Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Την Παρασκευή 30-10-2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κκ Πάνο Κουρουμπλή και Γιάννη Μπαλάφα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο συνάδελφος μας Καραναστάσης Απόστολος εργαζόμενος στη ΔΕΥΑ Λαμίας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνάντηση η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα αναλύθηκαν με λεπτομέρεια όλα τα προβλήματα των ΔΕΥΑ και τα αιτήματα των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:
  • Προσλήψεις τακτικού προσωπικού.
  • Επαναφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας – όχι στο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας με επαναφορά στο αρχικό θεσμικό πλαίσιο του ιδρυτικού νόμου 1069/80.
  • Τακτοποίηση συμβασιούχων.
  • Εξαίρεση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.
  • Εξαίρεση από τον Α.Ν. 173/67.
  • Ενισχυμένη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για λύση των ΔΕΥΑ.
Η εντύπωση που αποκόμισε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας από την συνάντηση ήταν θετική. Πρόθεση των Υπουργών είναι να πραγματοποιήσουν βαθιές τομές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δέχονται πιέσεις, όπως ανέφεραν, για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΔΕΥΑ, χωρίς να αναφέρουν από ποιους και προς ποια κατεύθυνση.
Την αρμοδιότητα των ΔΕΥΑ την ανέλαβε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μπαλάφας. Σύντομα, όπως ανέφερε, θα έχει συνάντηση και με την ΕΔΕΥΑ. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας πρότεινε να συσταθεί επιτροπή που θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου, της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και της ΕΔΕΥΑ, για διερεύνηση και προώθηση των αιτημάτων.
Ο συνάδελφος μας Βουλευτής Απόστολος Καραναστάσης ανέλαβε να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες. Για ότι ενέργειες και επαφές γίνουν θα ενημερωθούν τα σωματεία με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.