Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η συγκυβέρνηση της υποτέλειας Κυριακή βράδυ στις 28-4-2013 ψήφισε νόμο στη Βουλή που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση Δημοτικών Επιχειρήσεων με ολέθριες συνέπειες για χιλιάδες εργαζόμενους των οποίων θα καταγγελθούν οι συμβάσεις εργασίας.
Η μονομερής «άνωθεν» κατάργηση θέσεων εργασίας, η μονομερής «άνωθεν» διαγραφή ολόκληρων δημοτικών φορέων, πλήττει καίρια όχι μόνο τις εργασιακές σχέσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων, όχι μόνο τη μορφή των Δημοτικών Επιχειρήσεων ως ειδικότερης έκφανσης αυτοδιοικητικής παρουσίας, αλλά αυτό τον πυρήνα της υπόστασης των Δήμων ως αυτοδιοικούμενων οργανισμών.
Το άνοιγμα της διόδου για την κατάργηση των Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων, υπομονεύει και ακυρώνει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της οποίας αναντικατάστατο εργαλείο αποτελούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Η κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων θα ανοίξει την λεωφόρο των ιδιωτικοποιήσεων. Πολύτιμα αγαθά καθημερινής ανάγκης και χρήσης θα υποκύψουν στη γοητεία του ιδιωτικού τομέα.
Οι εμπνευστές τέτοιων νομοθετικών ρυθμίσεων θέλουν να αγνοούν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση προστατεύεται από το σύνταγμα και τον  Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας.
Η διάταξη της υποπαραγράφου ΣΤ12 του πολυνόμου που ψηφίστηκε Κυριακή νύχτα στη Βουλή πρέπει να καταργηθεί τώρα.
Είναι μια αντισυνταγματική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση πραξικοπηματικά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κλείνει Δημοτικές Επιχειρήσεις απολύοντας όλο το προσωπικό, χωρίς καμία δυνατότητα μεταφοράς στο δήμο.
Καλούμε την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ να καταγγείλουν και να μπουν μπροστά σε αγώνα Αυτοδιοικητικών και εργαζομένων για άμεση κατάργηση αυτής της διάταξης.
Αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΠ-ΟΤΑ) θα αποφασίσουν από κοινού για τις ενέργειες και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν, αντιδρώντας στην πρόθεση της Κυβέρνησης για κατάργηση Δημοτικών Επιχειρήσεων και απολύσεις προσωπικού.