Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΕΥΑ.





16.08.11
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπήρχε πρόθεση από αρκετούς Δημάρχους να κλείσουν τις ΔΕΥΑ και να μεταφέρουν το αντικείμενο στους δήμους.
Επικαλούνται δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι στον δήμο δεν υποχρεούνται να προσθέσουν το Φ.Π.Α  στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης και ο δεύτερος ότι στην εκτέλεση έργων του ΕΣΠΑ ο δήμος δεν καταβάλει ιδία συμμετοχή όπως οι ΔΕΥΑ.
Με αυτό το σκεπτικό έκλεισαν τις ΔΕΥΑ Ιεράπετρας, Αμαλιάδος, Αιγινίου, Αλοννήσου και Σκάλα Λακωνίας.
Η Ομοσπονδία  αυτήν την περίοδο προσπάθησε και ανέδειξε την άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι ΔΕΥΑ και κατ’ επέκταση  οι δημότες των πόλεων που λειτουργούν ΔΕΥΑ, γιατί το κόστος του Φ.Π.Α. και της ίδιας συμμετοχής στα έργα του ΕΣΠΑ μετακυλύετε  σε αυτούς.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η ΕΔΕΥΑ το τελευταίο διάστημα.
Το προεδρείο της ομοσπονδίας συναντήθηκε με τους  Υφυπουργούς κ.Σαχινίδη και  Κουκουλόπουλο και τον  Γ. Γραμματέα φορολογίας  κ. Κεπελέρη.
Η  προσπάθεια έφερε αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σύντομα, υπάρχει ρύθμιση που επιβάλει ΦΠΑ  στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης των δήμων.
Για την ιδία συμμετοχή στα έργα του ΕΣΠΑ  η απένταξη από την Περιφέρεια Κρήτης έργο ύδρευσης και αποχέτευσης του δήμου Ιεράπετρας  ήταν καταλυτική.
Η παρέμβασή μας στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλο,
στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοίδη στη Γ. Γραμματέα του ΕΣΠΑ και η ταυτόχρονη πίεση της ΕΔΕΥΑ  έφεραν αποτέλεσμα.
Πιστεύουμε  ότι δεν θα εγκριθεί έργο ύδρευσης –αποχέτευσης του ΕΣΠΑ  σε δήμο που δεν λειτουργεί ΔΕΥΑ.
Θεωρείται απίθανο πλέον μετά από τις σημαντικές αυτές εξελίξεις να κλείσουν άλλες ΔΕΥΑ.



 

16.08.11
Τα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να προβάλουν καθημερινά τις αποδοχές των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις ΔΕΥΑ.
Την προσπάθεια συντονίζει το γραφείο του Υφυπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ρόβλια. Καθημερινά διαρρέει  στον τύπο στοιχεία μισθοδοσίας διευθυντικών στελεχών με σκοπό την απαξίωση εργαζομένων  και ΔΕΥΑ, την δική του προβολή και τον αποπροσανατολισμό του λαού από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει λόγω των οικονομικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση.
Το προεδρείο της ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον κ. Ρόβλια για να διερευνήσει τις προθέσεις του ίδιου και τις κυβέρνησης.
Διαπιστώθηκε ότι γνώριζε ελάχιστα για τις ΔΕΥΑ. Δεν γνώριζε ότι η μισθοδοσία δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του δήμου ούτε του κράτους , δεν γνώριζε ότι οι ΔΕΥΑ δεν ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται με συλλογικές συμβάσεις εργασίας κ.ά.
Η αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν να θέσει ανώτατο πλαφόν στις αποδοχές των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει στις ΔΕΚΟ. Στην συνάντηση ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε το προεδρείο ότι θα διαβιβάσει τα στοιχεία μισθοδοσίας στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο και θα κρίνει αν εντάξει και τους  εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις στο γενικό μισθολόγιο που θα διαμορφωθεί το Φθινόπωρο και θα ισχύσει για τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η Ομοσπονδία  εντωμεταξύ έστειλε επιστολή με τις δικές της θέσεις στα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν στοιχεία μισθοδοσίας, χωρίς  να υπάρξει ανταπόκριση δημοσίευσης, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.
Η Ομοσπονδία ζήτησε από την ΕΔΕΥΑ να στηρίξει τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ και την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφει 15 χρόνια, αποστέλλοντας επιστολή στον κ.Ρόβλια όπως και πράγματι έγινε. Με την επιστολή ενημερώνει τον κ. Υπουργό για την πραγματική κατάσταση με τις αμοιβές των εργαζόμενων και στην ουσία αποτρέπει την παρέμβαση της πολιτείας για ένα ζήτημα που αφορά εργαζόμενους και εργοδότες όπως η εργατική νομοθεσία προβλέπει.
Γίνεται προσπάθεια συνάντησης με τον κ. Κουκουλόπουλο που είναι ο  άμεσα  αρμόδιος υφυπουργός για την τοπική αυτοδιοίκηση  για να του ζητηθεί η δική του παρέμβαση στην κατεύθυνση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας όπως το σύνταγμα  επιβάλλει.
Το θέμα θα απασχολήσει τον κλάδο μας με ενέργειες και δράσεις, αρχής γενομένης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.