Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.Α.Μ.) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,                                                              
Στην ανακοίνωση της στις 15-2-2013 η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μας ΠΟΕ - ΔΕΥΑ, μας  καλεί να απολογηθούμε στους εργαζόμενους για τις καταστροφικές μας θέσεις, «που προέρχονται - όπως λένε - κατ’ επιταγή  του κόμματός μας» !!
Μόνο που δεν μας λένε πως γίνεται οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν να είναι «δικές» τους, οι Δήμαρχοι να είναι «δικοί» τους, η πλειοψηφία του Συνδικάτου δική τους και να ευθύνεται η μειοψηφία για αυτό που γίνεται;

Σε λίγο η πλειοψηφία θα μας διώκει και για την σκέψη μας!!
Κατά την πλειοψηφία η ανακοίνωση του Ε.Α.Μ. στις 13-2-2013 οφείλεται στον πανικό  μας εν όψει του εκλογικού συνεδρίου!!
Εμείς με τις ανακοινώσεις και τις τοποθετήσεις μας προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας όχι μόνο για τις εξελίξεις, αλλά και για τις αιτίες και τους υπεύθυνους.
Αυτοί λένε μισές αλήθειες, συγκαλύπτουν τους υπεύθυνους, διαστρεβλώνουν τις θέσεις των άλλων, όπως έκαναν και με εμάς για το «ενιαίο» μισθολόγιο και τις διαθεσιμότητες  στην Αμαλιάδα. Αυτό βέβαια  δεν τους εμποδίζει να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την δικαστική απόφαση που αφορά τους  10 απολυμένους  της ΔΕΥΑ Μεγάρων, που προσλαμβάνονται στο Δήμο.
Μας κατηγορούν ότι οι θέσεις μας είναι καταστροφικές για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, αφού θα υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο αλλά όταν υπογράφουν την συλλογική σύμβαση αναφέρουν : «Η κλαδική σύμβαση εργασίας ισχύει με τους περιορισμούς που θέτουν οι νόμοι, οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι  που αφορούν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής το οποίο ψήφισε η ελληνική βουλή»!!! Δέχονται δηλαδή ανεπιφύλακτα και τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους που μας οδήγησαν στην κατάργηση της ΣΣΕ και την υπαγωγή μας στο ενιαίο μισθολόγιο που εμείς αντιπαλεύουμε.
Παρόλα αυτά εμπλέκουν εμάς  με το «ενιαίο» μισθολόγιο και την διαθεσιμότητα των δικών τους κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι το Ε.Α.Μ. που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, πάλευε και παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά στο δημόσιο και  ιδιωτικό τομέα, με αξιοπρεπείς μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, για την οποία μας εκθείαζαν τόσα χρόνια.
Αλήθεια τι τους οδήγησε στην πραγματοποίηση περιφερειακών συσκέψεων μέσα σε τρείς –τέσσερις μέρες, ζητώντας μάλιστα και αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων εν μέσω της Γενικής Απεργίας; Είναι φανερό ότι δεν τους ενδιαφέρει η ανάγκη για συλλογικές διαδικασίες,  η οργάνωση του κλάδου από τα κάτω σε αγωνιστική κατεύθυνση και η κλιμάκωση των αγώνων.
Εκθειάζουν τις δικαστικές προσφυγές και προσβλέπουν σε αυτές τις λύσεις των προβλημάτων. Καθησυχάζουν τους εργαζόμενους ότι μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες με τις επισκέψεις τους στα υπουργεία, τις άσφαιρες διαμαρτυρίες τους και τη συμπόρευσή τους με τις κυβερνήσεις και τις Δημοτικές Αρχές του ευρωμονόδρομου, της ελεύθερης αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι τους από τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις για τις επισκέψεις σε υπουργούς και βουλευτές ότι ‘‘κατανοούν’’  και θα εξετάσουν τάχα τα αιτήματά μας – λες και δεν είναι οι ίδιοι που ψήφισαν μνημόνια και νόμους - και στις ΔΕΥΑ έφθασαν εγκύκλιοι και Υπ. Αποφάσεις είτε για το πάγωμα των προσλήψεων ΥΕ και ΔΕ όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, είτε για την αναστολή χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους.
Πίσω από τις αντιμνημονιακές τους κορώνες κρύβεται η σύμπλευσή τους με τις Διοικήσεις των ΔΕΥΑ. Θυμηθείτε την θέση τους: ότι χωρίς την ΕΔΕΥΑ δεν μπορούν να γίνουν αγώνες!!
Συνάδελφοι – συναδέλφισσες,
Είναι φανερό ότι η πλειοψηφία ούτε θέλει ούτε μπορεί να εναντιωθεί στους νόμους που καταργούν τις ΣΣΕ, στις περικοπές, στις διαθεσιμότητες – απολύσεις, στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν ενδιαφέρεται για την ενότητα των 150.000 χιλιάδων εργαζομένων στα ΝΠΙΔ, που εντάχθηκαν στο ενιαίο μισθολόγιο και στις διαθεσιμότητες.  Δεν είδαμε σε καμιά από τις Ομοσπονδίες αυτών των Νομικών Προσώπων, στις οποίες οι δυνάμεις τους έχουν πλειοψηφία να οργανώνονται συντονισμένοι αγώνες για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων. Το μόνο που είδαμε  είναι κάποιες κραυγές για να εξαιρεθεί ο κλάδος μας…
Συνάδελφοι εμείς δεν σπέρνουμε αυταπάτες. Η ανατροπή των αντεργατικών μέτρων προϋποθέτει αγωνιστική ενότητα με όλη την εργατική τάξη, με όλα τα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από αυτή την πολιτική.
Είμαστε υπέρ των παραστάσεων σε υπουργούς, Δημάρχους – εργοδότες, στην δικαιοσύνη αλλά με ισχυρή τη συμμετοχή των εργαζομένων, με ισχυροποίηση της κοινωνικής μας συμμαχίας και δράσης.
Το συλλαλητήριο στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Αθήνα, που αποφάσισε η Ομοσπονδία, για να γίνει πράξη πρέπει να γίνει υπόθεση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να παρθούν αποφάσεις για απεργία και συλλαλητήριο, αφού όπως φαίνεται η πλειοψηφία δεν νοιάζεται να εξασφαλίσει τη μαζική συμμετοχή και δεν έκανε νύξη για  απεργία  τη μέρα του συλλαλητηρίου.
Αιτήματα:
  • Καμία ΔΕΥΑ στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ  ή σε ιδιώτη.
  • Καμία απόλυση, άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, που ακυρώνουν την υπογραφή και εφαρμογή των ΣΣΕ.
Αυτό το πλαίσιο – πρόγραμμα δράσης εμπλουτίζει το ανάλογο που είχαμε προτείνει πριν 4 χρόνια στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑ ως άμεσα καθήκοντα:
  • Να μην επιτρέψουμε για κανένα άνεργο διακοπή νερού.
  • Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών κάθε αντεργατικό μέτρο πρέπει να εμποδίζονται, να αποτρέπονται, να ακυρώνονται στην πράξη με απεργίες και με δυναμικές παρεμβάσεις και αποκλεισμούς (Δημαρχείων, Περιφερειών, Υπουργείων).
  • Στόχος μας η δημιουργία ενός κλαδικού σωματείου ανά νομό που τα μέλη του θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι στην  Τοπική Διοίκηση – Αυτοδιοίκηση, τα νομικά πρόσωπα, τις επιχειρήσεις, και φορείς αυτών, ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας από ηλικία, φύλο, θρήσκευμα και εθνικότητα, ανεξάρτητα από την ειδικότητα ή την εξειδίκευση που έχουν, ανεξάρτητα από το επίπεδο των σπουδών.
  • Επιδιώκουμε την δημιουργία μιας ομοσπονδίας που θα συνενώνει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση που έχουν στην  Τοπική Διοίκηση - Αυτοδιοίκηση.