Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Καθημερινά ακούμε δηλώσεις υπουργών και διαβάζουμε δημοσιεύματα στον τύπο για τις ΔΕΥΑ, τις περισσότερες φορές αντιφατικά μεταξύ τους.
Αρκετά από αυτά τα δημοσιεύματα έρχονται σε αντίθεση με την υφιστάμενη νομοθεσία για τις ΔΕΥΑ, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια.
Η αρχή των δημοσιευμάτων έγινε πριν 4 μήνες βάζοντας στο στόχαστρο τη ΔΕΥΑ Λαυρεωτικής και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
 Ο κλάδος μας δεν πορεύεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Από την πρώτη ημέρα που έγινε γνωστό ότι στο μνημόνιο υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με αποφάσεις των οργάνων της Ομοσπονδίας ( Συνέδριο, Γενικό Συμβούλιο, Δ.Σ.), αποφασίστηκαν:
1. Συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στις απολύσεις. Ο κλάδος είναι στις πρώτες θέσεις από άποψη συμμετοχής στις απεργίες ιδιαίτερα του τελευταίου έτους.
2. Συντονιστήκαμε με την Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ και συμμετείχαμε σε πολλές στάσεις εργασίας για να αντιμετωπίσουμε από κοινού την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση.
3. Βάλαμε την ΕΔΕΥΑ προ των ευθυνών της και από κοινού πραγματοποιούμε συναντήσεις με υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες για να αναδείξουμε σε αρκετούς από αυτούς που δεν γνωρίζουν το έργο και το ρόλο των ΔΕΥΑ.
4. Στην αρχή του έτους συντονίσαμε καταλήψεις των ΔΕΥΑ ή των γραφείων προσωπικού ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή στοιχείων απογραφής προσωπικού  με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ελάχιστες ΔΕΥΑ έστειλαν στοιχεία απογραφής.
 Προκαλέσαμε απόφαση του Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ με την οποία  πρότεινε στις ΔΕΥΑ να μην στείλουν στοιχεία απογραφής. Τη δεύτερη φορά αρχές φθινοπώρου που ζήτησε εκ νέου η κυβέρνηση στοιχεία απογραφής έθεσε υπεύθυνους για την αποστολή τους υπεύθυνους προσωπικού με συνέπεια να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα μεταξύ των σωματείων και των συναδέλφων αυτών. Παρόλα αυτά και πάλι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ούτε οι μισές ΔΕΥΑ δεν έστειλαν στοιχεία απογραφής.
5. Με το συντονισμό της Ομοσπονδίας τα σωματεία απαίτησαν από τα δημοτικά συμβούλια να εκδώσουν ψηφίσματα υπέρ των ΔΕΥΑ και να τα αποστείλουν στα Υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με ταυτόχρονη δημοσίευση στον τύπο.
6. Τα σωματεία πραγματοποιούν συναντήσεις με βουλευτές ζητώντας τη στήριξη τους για το μέλλον των ΔΕΥΑ.
7. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων.
8. Πριν ενάμισι μήνα πραγματοποιήθηκαν 3 περιφερειακές συσκέψεις (ελάχιστα σωματεία δε συμμετείχαν) με θέμα τον προγραμματισμό δράσης του κλάδου μας. Στις συσκέψεις δεν κατατέθηκε κάποια άλλη συγκεκριμένη πρόταση για τον προγραμματισμό δράσης.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συνεχίζει την προσπάθεια τηρώντας τις αποφάσεις των οργάνων της Ομοσπονδίας.
Απαιτήσαμε από κοινού με την ΕΔΕΥΑ συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη.
Ζητήσαμε από την ΕΔΕΥΑ σύγκλιση της οικονομικής επιτροπής με θέμα τους «ισολογισμούς» των ΔΕΥΑ.
Πιστεύουμε οι παραπάνω συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν άμεσα. Αμέσως μετά θα συγκληθεί το Δ.Σ. και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις για τον προγραμματισμό δράσης. Αυτό θα γίνει το πολύ μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Ο κλάδος μας συνεχίζει να βρίσκεται σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα για να δώσει τη μάχη σε περίπτωση που η κυβέρνηση στοχοποιήσει τις ΔΕΥΑ και τους εργαζόμενους.  Καλούμε τα σωματεία που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιήσει τις παραπάνω ενέργειες και δράσεις να τις πραγματοποιήσουν σύντομα.