Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΕΥΑ

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε κοινή υπουργική απόφαση για το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου υπαλλήλους του δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και ΟΤΑ A και Β βαθμού.
Η εγκύκλιος αποσαφηνίζει πλήρως σε ποιους φορείς εφαρμόζεται. Όπου αναφέρει ΟΤΑ A βαθμού εννοεί στους εργαζόμενους των δήμων και Β βαθμού τους εργαζόμενους των Περιφερειών.
Επομένως σε ΔΕΥΑ όπου εφαρμόζονται μειώσεις αποδοχών σύμφωνα με τα ανώτατα όρια του ενιαίου μισθολογίου (παρ. 3, άρθρο 31 του ν. 4024/2011), το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας συνεχίζει να χορηγείται σε όσους το δικαιούνται σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση εργασίας  στο ποσό των 150 € το μήνα.
Στις ΔΕΥΑ που μείωσαν τις αποδοχές των εργαζομένων σύμφωνα με την παρ. 4, του άρθρου 31 του ν. 4024/2009 και της Π.Ν.Π. 268 (31-12-11), δηλαδή μειώσεις μέχρι 35% σε σύγκριση με το 2009, δεν ισχύει επίσης η παραπάνω υπουργική απόφαση.

Εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες ερμηνευτική εγκύκλιο του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ο νόμος αυτός προς το παρόν δεν αγγίζει τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ που είναι μέλη της Ομοσπονδίας ΠΟΕ-ΔΕΥΑ.
Σύμφωνα με τις ισοπεδωτικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στις εργασιακές σχέσεις που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα για όσους δεν ανήκουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας λόγω της μη επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και εκεί όπου δεν θα γίνει ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων.
Για το θέμα θα βγει ανακοίνωση από την ομοσπονδία με εκτενή αναφορά μετά όμως την πάροδο της μεταβατικής περιόδου που θέτει ο νόμος.
Μέχρι τότε θα πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες για να μην υπάρξουν και άλλα προβλήματα στον κλάδο μας.