Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU) για συγκέντρωση 1.000.000 υπογραφών υπέρ της καθιέρωσης της ύδρευσης ως ανθρώπινου δικαιώματος.
Η πρωτοβουλία προβλέπει την κινητοποίηση εργαζομένων και πολιτών υπέρ του δικαιώματος αυτού και εναντίον των επιπτώσεων της απελευθέρωσης των αγορών και του ανταγωνισμού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε τους κανόνες για μια τέτοια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών οπότε αν επιτευχθεί ο στόχος της συγκέντρωσης υπογραφών θα αναγνωρίσει την ύδρευση και αποχέτευση ως καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα.
Στόχος για τη χώρα μας είναι η συγκέντρωση 16.500 υπογραφών που απαιτεί ο κανονισμός της πρωτοβουλίας για την Ελλάδα.
Η συγκέντρωση υπογραφών θα γίνει με το χέρι και όχι διαδικτυακά, όπως ήδη ξεκίνησε η Ομοσπονδία μέσω της ιστοσελίδας, διότι δεν είχε σημαντικά αποτελέσματα.
Κάθε σωματείο πρέπει να συγκεντρώσει πενταπλάσιες υπογραφές από τον αριθμό των μελών που έχει.
Πρόταση μας είναι το κάθε μέλος να συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε υπογραφές μαζί με τη δική του συμπληρώνοντας μία σελίδα του «έντυπου δήλωσης υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών» που είναι στο φάκελο και θα βγάλετε φωτοαντίγραφα όσα και τα μέλη σας.
Τα σωματεία για μεγαλύτερη συγκέντρωση υπογραφών μπορούν να   αποφασίσουν για κατά τόπους πρωτοβουλίες.
Η συγκέντρωση υπογραφών θα έχει στενά χρονικά περιθώρια.
Μέχρι 21-06-2013 θα πρέπει να επιστραφούν τα έντυπα με τις υπογραφές στην Ομοσπονδία για να αποσταλούν μέσω της ομοσπονδίας εργαζομένων ΕΥΔΑΠ στην (EPSU). Την ευθύνη στην χώρα μας (όπως απαιτούν οι κανόνες που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) την έχει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων ΕΥΔΑΠ. Ήδη οι συνάδελφοι της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών που εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά.
Η συγκέντρωση 16.500 υπογραφών στη χώρα μας είναι εφικτός στόχος. Η ομοσπονδία έχει στη δύναμή της 4.500 εγγεγραμμένα μέλη. Η συγκέντρωση πέντε υπογραφών από το κάθε μέλος θα υπερκαλύψει τον τελικό στόχο.
Στην πρώτη στήλη του εντύπου γράφουμε το όνομα, στη δεύτερη στήλη το επώνυμο και  το όνομα πατρός. Οι παντρεμένες γυναίκες που έχουν αλλάξει επώνυμο θα γράψουν και το επώνυμο του πατρός. Στην πέμπτη στήλη τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Συνάδελφοι. Μας δίνεται ευκαιρία από κοινού με τα συνδικάτα της Ευρώπης να αντιδράσουμε στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Για τις ΔΕΥΑ μπορεί να μην τίθεται ακόμη θέμα ιδιωτικοποίησης. Αν πετύχει η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πολύ σύντομα θα έρθει και η σειρά των ΔΕΥΑ.