Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Τις τελευταίες ημέρες ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Γρηγοράκος σε συνεντεύξεις του ανέφερε ότι θα αξιολογηθούν τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ και οι δημοτικές επιχειρήσεις και ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης ενδέχεται και κάποια από αυτά να κλείσουν.
Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να ικανοποιήσει την επιταγή της τρόικας για 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους δε θα διστάσει να προκαλέσει τον ξαφνικό θάνατο κάποιων νομικών προσώπων με απόλυση των εργαζομένων επαναλαμβάνοντας αυτό που έγινε με την ΕΡΤ.
Επειδή οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου τίθενται 8 μήνες σε διαθεσιμότητα και μετά απολύονται, θα επιλέξουν εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου που απολύονται άμεσα καλύπτοντας έτσι την απαίτηση των δανειστών που θέλουν άμεσα απολύσεις.
Οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, καθώς και οι πιέσεις του Υπουργείου Εσωτερικών να αποσταλούν άμεσα στοιχεία απογραφής του προσωπικού των ΔΕΥΑ, ανησύχησε την ΕΔΕΥΑ με αποτέλεσμα να επισπεύσει τη σύγκλιση του Δ.Σ.
Τη Δευτέρα 11-11-2013 συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ στην Κατερίνη και αποφάσισε να προτείνει εκ νέου στις ΔΕΥΑ να μην στείλουν στοιχεία απογραφής προσωπικού, στα πλαίσια της αρχικής συμφωνίας που έγινε με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη.
Μετά από πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδίας αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ να γίνει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μιχελάκη και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο. Θα απαιτήσουμε αν διαφωνούν να καταδικάσουν τις δηλώσεις του κου Γρηγοράκου.
Την Τρίτη 12-11-2013 πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις.
Αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:
α) Επιμένουμε στην αρχική μας θέση για μη αποστολή στοιχείων απογραφής προσωπικού.
β) Πιέζουμε να γίνουν άμεσα οι συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
γ) Πραγματοποιούμε συναντήσεις τοπικά με όλους του Βουλευτές παρουσία Δημάρχων ή Προέδρων ΔΕΥΑ.
δ) Επεξεργαζόμαστε από τώρα σχέδιο δράσης που οι απεργίες μας να γίνουν άμεσα αισθητές στους δημότες σε περίπτωση που γίνει ορατός ο κίνδυνος για τις ΔΕΥΑ.
Στις συναντήσεις με τους Βουλευτές αναδεικνύουμε τη νομική μορφή των ΔΕΥΑ, την οικονομική τους αυτοτέλεια (δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό), το έργο τους και τον περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό τους ρόλο. Απαιτούμε από τους Βουλευτές να πάρουν θέση υπέρ των ΔΕΥΑ με παρέμβαση στους αρμόδιους υπουργούς.