Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου πραγματοποίησε εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ στην Αθήνα για να παρουσιάσει την απόφαση της για «συνταγματική κατοχύρωση, αφενός του νερού ως δημόσιου αγαθού και αφετέρου του δικαιώματος του νερού ως καθολικού δικαιώματος».
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας σε θέματα νομοθεσίας και πολιτικών που σχετίζονται με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά το γενικότερο πλαίσιο προστασίας του δικαιώματος στο νερό, η ΕΕΔΑ προτείνει:
  • Νομοθετική αναγνώριση του δικαιώματος στο νερό ως δημόσιου αγαθού.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα και έλεγχου των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης χωρίς δυνατότητα παραχώρησης σε ιδιώτες.
  • Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ποιοτικό νερό των κατοίκων όλης της χώρας.
  • Έλεγχο της εφαρμογής των σχετικών με το δικαίωμα στο νερό υποχρεώσεων, ιδίως διά ανεξάρτητων οργάνων.
Στην εκδήλωση καλέστηκαν φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις που σχετίζονται με το νερό και δημοσιογράφοι από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας συμμετέχει στην εκδήλωση παρουσιάζοντας τις θέσεις της για το νερό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ.
Σε μία περίοδο που οι κυβερνητικές επιλογές προσφέρουν «γη» και «ύδωρ» στους διεθνείς δανειστές της χώρας, αγνοώντας τις επιπτώσεις τους σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, το συνδικαλιστικό κίνημα είναι μπροστά στην αναγκαία πορεία διασφάλισης και προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα και της καθολικής πρόσβασης στα φυσικά αγαθά και τις κοινωνικές υπηρεσίες.