Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΔΕΥΑ

Με την επιστολή στις 15-11-12 ενημερωθήκατε ότι η ΕΔΕΥΑ έχει αποφασίσει τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας μας για να εκτιμήσει τις διατάξεις του ν. 4093/2012 και τις επιπτώσεις στη λειτουργία των ΔΕΥΑ.
Η επιτροπή συνεδρίασε στις 30-11-12 και μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε και προτείνει τα παρακάτω.
  1. Επειδή η εγκύκλιος που εκδόθηκε για το μισθολογικό καθεστώς του ν. 4093/12 προσκρούει καταφανέστατα στις διατάξεις του νόμου, προφανώς εφαρμόζεται ο νόμος και όχι η εγκύκλιος.
  2. Άμεση προώθηση και έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής.
  3. Άμεση σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου της ΕΔΕΥΑ.
Όπως διαπιστώνετε από τις προτάσεις της επιτροπής, μέχρι τέλος του έτους δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία περαιτέρω μείωση αποδοχών. Η σύγκριση των αποδοχών μας τον Ιανουάριο του 2013 θα γίνει με τις αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011.
Η Κ.Υ.Α. που θα προωθηθεί επαναφέρει διατάξεις που η εργατική νομοθεσία προβλέπει όπως υπερωρίες, επιφυλακή, προϋπηρεσία κ.α. Προτείνεται επίσης οι αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν σε μειώσεις το 35% σε σύγκριση με το 2009.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ όπου θα καλεστούν να παραβρεθούν Υπουργοί, στελέχη υπουργείων, βουλευτές κ.α., θα αναδειχθεί ο πολύτιμος ρόλος των ΔΕΥΑ, τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία τους μετά την ψήφιση και του 3ου μνημονίου και θα απαιτηθεί η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ΔΕΥΑ με βάση λειτουργίας τον ιδρυτικό ν. 1069/80.
Η ομοσπονδία θα συμμετέχει στην προσπάθεια της ΕΔΕΥΑ να παραβρεθούν στην Γενική Συνέλευση όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.
Είναι σημαντικό να περάσει η ΕΔΕΥΑ τις θέσεις της απομονώνοντας μεμονωμένες φωνές που δημιουργούν προβλήματα και λάθος εντυπώσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.