Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Την Πέμπτη 19-12-2013 πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικές πιστεύουμε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη και τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Κουκουλόπουλο.
Οι συναντήσεις έγιναν για να διερευνηθούν οι προθέσεις του αρμόδιου Υπουργού αλλά και του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά για τις ΔΕΥΑ.
Στη συνάντηση με τον Υπουργό συμμετείχαν εκ μέρους της ΕΔΕΥΑ ο Πρόεδρος κ. Μαρινάκης,  Δήμαρχος Ρεθύμνης, ο Αντιπρόεδρος  κ. Τζανακούλης, Δήμαρχος Λαρισαίων, ο κ. Παπαλός, Δήμαρχος Καρδίτσας, η κα Αποστολάκη, Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χανίων, καθώς και ο κ. Βιρβιδάκης, Βουλευτής Νομού Χανίων. Από πλευράς ομοσπονδίας ο Πρόεδρος Π. Δραγκόλας.
Με λύπη διαπιστώσαμε όλοι μας ότι ο Υπουργός γνώριζε ελάχιστα πράγματα για τις ΔΕΥΑ.
Του έγινε μια πλήρη ενημέρωση για το έργο που έχουν πραγματοποιήσει, την αναγκαιότητα ύπαρξης τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
Ζήτησε να του καταθέσουμε τα σημαντικότερα αιτήματα για να ρυθμιστούν νομοθετικά.
Την επιμονή του Υπουργείου και των Περιφερειών για αποστολή στοιχείων προσωπικού και οικονομικών στοιχείων των ΔΕΥΑ την εξήγησε λέγοντας ότι όπως όλα τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ έστειλαν στοιχεία απογραφής πρέπει να στείλουν και οι ΔΕΥΑ.
Τελικά ζήτησε να μην αποσταλούν τα στοιχεία απογραφής προσωπικού με ονοματεπώνυμο, όπως ζητήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά τα στοιχεία που στάλθηκαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τη συμφωνία με τον κ. Μητσοτάκη.
Επίσης ζήτησε τους ισολογισμούς του έτους 2011 και 2012 και όχι τους ισολογισμούς από το 2008.
Στο ερώτημα του Προέδρου της Ομοσπονδίας, ποια είναι η θέση του υπουργείου  για το μέλλον των ΔΕΥΑ απάντησε ότι δεν μπορεί ακόμα να πάρει θέση γιατί ακόμα δεν έχει ενημερωθεί πλήρως.
Την ίδια ημέρα συναντήθηκε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Κουκουλόπουλο στη Βουλή. Ζητήθηκε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τις ΔΕΥΑ.
Ο κ. Κουκουλόπουλος μας διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στις ΔΕΥΑ και θα θέσει βέτο αν χρειασθεί.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Μετά τη δημοσίευση της λίστας 29 νομικών προσώπων όπου υπήρχαν 11 ΔΕΥΑ και η Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας και επίσης μετά τις επιστολές που έστειλε τις τελευταίες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών και ζητούσε άμεσα στοιχεία απογραφής, υπήρξε μία δικαιολογημένη ανασφάλεια και αναστάτωση στον κλάδο μας.
Από τις συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε αρχικά με τον κ. Γρηγοράκο, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, με στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,   με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Κουκουλόπουλο, εκτιμούμε ότι η λίστα που δημοσιεύτηκε και έβαζε στόχαστρο 11 ΔΕΥΑ ήταν ανυπόστατη και τυχαία με σκοπό βέβαια την αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας και ότι δεν υπάρχει θέμα στοχοποίησης των ΔΕΥΑ από το υπουργείο Εσωτερικών.
 Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια μεγάλη δεξαμενή με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και  ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων αυτών, με σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτή την δεξαμενή για να καλύψει την απαίτηση της τρόικας  για 15.000 απολύσεις. Σ’ αυτή τη δεξαμενή ενέταξαν τους πάντες και τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ. Τα νούμερα για τις απολύσεις δεν τους βγαίνουν γι αυτό και δεν γνωρίζει κανείς, ούτε οι ίδιοι οι Υπουργοί ποιοι θα είναι οι επόμενοι εργαζόμενοι που θα θυσιαστούν.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η Ομοσπονδία θα συνεχίσει την προσπάθεια. Ο κλάδος μας πρέπει να είναι σε ετοιμότητα άσχετα με τις επαφές και τις όποιες διαβεβαιώσεις έχουμε. Οι παρεμβάσεις μας πρέπει να συνεχιστούν σε όλα τα επίπεδα δημιουργώντας συμμαχίες που μας είναι απαραίτητες.
Θα ακολουθήσει ανακοίνωση για τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20-12-2013.