Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κατρούγκαλο.

Στις 19-3-2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κατρούγκαλο. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με το Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου κ. Κουράκη απόντος του Κ. Βούτση που βρισκόταν στη Βουλή.
Στη συνάντηση τέθηκαν από το προεδρείο της Ομοσπονδίας τα παρακάτω θέματα:
  1. Προσλήψεις τακτικού προσωπικού
  2. Επαναφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  3. Ενιαία αρχή πληρωμής
  4. Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης (εξαίρεση από τον 173/67)
  5. Τροπολογία-προσθήκη στο άρθρο 109 του ν. 3852/2010 για το προσωπικό των συγχωνευθέντων επιχειρήσεων
  6. Άρση ασυμβίβαστου για υποψηφιότητα υπαλλήλων ΔΕΥΑ στις δημοτικές εκλογές
  7. Μείωση της γραφειοκρατίας στις ΔΕΥΑ
  8. Ενισχυμένη πλειοψηφία για τη λύση των ΔΕΥΑ
Ο κ. Κατρούγκαλος είδε θετικά το θέμα των προσλήψεων αρκεί οι ΔΕΥΑ να ζητήσουν προσωπικό σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου.
Για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ Ρόδου και Κέρκυρας που απολύθηκαν καθώς και άλλων που κινδυνεύουν με απόλυση απέκλεισε το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το άρθρο 109 του νόμου 3852/2010. Μας υπέδειξε όμως συγκεκριμένη διαδικασία που θα έχει την ανοχή του, την οποία θα μεθοδεύσουμε. Ήδη έχουν ενημερωθεί τα δύο σωματεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Για όλα τα άλλα αιτήματα που του τέθηκαν (συζητήθηκαν αναλυτικά) απάντησε ότι έχουμε μεν δίκαιο αλλά δεν μπορεί προς το παρών να ανοίξει τέτοια ζητήματα. Προσδιόρισε τους μήνες Νοέμβριο -Δεκέμβριο και εφόσον όλα πάνε καλά να συζητήσει πάλι τα αιτήματα μας.
Στη συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα αιτήματα. Μας ενημέρωσε ότι αρκετά από αυτά ανήκουν στη αρμοδιότητα του κ. Κατρούγκαλου και όχι στου κ. Βούτση. Υποσχέθηκε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.
Την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και της ΕΔΕΥΑ με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ.
Τα αιτήματα που κατέθεσε η ΕΔΕΥΑ ήταν η πρόσληψη τακτικού προσωπικού, η γραφειοκρατία που προέκυψε ιδιαίτερα με τον έλεγχο των επιτρόπων, το πρόβλημα με την επιφυλακή και τις υπερωρίες του προσωπικού, η θεσμική αναγνώριση της ΕΔΕΥΑ κ.α.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η διεκδίκηση των αιτημάτων μας θα συνεχιστεί. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμμετέχουν και τα σωματεία με πίεση στους τοπικούς βουλευτές. Σύντομα πιστεύουμε να συναντήσουμε και τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βούτση.
Τα θέματα και ο προγραμματισμός δράσης θα συζητηθούν στις περιφερειακές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα.