Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΕΥΑ

 Το προεδρείο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε στις 22-3-2012 με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και απαίτησε άμεση λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με τις μειώσεις των αποδοχών που έγιναν σύμφωνα με το νόμο 4024/2011.Το προεδρείο ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται μειώσεις που ισοπεδώνουν ότι κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η ΠΝΠ 268/31-12-2011 που πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από δική μας κυρίως πίεση, έλυσε εν μέρει το πρόβλημα. Ζητήσαμε να ολοκληρώσουν την προσπάθεια με ρύθμιση που να ευνοεί τους εργαζόμενους. 
Υπήρξε διαβεβαίωση από πλευράς τους ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν  εξελίξεις.  Η Ομοσπονδία δεν εφησυχάζει και συνεχίζει την προσπάθεια.
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα συναδέλφων για διάφορα ζητήματα που αφορούν την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το νόμο 4024/2011 και πως αυτός εφαρμόζεται στις ΔΕΥΑ.
Παρόλο που όπως αναφέρουμε παραπάνω περιμένουμε ρυθμίσεις που ενδεχομένως να λύσουν πολλά ερωτήματα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα μπορούμε να απαντήσουμε στα παρακάτω.
1.Η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας συνεχίζει να ισχύει εκτός από τα ζητήματα που ο νόμος 4024/2011 ρητά αναφέρει.
2.Δεν ισχύει για τις ΔΕΥΑ το σύστημα βαθμολογικών προαγωγών και μισθολογικής εξέλιξης που αναφέρει ο παραπάνω νόμος.
3.Δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης.
4.Οι υπερωρίες υπολογίζονται σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία και όχι σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο.
Επίσης συνεχίζουν να χορηγούνται:
1.Το επίδομα επιφυλακής.
2.Τα χρηματικά βοηθήματα που αναφέρονται στην Κλαδική Σύμβαση.
3.Οι επιπλέον της εργατικής νομοθεσίας χορηγούμενες άδειες που αναφέρονται στην Κλαδική Σύμβαση.
4.Οι παροχές σε είδος (είδη ένδυσης ατομικής προστασίας-γάλατα).
5.Οτιδήποτε χορηγείται με απόφαση Δ.Σ. ή με τον Ο.Ε.Υ. που δεν το καταργεί ο νόμος 4024/2011.
Ο νόμος 4024/2011 αναφέρει ρητά τι καταργεί.
 Ότι διατάξεις δεν ρυθμίζει και δεν αναφέρει συνεχίζουν να ισχύουν.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΕΥΑ

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε κοινή υπουργική απόφαση για το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου υπαλλήλους του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και ΟΤΑ A και Β βαθμού.
Η εγκύκλιος αποσαφηνίζει πλήρως σε ποιους φορείς εφαρμόζεται. Όπου αναφέρει ΟΤΑ A βαθμού εννοεί στους εργαζόμενους των δήμων και Β βαθμού τους εργαζόμενους των Περιφερειών.
Επομένως σε ΔΕΥΑ όπου εφαρμόζονται μειώσεις αποδοχών σύμφωνα με τα ανώτατα όρια του ενιαίου μισθολογίου (παρ. 3, άρθρο 31 του ν. 4024/2011), το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας συνεχίζει να χορηγείται σε όσους το δικαιούνται σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας  στο ποσό των 150 € το μήνα.
Στις ΔΕΥΑ που μείωσαν τις αποδοχές των εργαζομένων σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 31 του ν. 4024/2009 και της Π.Ν.Π. 268 (31-12-11), δηλαδή μειώσεις μέχρι 35% σε σύγκριση με το 2009, δεν ισχύει επίσης η παραπάνω υπουργική απόφαση.

Εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες ερμηνευτική εγκύκλιο του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ο νόμος αυτός προς το παρόν δεν αγγίζει τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ που είναι μέλη της Ομοσπονδίας ΠΟΕ-ΔΕΥΑ.
Σύμφωνα με τις ισοπεδωτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στις εργασιακές σχέσεις που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα για όσους δεν ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας λόγω της μη επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και εκεί όπου δεν θα γίνει ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.
Για το θέμα θα βγει ανακοίνωση από την ομοσπονδία με εκτενή αναφορά μετά όμως την πάροδο της μεταβατικής περιόδου που θέτει ο νόμος.
Μέχρι τότε θα πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες για να μην υπάρξουν και άλλα προβλήματα στον κλάδο μας.