Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, η κυβέρνηση επέβαλε την πολιτική των μνημονίων με περικοπές αποδοχών που ήταν πολύ πιο οδυνηρές στους εργαζόμενους του δημοσίου και ιδιαίτερα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στις κινητοποιήσεις και δράσεις των συνδικάτων πήραν μέρος και οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ με συμμετοχή που ξεπερνούσε κατά πολύ το μέσο όρο εργαζομένων άλλων κλάδων.
Εκτός από τις κινητοποιήσεις η Ομοσπονδία προσπάθησε με διάφορες παρεμβάσεις και επαφές, με σύμμαχο την ΕΔΕΥΑ, να προκαλέσει νομοθετικές παρεμβάσεις που να ξεκαθαρίζουν ότι δεν ισχύουν οι περικοπές αποδοχών για τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ.
Ταυτόχρονα ξεκίνησε και δικαστικός αγώνας εναντίον των περικοπών.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε να στηρίξει αρχικά τις προσφυγές λίγων μεγάλων σωματείων για να έχουμε τις πρώτες θετικές αποφάσεις και στη συνέχεια να γίνουν μαζικά οι προσφυγές από τα υπόλοιπα σωματεία. Αυτό έγινε με επιτυχία και ήδη έχουμε 12 θετικές αποφάσεις δικαστηρίων.
Με αυτές τις αποφάσεις πλέον η προσπάθεια των υπολοίπων σωματείων που επιθυμούν να προσφύγουν εναντίον των περικοπών γίνεται πιο εύκολη.
Τα σωματεία προτίθενται να κάνουν προσφυγή μπορούν να ζητήσουν από την Ομοσπονδία υλικό και νομικές συμβουλές από το νομικό μας σύμβουλο.
Στις περιφερειακές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν ένα από τα θέματα θα είναι ο δικαστικός αγώνας που ξεκίνησε και εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά.
Στις συσκέψεις θα παραβρίσκεται και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας για τυχόν ερωτήματα και απορίες συναδέλφων.
Σύντομα θα σας αποσταλεί το πρόγραμμα των περιφερειακών συσκέψεων.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Σύμφωνα με το νόμο 4093/12 με κοινές υπουργικές αποφάσεις θα ρυθμίζονται ζητήματα όπως το ανθυγιεινό επίδομα.
Η εγκύκλιος που ερμηνεύει τον παραπάνω νόμο αναφέρει ρητά ότι οι Kοινές Yπουργικές Aποφάσεις πρέπει να εκδοθούν μέχρι τον Ιούνιο 2013.
Η προθεσμία που αναφέρει ο νόμος πέρασε χωρίς να εκδοθεί απόφαση για τους εργαζόμενους στα νομικά πρόσωπα του Υπουργείου Εσωτερικών με ευθύνη βέβαια της κυβέρνησης.
Πρέπει με νέα διάταξη να παραταθεί ο χρόνος έκδοσης ΚΥΑ που έληξε τον Ιούνιο και στη συνέχεια να εκδοθεί η απόφαση.
Με παρέμβαση του Προεδρείου της Ομοσπονδία στο Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών ζητήθηκε να εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ με αναδρομική ισχύ από 1-1-2013.
Για να πιεστούν τα υπουργεία η Ομοσπονδία έστειλε εξώδικο και ζήτησε από την ΕΔΕΥΑ να πράξει το ίδιο.
Διαβάστε ΕΔΩ την εξώδικη δήλωση – πρόσκληση…

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΝΕΒΟΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συνάδελφοι, το Σωματείο μας μετά απο ενημέρωση απο το εργατικό κέντρο Εύβοιας συμμετέχει στην 24 ωρη Πανεβοική απεργία την Τετάρτη 18-9-2013 . Το εργατικό κέντρο θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση έξω απο το κτίριο περιφερειακής ενότητας Χαλκίδας στις 11.00 π.μ.  


Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ EVIA TOP

Tο blog του σωματείου είναι ενεργό απο διετίας περίπου. Oσο για τη φωτογραφία ,αγαπητό evia top εμφανίζει το Δημαρχείο στην παραλία της χαλκίδας ,γιατί για δημοτική επιχείρηση της πόλης μας πρόκειται .

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΟΥΚΟΥΤΗΣ

Evia Top: Το δικό του blog έφτιαξε το Σωματείο Εργαζομένων τ...

Evia Top: Το δικό του blog έφτιαξε το Σωματείο Εργαζομένων τ...: Το δικό του blog έφτιαξε το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΧ. Ακολουθούν τις εποχές, και καλά κάνουν, μόνο που η φωτογραφία είναι μεν εξαι...

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Στις 9-9-2013 έληξε η προθεσμία συγκέντρωσης υπογραφών εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού. Η προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών συνδικάτων δημοσίου τομέα με συμμετοχή όλων των συνδικάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο στόχος για συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών ξεπεράστηκε κατά πολύ πλησιάζοντας τα 2.000.000.
Σύμφωνα με τους κανόνες που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα έπρεπε να υπογράψουν 16.500 πολίτες, αριθμός που καλύφθηκε στο διπλάσιο.
Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ συμμετείχαν στην προσπάθεια συγκεντρώνοντας 4.800 έντυπες υπογραφές και αρκετές ακόμη σε ηλεκτρονική μορφή.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, μετά την επιτυχία των ευρωπαϊκών συνδικάτων να καλύψουν τους στόχους που θέσπισε η ευρωπαϊκή επιτροπή, κατέληξαν σε συμφωνία για μια νέα οδηγία σχετικά με την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης όπου θα αποκλειστεί το νερό από το πεδίο εφαρμογής των νέων κανόνων.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διεργασίες που συντελούνται και την αλλαγή στάσης της Ε.Ε. στο θέμα του νερού.
 Το σημαντικότερο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας συγκέντρωσης υπογραφών στη χώρα μας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδιαίτερα στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη όπου η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι προ των πυλών.
Στο χέρι μας είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης να γίνει καθολικό αίτημα αποκτώντας δυναμική ανατροπής της πολιτικής ξεπουλήματος του νερού.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Την Πέμπτη 5-9-2013 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη για το θέμα της απογραφής του προσωπικού των ΔΕΥΑ.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης, ο κ. Παπαλός Δήμαρχος Καρδίτσας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ, η κα Αποστολάκη Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χανίων και μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ, ο κ. Ταμήλος βουλευτής πρώην Δήμαρχος Τρικάλων και πρώην Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, ο βουλευτής κ. Βιρβιδάκης πρώην Δήμαρχος Χανίων και πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ. Από πλευράς Ομοσπονδίας συμμετείχε ο Πρόεδρος Παύλος Δραγκόλας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο για το θέμα της απογραφής, επεκτάθηκε όμως και στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ.
Η θέση της Ομοσπονδίας και της ΕΔΕΥΑ να μην αποσταλούν στοιχεία απογραφής προσωπικού διότι η εγκύκλιος δεν αφορά τις ΔΕΥΑ και τους εργαζόμενους δικαιώθηκε από τον ίδιο τον Υπουργό.
Μετά την ενημέρωση που είχε για το ρόλο και το έργο των ΔΕΥΑ, την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, τη μη επιβάρυνση του δημοτικού και κρατικού προϋπολογισμού κλπ. δέχθηκε ότι δεν είναι απαραίτητα όλα τα στοιχεία που απαιτεί η εγκύκλιος.
Ζήτησε να γίνει μια απλή καταγραφή του προσωπικού χωρίς ονόματα και επιπλέον στοιχεία των εργαζομένων. Ζήτησε επίσης να καταγραφούν οι κενές θέσεις προσωπικού που υπάρχουν στις ΔΕΥΑ.
Σε ερώτηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας αν τίθεται ζήτημα διαθεσιμότητας – κινητικότητας – απόλυσης απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν αγγίζει τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ.
Του ζητήθηκε γραπτή απάντηση την οποία και διαβεβαίωσε ότι θα αποστείλει το Υπουργείο εφόσον γίνει ερώτημα.
Του ζητήθηκε επίσης να επιτραπεί στις ΔΕΥΑ η πρόσληψη τακτικού προσωπικού διότι υπάρχει πλέον αδυναμία λειτουργίας. Απάντησε να δει θετικά το θέμα γι αυτό και ζήτησε καταγραφή κενών θέσεων.
 Κατάλαβε επίσης ότι είναι αδύνατη η λειτουργία των ΔΕΥΑ με τη γραφειοκρατία και το στενό έλεγχο του κράτους. Ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις, ανέθεσε σε σύμβουλο του να ασχοληθεί με τις ΔΕΥΑ και να γίνει σύντομα νέα συνάντηση για να προχωρήσουν τα θέματα που τέθηκαν.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η Ομοσπονδία θεωρεί τη συνάντηση θετική χωρίς βέβαια να επαναπαύεται στις προθέσεις του Υπουργού.
Ο κλάδος μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει η τρόικα και η κυβέρνηση στη χώρα μας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνουν τα συνδικάτα  στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. 
                                 

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ στο μεγάλο εργατικό και κοινωνικό συλλαλητήριο το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει.
Μετά από τρεισήμισι χρόνια εφαρμογής των αποτυχημένων εκ του αποτελέσματος μνημονιακών πολιτικών, η οικονομία βυθίζεται σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση και η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται στο να προσφέρει καλές υπηρεσίες στην τρόικα και κάκιστες στη χώρα. Οι αριθμοί δε βγαίνουν, οι εκτιμήσεις διαψεύδονται, οι άνθρωποι υποφέρουν.
Η πραγματικότητα, που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη της χώρας και ο ελληνικός λαός, είναι η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η φτωχοποίηση, η λιτότητα, ο εκφοβισμός, οι απολύσεις, οι διαθεσιμότητες και οι φοροεπιδρομές.
Ο στόχος πλέον είναι ξεκάθαρος. Η εσωτερική υποτίμηση με την ισοπέδωση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης, εργασίας και κοινωνικής ασφάλειας. Κάθε έννοια Δημοκρατίας.
Στο όνομα της μείωσης του χρέους προωθείται το ξεπούλημα των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος. Στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση. Στο όνομα του συμμαζέματος των δημόσιων οικονομικών απολύουν και βάζουν σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Στο όνομα της Ευρώπης περιορίζουν τη δημοκρατία και καταργούν δημοκρατικούς θεσμούς, στην ουσία περιορίζουν και καταργούν το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Στο όνομα των τραπεζών και των τραπεζιτών βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία.
Ενωμένοι και αποφασισμένοι όλοι μαζί δηλώνουμε ότι:
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ!!! 
Όλοι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είμαστε στο μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Την ίδια ημέρα στη Θεσσαλονίκη θα συνεδριάσει το Δ.Σ. με βασικό θέμα τον προγραμματισμό δράσης  του κλάδου.
 


Με προηγούμενες επιστολές της ομοσπονδίας ενημερώθηκαν τα σωματεία σχετικά με την επιχειρούμενη ένταξη των εργαζομένων του νόμου 1069/1980 στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.
Η ομοσπονδία αμφισβητεί την υποχρέωση των ΔΕΥΑ να αποστείλουν στοιχεία απογραφής προσωπικού στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης γιατί οι ΔΕΥΑ δεν ανήκουν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ούτε στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Μετά την εξώδικη όχληση που κατέθεσαν τα σωματεία εργαζομένων  στις ΔΕΥΑ για τη μη αποστολή στοιχείων και την πίεση που άσκησαν τα Δ.Σ. των ΔΕΥΑ καθώς και το Δ.Σ. της ομοσπονδίας προς την ΕΔΕΥΑ για να πάρει θέση, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Ένωσης και αποφάσισε:
1.  Έκρινε ότι το έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την απογραφή δεν αφορά τις ΔΕΥΑ.
2. Επειδή το θέμα είναι σοβαρό θα επιδιώξει συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ώστε να τον ενημερώσει επαρκώς για τις ΔΕΥΑ.
3.  Για τους παραπάνω λόγους συστήνει στις ΔΕΥΑ μέχρι να πραγματοποιηθεί η συνάντηση να μην στείλουν στοιχεία.
Άσχετα με το αποτέλεσμα της συνάντησης η ομοσπονδία επιμένει στη μη αποστολή στοιχείων συμφωνώντας με τη θέση της ΕΔΕΥΑ ότι το έγγραφο απογραφής δεν αφορά τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ.