Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ



Μέσα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία η κυβέρνηση επιλέγει την εκκίνηση της ιδιωτικοποίησης του νερού ξεκινώντας από ΕΥΔΑΠ Παγίων. Την ΕΥΔΑΠ παγίων διαχειρίζεται το Υπουργείο Υποδομών. Έχει στην κατοχή της φράγματα και ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκη τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία ,αντλιοστάσια και το δίκτυο μεταφοράς 400χμ. Αφορά λοιπόν το λεγόμενο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) και όποια άλλη εγκατάσταση μέχρι τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ ΑΕ όπου το νερό διυλίζεται και μπαίνει στο δίκτυο ύδρευσης για τον τελικό καταναλωτή.
Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ξεκινάει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προκηρύσσοντας τρεις διαγωνισμούς συμβούλων (νομικός, τεχνικός, χρηματοοικονομικός) οι οποίοι θα αναλάβουν να συντάξουν και να διεκπεραιώσουν το διαγωνισμό δημοπράτησης του ΕΥΣ με τη μορφή ΣΔΙΤ. Αντικείμενο λοιπόν του Ιδιώτη θα είναι το έργο : “Διαχείριση – Λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας” 
Πρόκειται για κίνηση  παραχώρησης κρίσιμων υποδομών και άμεση εμπορευματοποίηση του κύκλου του νερού. Παραχωρείται η διαχείριση τους όπως και τα νερά της Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας , Φωκίδας και Βοιωτίας. Άρα η ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση από την νέα, ιδιωτική πλέον εταιρία, που θα έχει στην διάθεση της ένα μέρος από τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού της χώρας. Το μοντέλο αυτό ιδιωτικοποίησης είναι παρόμοιο με αυτό της Χιλής του Πινοσέτ και δεν αναφέρεται απλά σε δίκτυα (όπως Γαλλία – Γερμανία κ.τλ ) αλλά στην ιδιωτικοποίηση του ίδιου του κύκλου νερού.
Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ έπαιρνε το αδιύλιστο νερό χωρίς τιμή και έναντι αυτού είχε την υποχρέωση του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.). Μια τέτοια σύμπραξη για την λειτουργία και συντήρηση του Ε.Υ.Σ. θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό κόστος στο ελληνικό δημόσιο, που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής. Παράλληλα το δημόσιο θα χάσει μεγάλο ποσό της κερδοφορίας του, τόσο εξαιτίας των αναπόφευκτα μειωμένων μερισμάτων που θα εισπράττει λόγω της μειωμένης κερδοφορίας της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε., όσο και από τη αυξημένη δαπάνη που θα αποδίδει στον συμπράττοντα ιδιώτη. Από την σύμπραξη ΣΔΙΤ το δημόσιο θα μετατραπεί σε εγγυητή των συμφερόντων του εκάστοτε ιδιώτη. Επιπλέον, οι 250 εργαζόμενοι που εργάζονται στην Διεύθυνση Υδροληψίας και συντηρούν με επιτυχία το Ε.Υ.Σ βρίσκονται σε μία αμφισβητούμενη πλέον σχέση εργασίας αφού τους προτείνεται να εργαστούν σε υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα ή Πειραιά. Είναι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους αντίστοιχους νομούς τουλάχιστον 20 χρόνια και πρέπει να ξεσπιτωθούν .
Η Ομοσπονδία είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού . Η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι μία τακτική που παγκόσμια έχει αποτύχει δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην δημόσια υγεία αλλά και στην οικονομική κατάσταση των πολιτών. Οι λίμνες, τα ποτάμια, οι πηγές μας είναι η ζωή του τόπου μας. θα αγωνιστούμε γι’ αυτά.
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό όχι εμπόρευμα .