Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ με την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης. Ενώ ισχύει ο νόμος 2112/20 και 3198/55 όπως για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εφαρμόζεται ταυτόχρονα και ο Α.Ν. 173/67 που περιορίζει το ποσό μέχρι 15.000€ και εφόσον από σύμβαση εργασίας ή κανονισμό εργασίας προβλέπεται καταβολή επιπλέον αποζημίωσης τότε το ποσό των 15.000 ευρώ προσαυξάνεται 15% και γίνεται 17.250 ευρώ.
Η Ομοσπονδία αρκετά χρόνια τώρα διεκδικεί νομοθετική ρύθμιση για να ξεκαθαριστεί ότι δεν ισχύει στις ΔΕΥΑ ο Α.Ν. 173/67, χωρίς καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει το αίτημα.
Το πρόβλημα προσπαθεί να το λύσει η ομοσπονδία μέσω δικαστηρίων γι αυτό και στήριξε οικονομικά συνάδελφο που συνταξιοδοτήθηκε και προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον των περικοπών του Α.Ν. 173/67, χωρίς όμως επιτυχία. Για δεύτερη φορά στηρίζει πρώην συνάδελφο με την πρόθεση αν χρειασθεί να φθάσει η υπόθεση μέχρι τον Άρειο Πάγο.
Αρκετά σωματεία για να αναπληρώσουν τις περικοπές του Α.Ν. 173/67 διεκδίκησαν και πέτυχαν με επιχειρησιακή σύμβαση ή με οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας αποζημίωση εθελουσίας εξόδου. Από το 2011 που οι ΔΕΥΑ ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι επίτροποι δεν την εγκρίνουν διότι την υπολόγιζαν στο ανώτατο όριο που αναφέρει ο Α.Ν. 173/67.
Η πρόσφατη όμως απόφαση του 7ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει νέο δρόμο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχθηκε ότι η αποζημίωση που χορηγείται στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είναι νόμιμη και δεν υπόκειται στον περιορισμό που θέτει ο Α.Ν. 173/67. Άλλη η αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης και άλλη η αποζημίωση λόγω εθελουσίας εξόδου.
Προϋποθέτει βέβαια ότι η εθελουσία έξοδος προβλέπεται είτε από συλλογική σύμβαση εργασίας είτε από οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας.
Σύντομα θα υπάρξει ειδική ενημέρωση για τα τεχνικά ζητήματα εφαρμογής της παραπάνω απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου