Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

3ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ αποφάσισε να συμμετέχει στην 3ωρη πανελλαδική στάση εργασίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου από τις 12.00 έως τις 15.00.
Η νέα φορολογική επίθεση κατά των μισθωτών, των συνταξιούχων, των απλών πολιτών, η ισοπέδωση των βασικών και θεμελιακών δικαιωμάτων, οι πολιτικές της ύφεσης των ιδιωτικοποιήσεων του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της ανεργίας και των απολύσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστούν.
Η ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής είναι επιτακτική και αναγκαία για την επιβίωση των πολιτών και της χώρας.
  • Να μη νομοθετηθεί η φορολογική λαιμητόμος μέσα από το «περίφημο» φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση ξαναεπιτίθεται κατά των μισθωτών, των συνταξιούχων και των απλών πολιτών. Αντιθέτως να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη, να παταχθεί η φοροαποφυγή, η φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.
  • Να ακυρωθούν οι διαθεσιμότητες-απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η ισοπέδωση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Να ανατραπούν οι πολιτικές της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Οι απεργίες, τα συλλαλητήρια και οι αγώνες των συνδικάτων θα συνεχιστούν όσο συνεχίζονται οι εξοντωτικές για οικονομία και κοινωνία νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες αντί να λύνουν, διευρύνουν τα προβλήματα.
Όλοι μαζί στην 3ωρη στάση εργασίας
Όλοι μαζί στον αγώνα να ακυρώσουμε τις άδικες, καταστροφικές και αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικα.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ συνεδρίασε την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 προκειμένου να αποφασίσει τη μορφή συνέχισης των κινητοποιήσεων και των προσπαθειών μας εναντίον των μέτρων του ν. 4093/12,  αποφάσισε:
1.Προκήρυξε στάση εργασίας την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012 από τις 11:30 έως τη λήξη του ωραρίου για να συμμετέχουμε στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν κατά τόπους οι εργαζόμενοι στους δήμους για να ακυρωθούν οι διαθεσιμότητες-απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο δημόσιο τομέα. Οι προϋποθέσεις για διαθεσιμότητα- απολύσεις δεν αγγίζουν προς το παρόν τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ. Είναι όμως η αρχή μαζικών απολύσεων 25000 εργαζομένων που θα γίνουν μέσα στο 2013  από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο αγώνας των εργαζομένων στους δήμους είναι και δικός μας αγώνας.
2. Συμμετέχουμε στην 3ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 από τις 12:00 έως τις 15:00.
Αγωνιζόμαστε εναντίον του φορολογικού νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση ξαναεπιτίθεται κατά των μισθωτών και συνταξιούχων.
Να ανατραπούν οι πολιτικές της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης και των ιδιωτικοποιήσεων-εκποιήσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Να ακυρωθούν οι διαθεσιμότητες-απολύσεις, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η ισοπέδωση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων.
Επέλεξαν να απολύσουν εργαζόμενους με τη φασιστική μέθοδο της «συλλογικής ευθύνης». Οδηγούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μετωπική σύγκρουση εν μέσω εορτών.
3.Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με εκπρόσωπους κομμάτων για να ζητηθεί η έμπρακτη συμπαράσταση τους για να μην εφαρμοστεί ο ν. 4093/12 που διαλύει τις ΔΕΥΑ και τους εργαζόμενους.
4. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας θα συμμετέχει στη σύγκλιση του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ την επόμενη Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στην Αθήνα που έχει κυρίαρχο θέμα συζήτησης τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν εναντίον της εφαρμογής του ν. 4093/12. Ζητήσαμε από την ΕΔΕΥΑ να καλεστούν όλοι οι βουλευτές που διετέλεσαν δήμαρχοι (κάποιοι και μέλη του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ), για να συντονιστεί η προσπάθεια πίεσης προς την κυβέρνηση.
5. Η Ομοσπονδία θα προσφύγει δικαστικά για τις μειώσεις αποδοχών που προκύπτουν από το ν. 4093/12. Η άποψη αρκετών δικηγόρων πως υπάρχουν αρκετές ελπίδες αν γίνει προσφυγή εναντίον του ν. 4093/12 και ιδιαίτερα εναντίον της εγκυκλίου που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το νόμο, μας δίνει ελπίδες για νικηφόρο δικαστικό αγώνα.
6.Οι εργαζόμενοι ΔΕΥΑ που συστεγάζονται με υπηρεσίες του δήμου συμμετέχουν στις καταλήψεις που πραγματοποιούν οι δημοτικοί υπάλληλοι.
7.Αποφασίστηκε το Τακτικό Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας να πραγματοποιηθεί στις 11-12 Απριλίου 2013 στη Θεσσαλονίκη. Τα σωματεία που έχουν πραγματοποιήσει εκλογές και δεν έχουν στείλει τα δικαιολογητικά των αρχαιρεσιών να τα αποστείλουν άμεσα. Με νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθείτε για τις διαδικασίες και τις λεπτομέρειες του Συνεδρίου.
Συνάφελφοι -ισσες
Πρέπει να αντισταθούμε όλοι μαζί στις αντισυνταγματικές και απάνθρωπες ρυθμίσεις της κυβέρνησης.
Όλοι μαζί στον αγώνα για να ακυρώσουμε τις άδικες, καταστροφικές και αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικα.

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Την Τρίτη 4-12-2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας με βουλευτές και τους ζητήθηκε η ενεργή συμπαράσταση τους στα προβλήματα που προέκυψαν μετά την ψήφιση του μνημονίου ΙΙΙ.
Στη συνάντηση προτάθηκε να γίνει συγκροτημένη προσπάθεια ώστε να κατατεθεί επερώτηση στους συναρμόδιους Υπουργούς με υπογραφές πολλών βουλευτών.
Θεωρούν ότι οι μεμονωμένες επερωτήσεις από βουλευτές (ήδη έγιναν τρεις) δεν θα φέρουν αποτέλεσμα.
Η πίεση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών θα είναι πολύ μεγαλύτερη αν η επερώτηση θα έχει 50 με 60 υπογραφές.
Από τη Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών ο κ. Μιχάλης Ταμήλος (πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ) και από τον Σύριζα η βουλευτής Άρτας  κ. Όλγα Γεροβασίλη. Από τα άλλα κόμματα περιμένουμε απάντηση. Συνηθίζεται το κάθε κόμμα να καταθέτει ξεχωριστά επερωτήσεις και ας έχουν το ίδιο θέμα.
Η πίεση προς τους βουλευτές πρέπει να ενταθεί. Για να πλησιάσουμε τον αριθμό υπογραφών που θεωρούνται ως προϋπόθεση για να ασχοληθούν οι Υπουργοί, τα σωματεία κατά τόπους πρέπει να ενημερώσουν τους βουλευτές των κομμάτων που αναφέρονται παραπάνω για να υπογράψουν την επερώτηση.
Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με νομικούς σε γνωστό δικηγορικό γραφείο των Αθηνών με σκοπό τη νομική κάλυψη των περαιτέρω ενεργειών του κλάδου.
Γίνεται προσπάθεια να προσφύγουμε νομικά εναντίον της εγκυκλίου του νόμου 4093/12 και εναντίον της διαθεσιμότητας. Η προσπάθεια πιθανόν να γίνει από κοινού με άλλες Ομοσπονδίες ή Σωματεία Εργαζομένων που θίγονται από τον παραπάνω νόμο (ΟΣΕ, Συγκοινωνίες Αθηνών κ.α.).
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει σύντομα για να αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
07.12.12
Με νέα πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η συγκυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει τον κατάπτυστο Ν.4093/2012.
Οι απολύσεις θα διενεργούνται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προφανώς σε αυτό τον τομέα και προκειμένου να περάσουν οι απολύσεις με μια απλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «πατάσσεται» επιτέλους η γραφειοκρατία, εκσυγχρονίζεται η Δημόσια Διοίκηση, εφαρμόζεται και προωθείται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω. Ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί.
Η συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα πέρα από την επανάληψη της δέσμευσης ότι δεν θα απολυθούν αλλά θα μετακινηθούν όσοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.
 Η Κ.Ε.Δ.Ε. υποστήριζε την θέση περί εσωτερικής κινητικότητας υπαλλήλων στους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, με συγκεκριμένα κριτήρια και αφού πρώτα καταγραφεί που πλεονάζει και που λείπει προσωπικό.
Η Ομοσπονδία μας συμμετέχει στις δράσεις που αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις επόμενες ημέρες. Ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους αφορά όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμπαραστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε από κοινού ενάντια στις αποφάσεις της συγκυβέρνησης που διαλύουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συμμετέχουμε :
Στις καταλήψεις Δημαρχείων το Σάββατο 8 την Κυριακή 9 και τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, που ορίζεται ως μέρα γενικευμένων καταλήψεων όλων των υπηρεσιών των Δήμων. 

Είναι ξεκάθαρο πως ο κ. Μανιτάκης και η συγκυβέρνηση, προσπαθούν να φοβίσουν, να εκβιάσουν, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους προκειμένου να μας εξαθλιώσουν και να διαλύσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΔΕΥΑ

Με την επιστολή στις 15-11-12 ενημερωθήκατε ότι η ΕΔΕΥΑ έχει αποφασίσει τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας μας για να εκτιμήσει τις διατάξεις του ν. 4093/2012 και τις επιπτώσεις στη λειτουργία των ΔΕΥΑ.
Η επιτροπή συνεδρίασε στις 30-11-12 και μετά από διεξοδική συζήτηση αποφάσισε και προτείνει τα παρακάτω.
  1. Επειδή η εγκύκλιος που εκδόθηκε για το μισθολογικό καθεστώς του ν. 4093/12 προσκρούει καταφανέστατα στις διατάξεις του νόμου, προφανώς εφαρμόζεται ο νόμος και όχι η εγκύκλιος.
  2. Άμεση προώθηση και έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με τις προτάσεις της επιτροπής.
  3. Άμεση σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου της ΕΔΕΥΑ.
Όπως διαπιστώνετε από τις προτάσεις της επιτροπής, μέχρι τέλος του έτους δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί καμία περαιτέρω μείωση αποδοχών. Η σύγκριση των αποδοχών μας τον Ιανουάριο του 2013 θα γίνει με τις αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011.
Η Κ.Υ.Α. που θα προωθηθεί επαναφέρει διατάξεις που η εργατική νομοθεσία προβλέπει όπως υπερωρίες, επιφυλακή, προϋπηρεσία κ.α. Προτείνεται επίσης οι αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν σε μειώσεις το 35% σε σύγκριση με το 2009.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ όπου θα καλεστούν να παραβρεθούν Υπουργοί, στελέχη υπουργείων, βουλευτές κ.α., θα αναδειχθεί ο πολύτιμος ρόλος των ΔΕΥΑ, τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία τους μετά την ψήφιση και του 3ου μνημονίου και θα απαιτηθεί η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι ΔΕΥΑ με βάση λειτουργίας τον ιδρυτικό ν. 1069/80.
Η ομοσπονδία θα συμμετέχει στην προσπάθεια της ΕΔΕΥΑ να παραβρεθούν στην Γενική Συνέλευση όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.
Είναι σημαντικό να περάσει η ΕΔΕΥΑ τις θέσεις της απομονώνοντας μεμονωμένες φωνές που δημιουργούν προβλήματα και λάθος εντυπώσεις για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.