Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

ΔΕΗ: «ΚΑΠΕΛΟ» €4 ΕΚΑΤ. ΣΕ ΔΕΥΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ


Με ένα παλιό αίτημα της Ένωσης ΔΕΥΑ (χρονολογείται από το 2009) θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος: τη μεταφορά του τιμολογίου των ΔΕΥΑ από την κατηγορία της γενικής χρήσης (εμπορικό τιμολόγιο) σε αυτήν της βιομηχανικής χρήσης. Παρά τις συνεχείς επιστολές της ΕΔΕΥΑ στη ΔΕΗ και στους αρμόδιους υπουργούς μέχρι σήμερα δεν έχει επιλυθεί το θέμα. Άλλωστε, αυτό ζήτησε πρόσφατα και η γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ, που συνεδρίασε στις 13 και 14 Ιουλίου στη Χίο.
Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους
Οι ΔΕΥΑ για τις κιλοβατώρες που «καίνε» και χρεώνονται με εμπορικό τιμολόγιο πληρώνουν συνολικά -κατά μέσο όρο- 27.173.661,6274 ευρώ, ενώ εάν είχαν ενταχθεί στο καθεστώς του βιομηχανικού τιμολογίου θα γλίτωναν 4.022.212,68254 ευρώ και θα πλήρωναν 23.151.448,9449 ευρώ. Το «γλίτωναν», βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση δεν αφορά μόνο στις ΔΕΥΑ, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές, διότι με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν οι Επιχειρήσεις να εφαρμόσουν, για παράδειγμα, το κοινωνικό τιμολόγιο που θεσπίστηκε με τον «Καλλικράτη 2».

Η ΕΔΕΥΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να μειωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ, απευθύνθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και ύστερα από παραίνεσή της συγκέντρωσε στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας των ΔΕΥΑ ώστε το αίτημά της να είναι πιο πειστικό και τεκμηριωμένο. Με βάση συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, συγκεντρώθηκαν στοιχεία κατανάλωσης από 115 ΔΕΥΑ, σύμφωνα με τα οποία οι ετήσιες καταναλώσεις ενέργειας, για το σύνολο των ΔΕΥΑ είναι:
  • Χαμηλή τάση - διαφορά 8,1%:
    Εμπορικό (γραφεία, καταστήματα, κοινόχρηστα κ.λπ.) 0,09300 kWh.
    Βιομηχανικό (εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία κ.λπ.) 0,08548 kWh.
  • Μέση τάση - διαφορά 10%:
    Εμπορικό 0,01790.
    Βιοχηχανικό 0,00691.
- Υδρογεωτρήσεις, αντλιοστάσια ύδρευσης:
Μέση τάση: 84.181.589,00 kWh (με το εμπορικό συνολικά οι ΔΕΥΑ πληρώνουν 1.506.580,4431 ευρώ, ενώ εάν είχαν βιοχηχανικό θα πλήρωναν 581.694,77999 ευρώ)
Χαμηλή τάση: 160.089.900,00 kWh (με το εμπορικό συνολικά οι ΔΕΥΑ πληρώνουν 14.888.360,7 ευρώ, ενώ εάν είχαν βιοχηχανικό θα πλήρωναν 13.684.484,652 ευρώ).
- Αποχέτευση ακαθάρτων (βιολογικοί καθαρισμοί, αντλιοστάσια αποχέτευσης ακαθάρτων, τηλεθέρμανση, αφαλάτωση):
Μέση τάση: 107.127.117,00 kWh (με το εμπορικό συνολικά οι ΔΕΥΑ πληρώνουν 1.917.575,3943 ευρώ, ενώ εάν είχαν βιοχηχανικό θα πλήρωναν 740.248,37847 ευρώ)
Χαμηλή τάση: 95.281.130,00 kWh (με το εμπορικό συνολικά οι ΔΕΥΑ πληρώνουν 8.861.145,09 ευρώ, ενώ εάν είχαν βιοχηχανικό θα πλήρωναν 8.144.630,9924 ευρώ).
Τα σενάρια που εξετάστηκαν αφορούσαν στην αλλαγή των τιμολογίων:
1) από τιμολόγιο γενικής χρήσης σε αγροτικής χρήσης - αποστράγγισης για τις υδρογεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια ύδρευσης, και
2) σε βιομηχανικής χρήσης χαμηλής τάσης για την αποχέτευση.
Ειδικότερα, στις παραπάνω καταναλώσεις εάν γίνει αλλαγή στο τιμολόγιο:
-Για τις υδρογεωτρήσεις και αντλιοστάσια ύδρευσης, από τιμολόγιο γενικής χρήσης σε αγροτικής χρήσης αποστράγγισης Τ-33Α/ΜΤ, οι εκπτώσεις οι οποίες επιτυγχάνονται για τις ΔΕΥΑ είναι:
  • Μέση τάση 25-30%.
  • Χαμηλή τάση άνω του 39,83%.
- Για την αποχέτευση ακαθάρτων (βιολογικοί καθαρισμοί, αντλιοστάσια αποχέτευσης ακαθάρτων, τηλεθέρμανση, αφαλάτωση), από τιμολόγιο γενικής χρήσης χαμηλής τάσης (Γ22) σε βιομηχανικής χρήσης χαμηλής τάσης (Γ22/Β) οι εκπτώσεις οι οποίες επιτυγχάνονται για τις ΔΕΥΑ είναι της τάξης:
  • Μέση τάση 17,50%.
  • Χαμηλή τάση άνω του 12,80%.
Τι λέει η ΔΕΗ
Η απάντηση της ΔΕΗ, που σήμερα παραπαίει λόγω «χασούρας», στο συγκεκριμένο αίτημα της ΕΔΕΥΑ η ίδια: Δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τιμολόγηση των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών των ΔΕΥΑ με βιομηχανικό τιμολόγιο διότι:
  • Τα αντλιοστάσια και οι βιολογικοί καθαρισμοί των ΔΕΥΑ δεν υπάγονται στις βιομηχανικές δραστηριότητες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Η εφαρμογή μειωμένου τιμολογίου για τις ΔΕΥΑ θα ευνοούσε τιμολογιακά τις ΔΕΥΑ σε βάρος των υπόλοιπων καταναλωτών και θα είχε αρνητική επίδραση στα -ήδη προβληματικά- έσοδα της ΔΕΗ.
  • Οποιαδήποτε μεταβολή στα τιμολόγια της ΔΕΗ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία εγκρίνεται από τον υπουργό Ανάπτυξης έπειτα από τεκμηριωμένη εισήγηση της ΔΕΗ και γνωμάτευση από τη ΡΑΕ.
Τι απαντά η ΕΔΕΥΑ
Η απάντηση της ΕΔΕΥΑ σαφής ως προς την άρνηση της ΔΕΗ: όπως λένε πηγές από την Ένωση στην aftodioikisi.gr «τα συγκεκριμένα επιχειρήματα της ΔΕΗ αγνοούν δεδομένα που αφορούν στις ΔΕΥΑ της χώρας μας». Ειδικότερα:
1. Αναφορικά με τις τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και τα διυλιστήρια, οι ανωτέρω εγκαταστάσεις και τα αντλητικά συγκροτήματα που είναι αναγκαία για τη μεταφορά πόσιμου νερού και λυμάτων υπάγονται στον Ν. 2516/8.8.97 (ΦΕΚ 159 άρθρο 2α) σύμφωνα με τον οποίο "Βιομηχανία νοείται η τεχνοοικονομική μονάδα που με μηχανικά, χημικά ή άλλα μέσα διαφοροποιεί την μορφή ή την ιδιότητα πρώτων υλών (λύματα) προκειμένου αυτά να καταστούν κατάλληλα για τη χρήση για την οποία προορίζονται (καθαρό νερό για άρδευση και στερεά ως εδαφοβελτιωτικό)".
»Μάλιστα η βιομηχανική δραστηριότητα των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων των ΔΕΥΑ αποδεικνύεται από τη σχέση πρώτης ύλης (λύματα) και τελικού προϊόντος (νερό) με ενδιάμεση χημική και μηχανική επεξεργασία (αντλίες, δεξαμενές, χημικά κ.λπ.). «Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν καλύπτει τις ΔΕΥΑ με τη χορήγηση βιομηχανικού τιμολογίου, αλλά θεωρούμε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί άμεσα με νομοθετική τροποποίηση, ώστε να καθιερωθεί βιομηχανικό τιμολόγιο για τους λογαριασμούς των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων των ΔΕΥΑ, τα αντλιοστάσια, τις υδρογεωτρήσεις και τα διϋλιστήρια», σημειώνει η πηγή από τη ΕΔΕΥΑ στην ιστοσελίδα.
2. Η χρέωση των ΔΕΥΑ από τη ΔΕΗ με τιμολόγιο γενικής χρήσης «είναι άδικη διότι οι ΔΕΥΑ είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα». Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι ΔΕΥΑ έχουν κατασκευάσει υποδομές ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην προστασία της δημόσιας υγείας όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη γενικότερα.
«Δίχως τις ΔΕΥΑ, η Ελλάδα θα οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Επιπλέον, η υιοθέτηση μειωμένου τιμολογίου για τις ΔΕΥΑ δεν θα τις ευνοούσε σε βάρος των υπόλοιπων καταναλωτών, αφού οι ΔΕΥΑ όντας επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, όπως προκύπτει τόσο από το αντικείμενό τους όσο και από τον ιδρυτικό τους νόμο (Ν. 1069/80), δεν εξομοιώνονται με τους υπόλοιπους καταναλωτές, και επομένως πρέπει να τύχουν ειδικής μεταχείρισης που θα διευκολύνει το κοινωφελές τους έργο. Οι επιπτώσεις στα έσοδα της ΔΕΥΑ θα υπάρξουν ασφαλώς, αλλά θεωρούμε ότι η ΔΕΗ διαθέτει μηχανισμούς προσαρμογής της τιμολογιακής της πολιτικής ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες εσόδων της», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά από την πηγή.
Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό κάποιες ΔΕΥΑ έχουν περιέλθει σε αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ με ορατό τον κίνδυνο διακοπής του ρεύματος, εξέλιξη που θα έχει ως συνέπεια εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων να σταματήσουν να λειτουργούν.
Ειδικότερα, τόσο η παραγωγή πόσιμου νερού (άντληση, διύλιση, αφαλάτωση) όσο και η επεξεργασία λυμάτων είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρες δραστηριότητες. Ειδικά όσον αφορά στην παραγωγή πόσιμου νερού παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις στο κόστος παραγωγής του π.χ. η αφαλάτωση απαιτεί υψηλή κατανάλωση ενέργειας με συνέπεια το κόστος παραγωγής να είναι εξαιρετικά υψηλό.
Οι ΔΕΥΑ «είναι παραγωγικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα με υψηλή κατανάλωση ενέργειας. Παρ' όλα αυτά το τιμολόγιο που ισχύει γι' αυτές είναι το τιμολόγιο γενικής χρήσης, ενώ είναι προφανές ότι οι καταναλώσεις ρεύματος στην παραγωγή νερού και την επεξεργασία λυμάτων σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξομοιωθούν με καταναλώσεις που προσιδιάζουν σε εμπορικές χρήσεις», σημειώνει στην ιστοσελίδα η ίδια πηγή από την ΕΔΕΥΑ.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 12-13/7/2012 στη Χίο η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ.
Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε από τους συνέδρους  αφορούσε το μέλλον των ΔΕΥΑ στην εποχή της Τρόικας, του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης.
Η παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα μας προκαλεί ανησυχία διότι όποια χώρα έχει δανείσει απαιτησε την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Για να μην υπάρξουν στις ΔΕΥΑ  δυσάρεστες εξελίξεις, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις πολλών συνέδρων η λειτουργία τους πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους δημότες
Προτάθηκαν συγκεκριμένες λύσεις σε προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Στη συνέλευση ήταν καλεσμένος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας όπου στην τοποθέτηση του επεσήμανε τα παρακάτω:
Ενώ το Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ συμπαραστάθηκε στον αγώνα και στην προσπάθεια της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ για να μην ισχύσουν οι μειώσεις αποδοχών και η εργασιακή εφεδρεία, σε πολλές ΔΕΥΑ αντίθετα ερμηνεύουν τις διατάξεις του μνημονίου όπως αυτοί θέλουν με συνέπεια την μισθολογική ισοπέδωση των εργαζομένων. Κατήγγειλε διευθυντικά στελέχη που παρασύρουν προέδρους ΔΕΥΑ σε μεγαλύτερες μειώσεις αποδοχών.
Κατήγγειλε αυτούς που αμφισβητούν την ισχύ και τους όρους της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα. Κατονόμασε συγκεκριμένες ΔΕΥΑ που πραγματοποίησαν μικρές περικοπές αποδοχών  και ζήτησε το παράδειγμα να το ακολουθήσουν και άλλες.
Ανέφερε ότι οι ΔΕΥΑ είναι από τις ελάχιστες υπηρεσίες που λειτουργούν ικανοποιητικά και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους εργαζόμενους, παρόλο που το αντικείμενο διπλασιάστηκε με τις συγχωνεύσεις, το προσωπικό μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων και με εργαζόμενους λόγω των περικοπών  στη χειρότερη οικονομική και ψυχολογική  κατάσταση.
Ζήτησε τη στήριξη της ΕΔΕΥΑ στην προσπάθεια πρόσληψης τακτικού προσωπικού γιατί οι ΔΕΥΑ δεν θα μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τους δημότες. Είναι αίτημα πρώτης προτεραιότητας και απαίτησε άμεση λύση. Σε αντίθετη περίπτωση σταδιακά θα δοθεί αντικείμενο σε εργολάβους με συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Απαίτησε ρύθμιση για υποχρεωτική μεταφορά στις ΔΕΥΑ όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες ύδρευσης των δήμων. Επεσήμανε ότι η μεταφορά του αντικειμένου στους δήμους, η ιδιωτικοποίηση μέσα από τους εργολάβους, η επέκταση της «ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ» και η αλλαγή της νομικής μορφής των ΔΕΥΑ δεν θα είναι προς όφελος ούτε των δημοτών ούτε βέβαια και των εργαζομένων. Η ομοσπονδία των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ  θα βρεθεί δυναμικά απέναντι σε όποια από τις παραπάνω αλλαγές επιβληθεί.
Ανέφερε επίσης ότι η διεθνής εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού είναι αρνητική και ότι η τάση που επικρατεί διεθνώς είναι η επιστροφή της διαχείρισης του νερού σε δημοτικές ή κρατικές επιχειρήσεις.
Ζήτησε από το Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ να συνεχιστεί η προσπάθεια στην κατεύθυνση να μην ισχύσουν οι περικοπές αποδοχών και να οργανώσουμε από κοινού την αντίσταση απέναντι στην λογική των ιδιωτικοποιήσεων είτε με αλλαγή της νομικής μορφής των ΔΕΥΑ, είτε με εκτεταμένες  εργολαβίες, είτε με την επέκταση της «ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ».

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και κυρίως οι ασάφειες και οι αοριστολογίες όσον αφορά στην επαναφορά και αποκατάσταση του εργατικού νομικού και θεσμικού πλαισίου που βάναυσα και προκλητικά καταργήθηκε, μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους και επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας για την ακύρωση των νόμων που εκθεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα.
Όταν έχουν συμβεί τεράστιες ανατροπές στη μισθολογική, εργασιακή και ασφαλιστική κατάσταση των εργαζομένων, είναι αστείο η νέα κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις να τα ξεπερνά αυτά τα ζητήματα με αφηρημένες επικλήσεις περί συνεννόησης.
Το συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί την αποκατάσταση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων που αντισυνταγματικά κατήργησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων  σε συνεργασία με την Τρόικα.
Απαιτούμε:
  • Την επαναφορά του κατώτερου μισθού στο ύψος που ήταν πριν την εφαρμογή του μνημονίου.
  • Την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που περιορίζουν τους μισθούς των εργαζομένων.
  • Την επαναφορά της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και στους μη συνδικαλισμένους εργαζόμενους.
  • Την ισχύ της μετενέργειας όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στην ποιότητα δηλαδή στο τι μετενεργεί όταν δεν υπάρχουν συμβάσεις.
  • Την επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ που ουσιαστικά τον έχουν καταργήσει.
  • Την λειτουργία των φορέων Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας για την συνέχιση και ενίσχυση των αναγκαίων και απαραίτητων παροχών.
  • Εκφράζουμε την έντονη και ριζική διαφωνία μας στις σχεδιαζόμενες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
  • Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες επιθέσεις κατά των συνδικαλιστικών στελεχών που μάχονται και υπερασπίζονται τα δημόσια αγαθά και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τα βασικά αιτήματα του αγωνιστικού-διεκδικητικού πλαισίου των συνδικάτων την επόμενη περίοδο. Αποκορύφωμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα είναι το συλλαλητήριο στις 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της Διεθνούς  Έκθεσης.