Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Συνάδελφοι,
Μια μεγάλη επιτυχία για τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού ήρθε με την απόφαση 1224/2020 του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Για δεύτερη φορά στην δεκαετία των μνημονίων και της χρεοκρατίας, ο αγώνας για δημόσιο και κοινωνικό νερό όχι μόνο βάζει φρένο, αλλά ανατρέπει τις μνημονιακές πολιτικές.
Αν η απόφαση του 1906/2014 κατά της ένταξης της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν έκπληξη, αναλογιστείτε την δυναμική της απόφασης 1224/2020 όταν στρέφεται κατά της ένταξης της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για να βελτιώσει τις «ατέλειες» του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζουμε ότι στο 3ο μνημόνιο γινόταν ειδική αναφορά στις δικαστικές αποφάσεις για τις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ.
Είναι η μοναδική ήττα του Υπερταμείου.
Το ΣτΕ έκρινε, ότι ο έλεγχος του νερού απομακρύνεται από το ελληνικό δημόσιο και ουσιαστικά παραχωρείται στην Κομισιόν και στην Τρόικα και στους θεσμούς που μας καταδυναστεύουν.
Η οριστική απόφαση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Συνάδελφοι,
Τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε κριθεί αν είχαμε παραδοθεί στην μοίρα που κάποιοι άλλοι προσπαθούν να προκαθορίσουν για εμάς.
Τίποτα από τα παραπάνω δε θα είχε επιτευχθεί αν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ δεν είχαν κάνει προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο.
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης όλης της χώρας ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα είναι πολλές τα επόμενα χρόνια.
Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ στηρίζει και συμμετέχει με κάθε τρόπο στην προσπάθεια των συναδέλφων εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη