Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας με εκπροσώπους της ΕΔΕΥΑ τον Βουλευτή Χανίων κ. Βιρβιδάκη και με συναδέλφους από τα σωματεία της Μυτιλήνης, Ηρακλείου και Χανίων συναντήθηκαν την Τρίτη 29-1-2013 με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Αθανασίου.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου τόσο στην εύρυθμη λειτουργία των ΔΕΥΑ καθώς και στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για τους εργαζόμενους.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα που του καταθέσαμε από κοινού με την ΕΔΕΥΑ  και την επόμενη βδομάδα πιθανόν να μας καλέσει για να συζητήσουμε επί της ουσίας των προβλημάτων και τις πιθανές λύσεις.
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες
Η Ομοσπονδία εξαντλεί όλα τα περιθώρια επαφών, συναντήσεων, πιέσεων προς όλες τις κατευθύνσεις. Εξαντλεί κάθε περιθώριο διαλόγου με κυβερνητικούς παράγοντες και αρμόδιους Υπουργούς.
Ήδη όμως το τρίτο μνημόνιο άρχισε να εφαρμόζεται. Η ενημέρωση που έχουμε από τα σωματεία μας δίνει την ικανοποίηση ότι στην πράξη σταματήσαμε την εφαρμογή της εγκυκλίου που προκαλεί και το μεγάλο πρόβλημα. Στην πλειοψηφία οι ΔΕΥΑ δεν θα εφαρμόσουν την εγκύκλιο για το μισθολόγιο αλλά το νόμο 4093/2012.
Αρκετές ΔΕΥΑ δεν μειώνουν τις αποδοχές αναμένοντας τις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που πρόκειται να εκδοθούν για την εφαρμογή του νόμου.
Οι περισσότερες ΔΕΥΑ ακολουθούν την πρόταση της ΕΔΕΥΑ και της Ομοσπονδίας εφαρμόζοντας το νόμο 4093/2012, συγκρίνοντας τους μισθούς με τις αποδοχές του Οκτωβρίου του 2011 και όχι με τους μισθούς του Δεκεμβρίου του 2012.
Αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές νομοθετικές ρυθμίσεις και από τις τελευταίες συναντήσεις η ευθύνη πλέον δεν θα βαρύνει τους εργαζόμενους. Οι ΔΕΥΑ χωρίς προσλήψεις τακτικού προσωπικού, χωρίς το θεσμό της επιφυλακής και χωρίς τη δυνατότητα υπερωριακής απασχόλησης δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.
Δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν τους δημότες με συνέπεια την καθημερινή απαξίωση τους. Αν δεν δοθεί λύση στα προβλήματα θα αποδειχθεί περίτρανα ότι ο απώτερος στόχος τους είναι το ξεπούλημα των επιχειρήσεων.
Αν δεν υπάρξουν σύντομα θετικές εξελίξεις (εντός των επόμενων ημερών) θα συνεδριάσουν τα όργανα της Ομοσπονδίας όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τις ενέργειες, δράσεις και κινητοποιήσεις του κλάδου.