Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Οι ΔΕΥΑ ακόμη μία φορά βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με email απευθύνονται στις ΔΕΥΑ ζητώντας στοιχεία για τους εργαζόμενους.
Το μεν Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά στοιχεία για τυχόν μετατροπές συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ζητά όνομα υπευθύνων από κάθε ΔΕΥΑ και στη συνέχεια θα ζητηθεί να γίνει εξακρίβωση της νομιμότητας των στοιχείων του προσωπικού.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα η Ομοσπονδία πήρε θέση με τρεις ανακοινώσεις στις 26-6-14, 7-7-14 και 9-7-14. Οι ΔΕΥΑ δεν έχουν εργαζόμενους που με υπαιτιότητα δική τους, όπως ο νόμος 4250/14 αναφέρει, να έχουν μετατραπεί οι σχέσεις εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Επομένως οι ΔΕΥΑ αν θα στείλουν επιστολή στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις εργαζομένων. Αρκετές ΔΕΥΑ έχουν ήδη στείλει στο Υπουργείο επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο.
Όσον αφορά τα στοιχεία που ζητά το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μετά από επικοινωνία με την Προϊσταμένη του τμήματος διαπιστώθηκε ότι δεν γνωρίζουν αν οι ΔΕΥΑ εμπίπτουν στις διατάξεις που τις υποχρεώνουν για έλεγχο στοιχείων προσωπικού. Μάλιστα ζήτησε τηλέφωνο επικοινωνίας του Προέδρου της Ομοσπονδίας για να απαντήσει, χωρίς αυτό να γίνει μέχρι σήμερα.
Από τις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί γι αυτό το θέμα:
ΑΔΑ: ΒΕΧ4Χ-5ΞΕ
ΑΔΑ: ΒΛΓΕΧ-363
ΑΔΑ: ΒΙΞ4Χ-ΠΕ4
ΑΔΑ: 7Φ95Χ – Μ7Ρ
Διαπιστώνουμε ότι οι ΔΕΥΑ δεν είναι στους φορείς που αναφέρονται.
Επομένως πρέπει να αγνοήσουν το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι θέμα που μπορεί να δημιουργήσει πολλή μεγάλη πληγή στις ΔΕΥΑ.
Η κυβέρνηση παρόλο που διαβεβαιώνει ότι πρόβλημα θα υπάρξει μόνο για τους εργαζόμενους που η μετατροπή της σύμβασης τους από ορισμένου σε αορίστου έγινε με υπαιτιότητα τους (εξαπάτησαν τα διοικητικά συμβούλια με πλαστά στοιχεία), συνεχίζει να ζητά στοιχεία για όλες τις μετατροπές των συμβάσεων.
Στην αγωνία της να ικανοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για 6500 απολύσεις μέχρι τέλος του 2014 δεν θα διστάσει να απολύσει όλους τους εργαζόμενους που η μετατροπή της σύμβασής τους έγινε εκτός ΑΣΕΠ ή δικαστικών αποφάσεων.