Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το συλλαλητήριο των συνδικάτων που πραγματοποιήθηκε 6-9-2014 στη Θεσσαλονίκη είναι η αφετηρία νέων αγώνων και διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για την ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην ανεργία.
Η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε πρόσφατα καταδεικνύει τη συνέχιση του αδιέξοδου όσο ασκούνται πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και της ανεργίας.
Οι πολιτικές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση με συνέπεια να εξαντληθούν τα αποθεματικά των ταμείων με οριακό έτος το 2016.
Η έκθεση τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης παράκαμψης της νεοφιλελεύθερης πορείας με ένα νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ενισχύει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους μισθούς.
Με ευκαιρία της παρουσίας μας στο συλλαλητήριο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συνεδρίασε με κυρίαρχο θέμα τον προγραμματισμό δράσης του κλάδου.
Οι 6.500 απολύσεις που θα γίνουν με εντολή της τρόικας μέχρι τέλος του έτους, ο επανέλεγχος των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, η αλλαγή του νόμου 1264/82 για το συνδικαλιστικό κίνημα, η πρόθεση αρκετών νέων δημάρχων για κλείσιμο ΔΕΥΑ, η εκδίκαση της προσφυγής μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της ενιαίας αρχής πληρωμής, η προσπάθεια απαλλαγής από το ενιαίο μισθολόγιο και άλλα ζητήματα θα απασχολήσουν τον κλάδο άμεσα.
Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε για τις παρακάτω δράσεις και παρεμβάσεις.
  1. Πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης αντιπροσώπων στην Αθήνα αρχές Οκτωβρίου.
  2. Κάλεσμα για κοινή δράση με τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  3. Γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία.
  4. Κάλεσμα στην ΕΔΕΥΑ για κοινή προσπάθεια τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το ανθυγιεινό επίδομα και την άρση απαγόρευσης προσλήψεων.
  5. Χρήση των τοπικών μέσων ενημέρωσης για προβολή των θέσεων μας.
  6. Συντονισμό του δικαστικού αγώνα που πραγματοποιούν τα σωματεία.
  7. Υπεράσπιση με κάθε τρόπο του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευσης.
Το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί τους εργαζόμενους με τη συνεχή, μαζική, ενωτική και δυναμική συμμετοχή τους, να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν απολύσεις, κλείσιμο ΔΕΥΑ, περαιτέρω κατάργηση μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Οι πολιτικές της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης και του νεοφιλελευθερισμού δεν ανατρέπονται χωρίς τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στους αγώνες των συνδικάτων.