Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΕΥΑ

Ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή στις 9-4-2012 ο νόμος «ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση» με ρυθμίσεις που αφορούν και τις ΔΕΥΑ.
Με προσπάθεια κατά κύριο λόγο της ΕΔΕΥΑ αλλά και της Ομοσπονδίας εντάχθηκαν και έγιναν νόμος του κράτους αλλαγές που ήταν απαραίτητες.
Συγκεκριμένα:
  1. Για προληπτικό έλεγχο από τους επιτρόπους θα υποβάλλονται χρηματικά εντάλματα με ποσά άνω των 5.000€ (εφαρμογή του Π.Δ. 136/2011).
  2. Μετά από καταγγελία δημότη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κρίθηκε παράνομο το πάγιο τέλος που περιέχουν τα τιμολόγια των ΔΕΥΑ. Για να μην υπάρξει πρόβλημα προβλέφτηκε στο νόμο ρύθμιση που επιτρέπει την επιβολή παγίου τέλους μετά από απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης η οποία εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στην αντίθετη περίπτωση θα μειωνόταν σημαντικά τα έσοδα των ΔΕΥΑ.
  3. Τα διοικητικά συμβούλια των ΔΕΥΑ μπορούν να θεσπίζουν ειδικά τιμολόγια για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών με βάση ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια.
  4. Η κρατική επιχορήγηση στις ΔΕΥΑ θα δίδεται στο εξής από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Δήμων και θα καθαρίζονται με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Με αυτή τη ρύθμιση υπάρχουν πολλές πιθανότητες  να συνεχιστεί η κρατική επιχορήγηση στις ΔΕΥΑ.
  5. Επεκτείνεται αναγκαστικά η αρμοδιότητα της νέας ΔΕΥΑ που προέκυψε μετά τη συγχώνευση ή της προϋπάρχουσας στο σύνολο της εδαφικής περιοχής του δήμου.
Επίσης με απόφαση της Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ η ίδια συμμετοχή των ΔΕΥΑ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΕΣΠΑ μειώθηκε στο 3,25%. Με την απόφαση αυτή οι ΔΕΥΑ θα εκτελέσουν τα έργα με πολύ μικρό κόστος.