Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013-11.30 π.μ.

Μετά την πλήρη ισοπέδωση του ιδιωτικού τομέα, μεθοδικά εξελίσσεται το σχέδιο ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας και η κατάργηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. Όχι πλέον μόνο μέσω της πλήρης απαξίωσης αλλά και με φασιστικού τύπου Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οδηγούν στη διάλυση την Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η απόφαση για τον «ξαφνικό» θάνατο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Ρ.Τ.) είναι μόνο η αφετηρία. Προγραμματίζεται το κλείσιμο δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου αλλά και Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α. που θα έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να απολυθούν  και να βρεθούν στην ανεργία, ενώ οι πολίτες να στερηθούν βασικών Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Την ίδια στιγμή, η αξιολόγηση των Οργανικών Μονάδων και του Ανθρώπινου Δυναμικού και η νέα μείωση πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έρχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικα για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων αλλά και μείωσης του δήθεν «μεγάλου», αναποτελεσματικού και δαπανηρού Δημοσίου.
Οι μεγάλες και εμφανείς πλέον ελλείψεις προσωπικού συνέπεια της πλήρης απαγόρευσης των προσλήψεων οδηγεί στη διάλυση των Υπηρεσιών, τη μη εξυπηρέτηση των Δημοτών με εμφανή στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.
Είναι ξεκάθαρη πλέον η πολιτική τους και τι Ελλάδα θέλουν. Μια Ελλάδα ισχυρών διαπλεκόμενων μεγαλοεργολάβων που θα λυμαίνονται τον Δημόσιο πλούτο και θα εκμεταλλεύονται  τους εργαζόμενους επιβάλλοντας μισθούς Ινδίας και εργασιακές συνθήκες «γαλέρας». Οραματίζονται μια άλλη Ελλάδα. Αυτή της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, του αυταρχισμού και της τρομοκράτησης των εργαζομένων, των συνταξιούχων και όλης της Ελληνικής κοινωνίας.
Τρομοκρατούν τον Ελληνικό Λαό, γιατί μόνο ο φόβος και η βία διασφαλίζουν την υποταγή των πολιτών στο νέο μνημονιακό καθεστώς.
Απέναντι στο μέλλον που μας «υπόσχονται», εμείς έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την ανατροπή των πολιτικών τους.  Η κοινή δράση για την αντιμετώπιση των πολιτικών των μνημονίων και την ανατροπή τους, είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.
Η ομοσπονδία συμμετέχει το ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση των Ο.Τ.Α.
Καμιά κατάργηση υπηρεσίας και απόλυση εργαζόμενου.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11.30 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ - ΑΘΗΝΑ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Ο αγώνας εργαζομένων και πολιτών στις χώρες της Ε.Ε. για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού συνεχίζεται καταγράφοντας μία σημαντική επιτυχία.
Ο επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσυρθεί το πόσιμο νερό από τον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση αγαθών.
Η αλλαγή της θέσης του Επιτρόπου δεν ήταν τυχαία.
Η πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών συνδικάτων κατά της ιδιωτικοποίησης και υπέρ της αναγνώρισης του πόσιμου νερού ως ανθρώπινου δικαιώματος συγκέντρωσε 1,4 εκ. υπογραφές σε όλη την Ευρώπη ξεπερνώντας το όριο του 1 εκατομμυρίου που όριζαν οι κανόνες που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόταση του κ. Μπαρνιέ πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να γίνει οδηγία για όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Στόχος των ευρωπαϊκών συνδικάτων είναι ο αριθμός των υπογραφών να ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.
Η προσπάθεια της Ομοσπονδίας μας για την συγκέντρωση υπογραφών δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Μέσω της ιστοσελίδας παρακολουθούν την προσπάθεια μας εκφράζοντας με mail την ικανοποίηση τους για τον τρόπο που χειριζόμαστε το θέμα.
Τις επόμενες ημέρες πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια από τα σωματεία και να σταλούν οι καταστάσεις άμεσα στα γραφεία της Ομοσπονδίας.  
 

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Μπαρνιέ: Το πόσιμο νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί στην ΕΕ

Το πόσιμο νερό δεν θα ιδιωτικοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβεβαίωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισακούγοντας μια πρωτοβουλία πολιτών που συγκέντρωσε ευρεία υποστήριξη από μέρους των πολιτών.






Η Right2Water, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πασχίζει η πρόσβαση στο πόσιμο νερό και στα δίκτυα αποχέτευσης να αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα, συγκέντρωσε 1,5 εκατ. υπογραφές αξιώνοντας από την ΕΕ να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως φέρεται να σχεδίαζε "μυστικά", σύμφωνα με δημοσιεύματα. Το θέμα είχε προκαλέσει κατακραυγή στη Γερμανία.

Η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού "δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις (της ΕΕ), δεν υπήρξε ποτέ πραγματικότητα", επέμεινε σήμερα ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ.

Το θέμα ανέκυψε διότι το νερό αναφέρθηκε ως ένα πεδίο ανάμεσα σε διάφορα άλλα για τα οποία η Επιτροπή επεδίωκε να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο και να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια, όσον αφορά τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο Μπαρνιέ είπε πως πρόκειται να εισηγηθεί να αποσυρθεί το πόσιμο νερό από τον κατάλογο αυτό επειδή "είναι καθήκον μας να λαμβάνουμε υπόψη ανησυχίες που εκφράζουν τόσοι πολλοί πολίτες".

Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους "που εξαγριώνουν και αναστατώνουν τους πολίτες όταν τους λένε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν παρά τη θέλησή τους".

Η Επιτροπή επικρίνεται συχνά για έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και διότι δεν λαμβάνει υπόψη τους πολίτες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αφού τα μέλη της διορίζονται με πολιτικά κριτήρια και δεν εκλέγονται.

"Ελπίζω η απόφαση αυτή να καθησυχάσει τους πολίτες και να στείλει το μήνυμα πως η Επιτροπή (τους) ακούει", είπε ο Μπαρνιέ.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, που αποτελεί ένα μέσο για την υποβολή αιτημάτων στην ΕΕ, θεσπίστηκε πριν από ένα χρόνο.


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Ο αγώνας για να μην περάσει η πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση από όλους τους εργαζόμενους.
Είναι αγώνας για την υπεράσπιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της ελευθερίας της ενημέρωσης, της Δημοκρατίας αλλά και του ίδιου του δικαιώματος της απεργίας.
Το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ. είναι μια επικίνδυνη πρακτική της συγκυβέρνησης που θέλει να επιβάλλει το καθεστώς του «αποφασίζουμε και διατάζουμε», υπηρετώντας με μεγαλύτερο σθένος τις πολιτικές των μνημονίων και της τρόικας αλλά και των μεγάλων οικονομικών-επιχειρηματικών συμφερόντων.
Βαπτίζουν «εξυγίανση» το πέταγμα στο δρόμο και στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και προετοιμάζουν με τη μέθοδο του ΣΟΚ τις επόμενες μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση με ιδιωτικοποίηση βασικών υπηρεσιών.
Σήμερα κλείνουν τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αύριο ποιοι έχουν σειρά;
Θέλουν να επιβάλλουν με το «Δόγμα του ΣΟΚ» κλίμα φόβου, τρομοκρατίας, διαιρούν τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη, σε βολεμένους και καλοπληρωμένους, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποτρέψουν την αντίσταση της κοινωνίας.
Στόχος τους δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι της Ε.Ρ.Τ. είμαστε ΟΛΟΙ και κυρίως εμείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που γι’ αυτούς είμαστε η δεξαμενή για τις επόμενες μαζικές απολύσεις.
Το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την συμπαράστασή τους αλλά και να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους για να υπερασπίσουν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους το δικαίωμα στη δουλειά.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Με μία απόφαση που χαρακτηρίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα, αφού προηγουμένως ψήφισε τη σχετική πραξικοπηματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» στην Ε.Ρ.Τ. Είναι προφανές πώς υποταγμένη στους δανειστές και για να ικανοποιήσει τις επιταγές της τρόικα,  η κυβέρνηση θα συνεχίσει το καταστροφικό της έργο στο Δημόσιο Τομέα. Είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε τα σχέδια της.
Θέλει πάση θυσία η κυβέρνηση να προχωρήσει σε απολύσεις 14.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Ιουλίου, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Για να φανεί αρεστή στη Μέρκελ, το Σόιμπλε και στη συνομοταξία των κατακτητών της χώρας, αποφασίζει και «εκτελεί» το δημοκρατικό πολίτευμα. Κλείνει τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, κάτι που σε καμία δημοκρατική χώρα δεν έχει συμβεί.
Σήμερα είναι η Ε.Ρ.Τ., αύριο θα είναι τα Ε.Α.Σ. και μεθαύριο άλλοι φορείς του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Η κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια έχει καταλύσει το Σύνταγμα και υλοποιεί την καταστροφική πολιτική των μνημονίων με αντισυνταγματικές και πραξικοπηματικές αποφάσεις. Στο στόχαστρο της έχει βρεθεί αρκετές φορές και θα συνεχίσει να βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.    
Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καταδικάζει απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης και εκφράζει τη συμπαράσταση της στους εργαζόμενους της Ε.Ρ.Τ. Καλεί ταυτόχρονα όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι σε κατάσταση «εφ’ όπλου λόγχης» προκειμένου να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας που θέλουν με συνοπτικές διαδικασίες να καταργήσουν φορείς και να προσθέσουν χιλιάδες εργαζόμενους στη μακριά μαύρη λίστα των ανέργων. 
Η Ομοσπονδία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που αποφάσισαν για τις 13 Ιουνίου 2013 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου της στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τις οδηγεί σε πλήρη διάλυση και απαξίωση με την υλοποίηση χιλιάδων απολύσεων και διαθεσιμοτήτων.
Μετά την ψήφιση του Ν.4152/2013, μεθοδεύεται η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων. Το προσχέδιο Νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», η αξιολόγηση Οργανικών Μονάδων και του Ανθρώπινου Δυναμικού, η νέα μείωση πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (13% περίπου), η σχεδιαζόμενη απογραφή των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α. έρχεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της τρόικα για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων αλλά και μείωσης του δήθεν «μεγάλου», αναποτελεσματικού και δαπανηρού Δημοσίου. Οι προωθούμενες καταργήσεις των Νομικών Προσώπων θα αποτελέσουν την «ταφόπλακα» των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α., αφού η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τις επιπτώσεις στους χρήστες των υπηρεσιών αυτών, την κοινωνία και τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές.
Για να υλοποιήσει το σχεδιασμό της για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κατάργηση των Ν.Π.Ι.Δ. και Ν.Π.Δ.Δ. των Ο.Τ.Α. θα εντείνει περισσότερο τη συκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος και όσων αντιδρούν.
Η κοινή δράση για την αντιμετώπιση των πολιτικών των μνημονίων και την ανατροπή τους, είναι μονόδρομος.
Στο πλαίσιο αυτό οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, ΠΟΠ-ΟΤΑ και η Ομοσπονδία υπαλλήλων Περιφερειών Ελλάδος θα συντονίσουν τη δράση για αποτελεσματικούς αγώνες.
Καταθέτουμε το πλαίσιο δράσης που θα πρέπει να αποτελείται από τα πιο κάτω:
  1. Αποτροπή κάθε προσπάθειας απόλυσης ή διαθεσιμότητας Υπαλλήλων.
  2. Αποτροπή κάθε διαδικασίας για την κατάργηση Οργανικών Μονάδων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. που έχει στόχο την υλοποίηση χιλιάδων απολύσεων και την κατάργηση κυρίως των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ Βαθμού.
  3. Τη στελέχωση και κάλυψη των υπηρεσιών με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό με δικαιώματα, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι εφαρμογή των ελαστικών σχέσεων εργασίας που μας οδηγεί στο μεσαίωνα.
  4. Ανάκληση των διατάξεων του νέου Πειθαρχικού Δικαίου, που  καταργεί βασικά Δημοκρατικά και Συνταγματικά Δικαιώματα και κυρίως του τεκμηρίου της αθωότητας.
  5. Καμία συμμετοχή σε διαδικασίες προσχηματικές για δήθεν αξιολόγηση των Οργανικών Μονάδων και του Ανθρώπινου Δυναμικού που έρχεται να υλοποιήσει τους μνημονιακούς στόχους για απολύσεις και καταργήσεις Δημοσίων Υπηρεσιών.
  6. Την ενίσχυση και την καταβολή των πόρων σε κάθε Δημόσια Υπηρεσία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να αποφευχθεί η οικονομική, λειτουργική και θεσμική κατάρρευση και ιδιαίτερα για τους Ο.Τ.Α. η «Οικονομική Επιτροπεία».
  7. Υπογραφή Σ.Σ.Ε. για το σύνολο των εργαζομένων και επαναφορά των αποδοχών στο προηγούμενο μισθολογικό καθεστώς, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, βάζοντας τέλος στις προωθούμενες ατομικές συμβάσεις, στη «μαύρη» εργασία και στους μισθούς Ινδίας που οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση και φτώχεια.
  8. Την επίλυση βασικών καθημερινών προβλημάτων των εργαζομένων, συνταξιούχων και κάθε κοινωνικής ομάδας που πλήττεται  από τις πολιτικές των μνημονίων και της τρόικα (Δάνεια, Υγειονομική και Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.λπ.).
  9. Την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου και την προάσπιση των Δημοσίων αγαθών.
Συνάδελφοι,
Για να μπορέσει να μπει ένα τέλος στις πολιτικές που μας οδηγούν στην πλήρη εξαθλίωση και την φτώχεια, δεν αρκούν μόνο οι κλαδικές και μεμονωμένες κινητοποιήσεις. Χρειάζεται συστράτευση και κοινή δράση ΟΛΩΝ μας.