Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Μετά την εφημερίδα Παραπολιτικά και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή κατάσταση 29 δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ που σύμφωνα με το δημοσίευμα η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο. Από τις δημοτικές επιχειρήσεις οι 11 είναι ΔΕΥΑ καθώς και η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας που ανήκει στη δύναμη της ομοσπονδίας.
Γνωρίζοντας τα στοιχεία των 11 ΔΕΥΑ διαπιστώνουμε ότι δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο μεταξύ τους. Το μόνο κοινό στοιχείο είναι ότι έστειλαν από τις πρώτες στοιχεία απογραφής προσωπικού χωρίς αυτό να είναι ο λόγος που μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Από την Κυριακή το πρωί που έγινε γνωστό το δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας υπήρξε έντονη κινητικότητα των συναδέλφων ιδιαίτερα των επιχειρήσεων της λίστας με συνέπεια να υπάρξει γενικευμένη πίεση προς τους δημάρχους και βουλευτές των αντίστοιχων περιοχών.
Με πρόταση της Ομοσπονδίας τα αντίστοιχα σωματεία απαίτησαν από τους δημάρχους να συγκαλέσουν άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο που θα εκδώσει ψήφισμα καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων.
Ήδη κάποια δημοτικά συμβούλια έχουν αποφασίσει και αρκετοί δήμαρχοι βγήκαν στα τοπικά αλλά και πανελλήνια μέσα ενημέρωσης και κατήγγειλαν μεθοδεύσεις κλεισίματος ΔΕΥΑ.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ζήτησε άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς.
Συναντηθήκαμε την Τρίτη 3-12  με τον κ. Γρηγοράκο, αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι τα δημοσιεύματα είναι ανυπόστατα, δεν υπάρχει καμία σκέψη για κλείσιμο των ΔΕΥΑ και μας ενημέρωσε επίσης ότι στην διυπουργική επιτροπή για την κινητικότητα-διαθεσιμότητα-απολύσεις δεν αναφέρθηκαν ΔΕΥΑ.
Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήσαμε τους κ.κ. Νέζη και Φραγκάκη, συμβούλους του κ. Μητσοτάκη που χειρίζονται τα σχετικά θέματα. Μας έδειξαν πολλές σελίδες που είχαν καταγεγραμμένα νομικά πρόσωπα, δημοτικές επιχειρήσεις, ανώνυμες εταιρείες κ.α. που έχουν στείλει στοιχεία απογραφής. Σ’ αυτές τις καταστάσεις υπήρχαν πολλές ΔΕΥΑ. Ανέφεραν ότι γίνεται αξιολόγηση αυτών των νομικών προσώπων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα κλείσουν κάποιες ή ότι θα απολυθεί προσωπικό.
Έγινε προσπάθεια συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη απαιτώντας με έντονο τρόπο να δεχθεί το προεδρείο της Ομοσπονδίας χωρίς επιτυχία διότι είχε στο γραφείο του συνάντηση με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζητήσαμε να μας δεχθεί τις επόμενες ημέρες και μας διαβεβαίωσαν ότι από βδομάδα θα γίνει η συνάντηση διότι θα απουσιάσει ως την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Συνάντηση με τον κ. Μιχελάκη ζήτησε και η ΕΔΕΥΑ.
Σε αρκετά μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας όπως και σε συναδέλφους σωματείων υπήρξε διαβεβαίωση αρκετών βουλευτών και δημάρχων που μίλησαν με τους υπουργούς που αναφέραμε παραπάνω ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για παρέμβαση στις ΔΕΥΑ         
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας επικοινώνησε με δημάρχους που αντέδρασαν έντονα μετά από τις δημοσιεύσεις καθώς και με δημοσιογράφους της Ελευθεροτυπίας. Θεωρούν βάσιμα τα δημοσιεύματα. Η λίστα με τις 29 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα υποστηρίζουν ότι διέρρευσε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Πριν από λίγη ώρα (10:00  4-12-13) ο Δήμαρχος Ρόδου με τις διοικήσεις των σωματείων ΔΕΥΑ Ρόδου και της δημοτικής επιχείρησης ΡΟΔΑ που είναι στην προαναφερόμενη λίστα μαζί με βουλευτές συναντήθηκαν με τον κ. Γρηγοράκο. Τους ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τις πιέσεις που δέχεται θα εκδώσει σήμερα ανακοίνωση που θα διαψεύδει τις δημοσιεύσεις. Το δημοτικό συμβούλιο της Ρόδου αποφάσισε να καταθέσουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τις παραιτήσεις τους αν δεν υπάρξει ισχυρή διαβεβαίωση και διάψευση από το Υπουργείο.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εκτιμώντας όλα τα παραπάνω δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Ενώ οι Υπουργοί και οι κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι δεν αγγίζουν τις ΔΕΥΑ, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο και την πολιτική των διαρροών διαβεβαιώνουν το αντίθετο.
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα που είναι πολύ πιθανό να γίνει συνάντηση από κοινού με την ΕΔΕΥΑ με τον κ. Μιχελάκη:
1. Όλα τα σωματεία πρέπει να πιέσουν τη δημοτική αρχή για σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα στήριξης των ΔΕΥΑ με ψήφισμα που θα σταλεί στα αρμόδια υπουργεία και θα ανακοινωθεί στον τύπο.
2. Να πιεστούν όλοι οι βουλευτές να πάρουν θέση υπέρ των ΔΕΥΑ με ανακοινώσεις και πιέσεις στα αντίστοιχα υπουργεία.
3. Να βγουν ανακοινώσεις από τα σωματεία που να καταγγέλλουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Την επόμενη εβδομάδα αξιολογώντας και τη συνάντηση με τον κ. Μιχελάκη θα καλεστεί Γενικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι πρόεδροι των σωματείων για περαιτέρω αποφάσεις.