Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠO

19/07/2011

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρονται στους μισθούς του προσωπικού των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης της χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς τους υπέρογκους και τονίζοντας ότι δεν έχουν υποστεί μειώσεις λόγω Μνημονίου, θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό προς κάθε πλευρά ότι:

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) αποτελούν δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, αυτοτελείς επιχειρήσεις ως προς τους Δήμους, που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας με βάση τον ιδρυτικό τους νόμο (ν. 1069/80).

Το προσωπικό των Δ.Ε.Υ.Α. είναι προσωπικό ιδιωτικού δικαίου και αμείβεται με βάση είτε επιχειρησιακές συμβάσεις (κυρίως οι μεγάλες Δ.Ε.Υ.Α.) είτε την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. που συνάπτει κάθε χρόνο η Ομοσπονδία των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. (Π.Ο.Ε.-Δ.Ε.Υ.Α.) με την Ενωση των Δ.Ε.Υ.Α. (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.).

Είναι απολύτως ανακριβές ότι οι μισθοί των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. δεν υπέστησαν τις περικοπές και τις μειώσεις μισθών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα που προεβλέφθησαν από το Μνημόνιο. Συγκεκριμένα και παρόλο που οι εργαζόμενοι στις Δ.Ε.Υ.Α. είναι ιδιωτικού δικαίου υπέστησαν μειώσεις τόσο του βασικού μισθού (10%) όσο και των επιδομάτων τους (10%), καθώς και του 13ου και 14ου μισθού με βάση τους νόμους 3833/2010,3842/2010 και 3845/2010.

Nα σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Δ.Ε.Υ.Α. εφαρμόζει την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α. η οποία προβλέπει αμοιβές σε απολύτως λογικά πλαίσια και σύμφωνα με το είδος και τις απαιτήσεις της παρεχόμενης εργασίας στις Δ.Ε.Υ.Α. Οι τυχόν ακραίες περιπτώσεις αμοιβών προέρχονται από Επιχειρησιακές Συμβάσεις. Αξίζει να επισημανθεί,πάντως, ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. λόγω του αντικειμένου τους (ύδρευση, αποχέτευση, επεξεργασία λυμάτων) απαιτούν ένταση εργασίας και προσωπικό με εξειδίκευση και τεχνογνωσία που να μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις ανάγκες τις επιχείρησης.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι εξαιτίας μεμονωμένων περιπτώσεων δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να πληγούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις (Δ.Ε.Υ.Α.) των οποίων η χρησιμότητα, ο αναπτυξιακός τους ρόλος και η συμβολή τους στην αναβάθμιση του τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης και την προστασία του περιβάλλοντος έχουν αποδειχθεί χωρίς καμία αμφισβήτηση.

Για το Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γιώργης Χ. Μαρινάκης
Δήμαρχος Ρεθύμνου