Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕ ΔΕΥΑ


Η κυβέρνηση με εντολή της Τρόικας επεξεργάζεται νέα μέτρα εναντίον των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν για εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ. Είναι γνωστό ότι στις μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους νόμους 3833/10, 3845/10 και 4024/11 για τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ ενέταξαν και τους εργαζόμενους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ χωρίς να εξαιρέσουν τις επιχειρήσεις που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Από τις μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις ΔΕΥΑ σύμφωνα με τους παραπάνω νόμους χάσαμε 35% του μέσου όρου των αποδοχών μας.
Αν εφαρμοσθεί το ενιαίο μισθολόγιο οι μειώσεις μας θα φθάσουν μέχρι 70% σε σύγκριση με το 2009.
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας ξεκίνησε προσπάθεια ενημέρωσης των κομμάτων για την άδικη μεταχείριση που υφίστανται οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ.
Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν στις 31-8-2012 συναντήσεις στη Βουλή με τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  Σταθάκη Γεώργιο βουλευτή Χανίων και Πετράκο Αθανάσιο βουλευτή Μεσσηνίας.
Επίσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους Κουκουλόπουλο Παρασκευά, βουλευτή Κοζάνης εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και Χατζησωκράτη Δημήτρη εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ.
Στις συναντήσεις τέθηκαν τα προβλήματα των ΔΕΥΑ και των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα ζητήσαμε να παραμείνουν οι ΔΕΥΑ με την ίδια νομική μορφή, να επιτραπούν οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού, να μην εφαρμοσθεί η εργασιακή εφεδρεία και να μην πραγματοποιηθούν άλλες μειώσεις αποδοχών.
Πήραμε ξεκάθαρη απάντηση από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος ούτε ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ και θα είναι αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική.
Για τα άλλα θέματα τους ενημερώσαμε με κάθε λεπτομέρεια γιατί πρέπει να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, να μην εφαρμοσθεί η εργασιακή εφεδρεία καθώς επίσης ότι το κράτος δεν έχει το παραμικρό όφελος από τις περικοπές των αποδοχών μας.
Πιστεύουμε οι συναντήσεις ήταν σημαντικές διότι οι μεν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκαν συμπαράσταση στα αιτήματα που τους εκθέσαμε ενώ οι εκπρόσωποι των δύο άλλων κομμάτων είναι αυτοί που εκπροσωπούν τα κόμματα τους στις συζητήσεις με Υπουργούς της κυβέρνησης για το πακέτο μέτρων που απαιτεί η Τρόικα.
Συνεχίζεται η προσπάθεια για συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Σταϊκούρα και εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της ελληνικής βουλής.