Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και κυρίως οι ασάφειες και οι αοριστολογίες όσον αφορά στην επαναφορά και αποκατάσταση του εργατικού νομικού και θεσμικού πλαισίου που βάναυσα και προκλητικά καταργήθηκε, μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους και επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας για την ακύρωση των νόμων που εκθεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα.
Όταν έχουν συμβεί τεράστιες ανατροπές στη μισθολογική, εργασιακή και ασφαλιστική κατάσταση των εργαζομένων, είναι αστείο η νέα κυβέρνηση στις προγραμματικές δηλώσεις να τα ξεπερνά αυτά τα ζητήματα με αφηρημένες επικλήσεις περί συνεννόησης.
Το συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί την αποκατάσταση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων που αντισυνταγματικά κατήργησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων  σε συνεργασία με την Τρόικα.
Απαιτούμε:
  • Την επαναφορά του κατώτερου μισθού στο ύψος που ήταν πριν την εφαρμογή του μνημονίου.
  • Την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που περιορίζουν τους μισθούς των εργαζομένων.
  • Την επαναφορά της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και στους μη συνδικαλισμένους εργαζόμενους.
  • Την ισχύ της μετενέργειας όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στην ποιότητα δηλαδή στο τι μετενεργεί όταν δεν υπάρχουν συμβάσεις.
  • Την επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ που ουσιαστικά τον έχουν καταργήσει.
  • Την λειτουργία των φορέων Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας για την συνέχιση και ενίσχυση των αναγκαίων και απαραίτητων παροχών.
  • Εκφράζουμε την έντονη και ριζική διαφωνία μας στις σχεδιαζόμενες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις και ιδιαίτερα της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
  • Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες επιθέσεις κατά των συνδικαλιστικών στελεχών που μάχονται και υπερασπίζονται τα δημόσια αγαθά και τα κοινωνικά δικαιώματα.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τα βασικά αιτήματα του αγωνιστικού-διεκδικητικού πλαισίου των συνδικάτων την επόμενη περίοδο. Αποκορύφωμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων θα είναι το συλλαλητήριο στις 8 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της Διεθνούς  Έκθεσης.