Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔΕΥΑ

Ένας σημαντικός στόχος της ομοσπονδίας, να κατοχυρωθούν οι θέσεις εργασίας σε περίπτωση που κλείσει μία ΔΕΥΑ έχει επιτευχθεί.
Όπως γνωρίζετε, μετά από πίεση της ομοσπονδίας στο νόμο 3801/2009 πέρασε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία αν κλείσει μία ΔΕΥΑ το προσωπικό μεταφέρεται στο δήμο. Η μεταφορά δεν ήταν υποχρεωτική για όλο το προσωπικό διότι ανέφερε ο νόμος, «δύναται» να γίνει μεταφορά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Η πίεση της ομοσπονδίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίστηκε για αυτοδίκαια μεταφορά όλου του προσωπικού.
Με το νόμο 3938/2011, άρθρο 26, παρ. 7, η λέξη «δύναται» αφαιρέθηκε. Ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση λύσης μιας ΔΕΥΑ το προσωπικό μεταφέρεται στο δήμο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Επειδή η διατύπωση πιθανόν να αμφισβητηθεί, η ομοσπονδία έκανε ερώτημα αν η μεταφορά του προσωπικού γίνεται πλέον αυτοδίκαια. Το Υπουργείο μας απάντησε ότι πρώτα πρέπει να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος και μετά θα απαντήσει στο ερώτημα. Εγκύκλιος όμως ακόμη δεν έχει εκδοθεί.
Μετά απ’ αυτό απαιτήσαμε από την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να κάνει ποιο ξεκάθαρη τη ρύθμιση σε νόμο του Υπουργείου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των νομικών του Υπουργείου, του διευθυντή των νομικών προσώπων και της διευθύντριας προσωπικού ήταν ότι δεν χρειάζεται νέα ρύθμιση διότι το πρόβλημα λύθηκε σύμφωνα με το νόμο 3938/2011 και η μεταφορά όλου του προσωπικού γίνεται πλέον αυτοδίκαια.
Συναδέλφισσες-λφοι
Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο κλάδος έχει λυθεί.
Κανείς πλέον εργαζόμενος δεν θα απολυθεί σε περίπτωση που κλείσει μια ΔΕΥΑ.
Η Ομοσπονδία παρόλη την κριτική που δέχθηκε  δικαιώθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009.
Η συστηματική προσπάθεια και η επιμονή στο στόχο έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.