Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

ΡΩΓΜΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε, με σημαντική καθυστέρηση, την με αρ. 2307/2014 απόφαση της, με την οποία έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΓΣΕΕ και ακύρωσε τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 1,2 και 4 της ΠΥΣ 6/2012 (2ο μνημόνιο), ως αντίθετες στο άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αποτελεί ρωγμή στη λογική των μνημονίων και είναι μια ακόμη δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων. Η ΓΣΕΕ είχε ζητήσει από Συμβούλιο της Επικρατείας την ακύρωση του συνόλου των διατάξεων της Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012, με την οποία τέθηκαν σε ισχύ σειρά βάναυσων και αντεργατικών μέτρων, σε εφαρμογή των δεσμεύσεων του 2ου Μνημονίου.
Με την ακύρωση της επίμαχης διάταξης του άρθρου 3 της ΠΥΣ 6/2012 θα αναβιώσει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Θα αποκατασταθεί ακόμη η δυνατότητα ρύθμισης με διαιτητική απόφαση του συνόλου των όρων εργασίας που μέχρι σήμερα είχαν εγκαταλειφθεί στην ατομική διαπραγμάτευση, δηλαδή στην υποταγή του εργαζόμενου στον εργοδότη. Με τις ρυθμίσεις του 2ου μνημονίου είχε καθιερωθεί το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών και η προσφυγή στη διαιτησία είχε περιορισθεί αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού.
Για τα υπόλοιπα μέτρα του 2ου μνημονίου που δεν ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Συνομοσπονδία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ για όλα τα χειρουργικά νομοθετικά χτυπήματα στα εργασιακά του καθαρά ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα προτίθεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα αρμόδια, δικαιοδοτικά και μη, όργανα. Για το σκοπό αυτό η Νομική Υπηρεσία της ΓΣΕΕ προετοιμάζει ήδη τη σχετική διαδικασία, με τη συνδρομή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων νομικών

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έθεσε σε καθεστώς απολύσεως-διαθεσιμότητας 15.000 Δημοσίους Υπαλλήλους, αφού «εκκαθάρισε» τους Σχολικούς Φύλακες, τους Δημοτικούς Αστυνομικούς και τους εκπαιδευτικούς της Τεχνικής Εκπαίδευσης, συνεχίζει ακάθεκτος το καταστροφικό έργο του.
Πάντα, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικα και αποσκοπώντας για μια ακόμη φορά στην αποδόμηση-διάλυση του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. κάτω από τον μανδύα της διαφάνειας και της αναδιάρθρωσης. Το καινούργιο κατασκεύασμα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από το οποίο αναμένει να εξεύρει μερικές ακόμη χιλιάδες υπαλλήλων για απόλυση, ονομάζεται «πραγματοποίηση επανελέγχου μετατροπής συμβάσεων Αορίστου Χρόνου από το Α.Σ.Ε.Π.».
Οι ενέργειες της κυβέρνησης και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνουν νέες απολύσεις με τη μεθόδευση της θέσπισης νέων κριτηρίων από εκείνα που είχε εφαρμόσει το Α.Σ.Ε.Π. για τις αποφάσεις τους.
Ξεχνά επίσης η κυβέρνηση, ότι οι διατάξεις του Π.Δ. 164/2004 και τα κριτήρια που αυτές έθεσαν για την μετατροπή, αφενός έτυχαν επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και τις έκρινε συνταγματικές και αφετέρου αποτελούν ενσωμάτωση στην Ελληνική έννομη τάξη των διατάξεων της Κοινοτικής Οδηγίας 1999/70/ΕΚ.
Με βάση τη διάταξη του άρθρου 42 παρ.4 του Ν.4250/2014, προβλέφθηκε ο επανέλεγχος των διαδικασιών που στο παρελθόν είχαν οδηγήσει στην μετατροπή συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου ή Σύμβασης Έργου σε Αορίστου Χρόνου.
O Υπουργός λησμονεί, επικαλούμενος τη διαφάνεια, ότι ιδιαίτερα για την περίπτωση του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 οι ως άνω συμβάσεις τον επανέλεγχο των οποίων διατάσσει έχουν ήδη ελεγχθεί από τον Α.Σ.Ε.Π.
Είναι απορίας άξιο και εγείρει μείζονα ερωτήματα όσον αφορά στις σκοπιμότητες το γεγονός ότι το Α.Σ.Ε.Π. καλείται να επανεξετάσει τις συμβάσεις, όπως επίσης και με βάση ποια κριτήρια θα γίνει ο επανέλεγχος αυτός, ιδιαίτερα τη στιγμή που οι διατάξεις του Ν.4250/2014 παρέχουν περιθώριο θέσπισης νέων κριτηρίων διαφορετικών από εκείνα που ίσχυαν κατά το χρόνο της μετατροπής των συμβάσεων.
Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι νέες μαζικές απολύσεις. Για αυτό θα πρέπει να προετοιμάσουμε την αντίδρασή μας για να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας δεξαμενής υπό απόλυση εργαζομένων.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες δίνουν εδώ και οκτώ μήνες Αγώνα Ζωής και Αξιοπρέπειας και δείχνουν σε όλους μας τον δρόμο για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας, τα δικαιώματά μας.
Είναι αγώνας που συμβολίζει τον ηρωισμό, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη που δεν μπορεί να τον εξολοθρεύσει, ο φόβος και ο τρόμος που εξαπολύει η κυβέρνηση.
Η επίθεση στις καθαρίστριες είναι επίθεση σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλο τον κόσμο της εργασίας, σε όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται. 
Η απόφαση του Αρείου Πάγου για αναστολή της απόφασης επαναπρόσληψης δεν τις έχει πτοήσει.
Τα συνδικάτα και όλοι οι εργαζόμενοι στέκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών.
Καταδικάζουμε με τον ποιο κατηγορηματικό τρόπο τον αυταρχισμό και την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης που δείχνει στην ποιο αδύναμη κοινωνική ομάδα την πυγμή της.




Ένας μήνας μετά τις ευρωεκλογές οι εργαζόμενοι προσγειώνονται και πάλι στην σκληρή πραγματικότητα.
Η έκθεση του ΔΝΤ υπαγορεύει την κατάργηση όσων εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.
Η εταιρεία βιβλιοσυνεργατική ανακοίνωσε την εφαρμογή lock out απέναντι στην απεργία των εργαζομένων.
Είναι τα πρώτα θύματα ομαδικών απολύσεων. Με απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, η εταιρεία πήρε το πράσινο φως να απολύσει 45 εργαζόμενους.
Ενώ η κυβέρνηση τον Ιανουάριο με τον Υπουργό Εργασίας καυχιόταν ότι δεν ενέδωσε στην απαίτηση της Τρόικας για τις ομαδικές απολύσεις, με την απόφαση του ΑΣΕ απολύουν με πλάγιο τρόπο.
Διατυμπανίζει μάλιστα τον ενθουσιασμό της μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου η οποία με μια επιεικώς απαράδεκτη δήλωση υποστήριξε ότι με τις ομαδικές απολύσεις μπορεί να σωθεί μια επιχείρηση.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν τη μάχη για την ανατροπή αυτών των βάρβαρων, άδικων και αντεργατικών πολιτικών.