Τρίτη 29 Απριλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Ο νόμος 4172/2013 προβλέπει φορολόγηση των παροχών σε είδος όταν στοιχίζουν πάνω από 300 € το χρόνο. Με το νόμο 4223/13 για τις παροχές σε είδος η φορολόγηση τίθεται σε ισχύ από 1-1-2015. Το 2015 το Υπουργείο Οικονομικών θα ξεκαθαρίσει ποιες τελικά θα φορολογηθούν.
Επομένως τα είδη ατομικής προστασίας που χορηγούνται στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ δεν θα φορολογηθούν το 2014.
Επίσης σύμφωνα με το νόμο 4172/2013 προβλέπεται η φορολόγηση δανείων που χορηγούνται σε εργαζόμενους αν το δάνειο αντιστοιχεί σε πάνω από τρία μηνιάτικα. Επίσης φορολογούνται και τα εταιρικά κινητά τηλέφωνα. Με το νόμο 4223/2013 αναβάλλεται και αυτή η ρύθμιση για το 2015.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει συστήσει επιτροπή για βελτίωση του ν. 1069/80 αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη Γιώργη, την Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Χανίων κα Αποστολάκη Νίκη, την διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ κα Κοτσελίδου Όλγα και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δραγκόλα Παύλο. Ήδη η επιτροπή συναντήθηκε πριν τις γιορτές με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών και συζητήθηκαν οι προτάσεις της. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου ζήτησαν να κατατεθούν νομικά διατυπωμένες. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η δεύτερη συνάντηση η οποία θα είναι και καθοριστική.
Η Ομοσπονδία μαζί με αρκετούς συναδέλφους που είχαν την πρόθεση να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι έκανε μεγάλη προσπάθεια να αρθεί το ασυμβίβαστο που έχουν οι εργαζόμενοι στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Το ασυμβίβαστο προέκυψε με το ν. 3852/2010, άρθρο 14, παρ. 1γ. Παρόλη την προσπάθεια και τις υποσχέσεις από βουλευτές όλων των κομμάτων τελικά ψηφίστηκε ρύθμιση που είναι ουσιαστικά απαγορευτική. Για να είναι εργαζόμενος στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ υποψήφιος στον δήμο που εργάζεται πρέπει να παραιτηθεί από την εργασία 20 ημέρες πριν τις εκλογές και επανέρχεται αν δεν εκλεγεί αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ αν εκλεγεί, όποτε παραιτηθεί ή λήξει η θητεία του δημοτικού συμβουλίου. Αν εκλεγεί και θέλει να επιστρέψει στην εργασία του έχει τη δυνατότητα για να μην περιμένει να ορκιστεί 1-9-2014 και μετά να παραιτηθεί αλλά να κάνει υπεύθυνη δήλωση στο πρωτοδικείο ότι δεν αποδέχεται την εκλογή του.
Μας έγινε γνωστό ότι υπάρχουν συνάδελφοι εργαζόμενοι σε ΔΕΥΑ που είναι υποψήφιοι στις Περιφερειακές εκλογές. Επειδή οι Περιφέρειες είναι μεγάλες και δεν γνωρίζονται όλοι οι συνάδελφοι των ΔΕΥΑ, η Ομοσπονδία θα ανακοινώσει όποιες υποψηφιότητες υπάρχουν. Όσοι συνάδελφοι θα είναι υποψήφιοι να επικοινωνήσουν με το γραφείο της Ομοσπονδίας μέχρι την επόμενη ημέρα της κατάθεσης των ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο.