της Τρόικας.
Το θέμα πήρε διαστάσεις με την ψήφιση του νόμου 4250/2014 και την εγκύκλιο που στάλθηκε και στις ΔΕΥΑ, ζητώντας στοιχεία εργαζομένων που η σχέση εργασίας από ορισμένου χρόνου μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

Από τη συνάντηση με την κα Χριστοφιλοπούλου διαπιστώθηκε ότι η ερμηνεία που έδωσε στην τελευταία ανακοίνωση η Ομοσπονδία για το άρθρο 42 του ν. 4250/2014 είναι ορθή.
Μας ανέφεραν συγκεκριμένα ότι αυτοί που θα απολυθούν θα είναι οι εργαζόμενοι που με πλαστά στοιχεία εξαπάτησαν τα διοικητικά συμβούλια και μετατράπηκαν οι σχέσεις εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Η εγκύκλιος όμως του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αρ. πρωτ. ΔΙΠΙΔ/Β2.Δ/268/οικ 16587 ζητά να αποσταλούν στοιχεία όλων των εργαζομένων που οι σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μετατράπηκαν σε αορίστου χωρίς να περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που με υπαιτιότητα των εργαζομένων έγινε η μετατροπή.
Η απάντηση της Υφυπουργού για την εγκύκλιο ήταν ότι ζητάνε τα στοιχεία για όλες τις μετατροπές των συμβάσεων για να έχει συνολική εικόνα το Υπουργείο. Απολύσεις θα γίνουν μόνο στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι εξαπάτησαν με πλαστά στοιχεία τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων.
Επισημάνθηκε από πλευράς προεδρείου της ομοσπονδίας ότι κακώς ζητάνε στοιχεία από τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου από το 1994 γιατί εντάχθηκαν στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ μετά το 1997. Δέχθηκαν το λάθος τους και πιθανόν να γίνει διορθωτική εγκύκλιος. Όσον αφορά τα δημοσιεύματα για κλείσιμο νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και απολύσεων προσωπικού διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι τις ΔΕΥΑ δεν πρόκειται να τις αγγίξουν.
Από την κα Χριστοφιλοπούλου ζητήθηκε επίσης να επιτραπούν οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού στις ΔΕΥΑ.
Με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ντινόπουλο συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν για τους εργαζόμενους και τις ΔΕΥΑ τα τελευταία χρόνια. Του καταθέσαμε τα αιτήματα και τις προτάσεις της ομοσπονδίας. Μας διαβεβαίωσε κι αυτός από την πλευρά του ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στις ΔΕΥΑ.
Η επόμενη συνάντηση με τον Κ. Υπουργό θα γίνει σύντομα και από κοινού με την ΕΔΕΥΑ για να του ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση ώστε να δώσει λύσεις στα αιτήματα μας.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η ομοσπονδία επιμένει να μην σταλούν στοιχεία για όλους τους εργαζόμενους που η σχέση εργασίας μετατράπηκε από ορισμένου σε αορίστου χρόνου παρά μόνο για όσους κατέθεσαν πλαστά στοιχεία. Παρά τις διαβεβαιώσεις δεν τους έχουμε εμπιστοσύνη.
Η Ομοσπονδία θα συνεχίζει να ενημερώνει και να πιέζει τους αρμόδιους υπουργούς για όλα τα προβλήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και τις ΔΕΥΑ. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει την προσπάθεια και τον αγώνα με όλα τα συνδικάτα της χώρας ενάντια στα μέτρα των μνημονίων που μας αφαίρεσαν κεκτημένα δικαιώματα.
Η περίοδος μέχρι τέλος του έτους είναι επικίνδυνη. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ικανοποιήσει την απαίτηση της Τρόικα για 7000 απολύσεις μέχρι τέλος του 2014.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης που στρέφεται εναντίον των εργαζομένων και των ΔΕΥΑ.