Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ


Με την επιστολή της Ομοσπονδίας στις 25-6-2014 και με τίτλο «Ρωγμή στη λογική των μνημονίων η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» ενημερώθηκαν τα σωματεία ότι το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ και ακύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης που κατήργησε την μονομερή προσφυγή στον ΟΜΕΔ και στη Διαιτησία. 
Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 (2ο μνημόνιο) η κυβέρνηση είχε αποφασίσει ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν μονομερώς στον ΟΜΕΔ παρά μόνο αν και οι εργοδότες συμφωνούν.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ η κυβέρνηση κατέθεσε πρόσφατα στη βουλή τροπολογία που παραβιάζει ωμά την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας.
Ναι μεν δέχεται την απόφαση για μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ και στη Διαιτησία για θέματα που αφορούν τις αποδοχές τους, προβλέπει στην τροπολογία συγκρότηση πενταμελούς δευτεροβάθμιας επιτροπής διαιτησίας, η οποία θα κρίνει εφέσεις κατά των διαιτητικών αποφάσεων, των οποίων η εκτελεστικότητα θα αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειοψηφία των μελών της πενταμελούς επιτροπής θα τοποθετείται από την κυβέρνηση, αντιλαμβανόμαστε ότι η τροπολογία ικανοποιεί αποκλειστικά τις εργοδοτικές αξιώσεις.
Το συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση που σε καμία περίπτωση δε συνάδει με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.