Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



24.08.11

Με επιστολή που στάλθηκε από την Ομοσπονδία  στις 6-7-11 ενημερώθηκαν τα σωματεία για τον νόμο 3979/2011 που αφορά το εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας στο δημόσιο, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Η Ομοσπονδία συνέστησε τα σωματεία να μην δεχθούν καμία αλλαγή μέχρι να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιο από το αρμόδιο υπουργείο.
Στις 10-8-11 το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κοινοποίησε σε φορείς του δημοσίου και στους ΟΤΑ την ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου 3979/11 σύμφωνα με την οποία δεν περιλαμβάνονται οι ΔΕΥΑ στους φορείς που υποχρεούνται να εφαρμόσουν το 40ωρο.
Τίθεται βέβαια ζήτημα αν δεσμεύονται οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ από την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συλλογική σύμβαση αναφέρει στο άρθρο 7. «Ως ημέρες αργίας – ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους που υπάγονται στη συλλογική σύμβαση ορίζονται οι ισχύουσες διατάξεις στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Όπως αναφέρει η προηγούμενη επιστολή, εργαζόμενοι που προσέφυγαν στα δικαστήρια για εργασία 32 ωρών (ισχύει για το εργατοτεχνικό προσωπικό στους δήμους), δεν δικαιώθηκαν.
H απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει: «είναι άκυρη η ρήτρα σε συλλογική σύμβαση εργασίας δια της οποίας με βάση μόνο αυτήν θα καθίσταται εφαρμοστέοι οι εκάστοτε έστω και ευμενέστεροι όροι εργασίας ορισμένου επαγγέλματος, οι οποίοι περιλαμβάνονται σε άλλη συλλογική σύμβαση εργασίας που ρυθμίζει το αυτό επάγγελμα καθόσον υπερβαίνει την παρεχόμενη εξουσία προς κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας». Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης για το 32ωρο, δεν ισχύει και το 40ωρο.
Η Ομοσπονδία επιμένει στην θέση της, να παραμείνει το ωράριο εργασίας  37,5 ώρες την εβδομάδα. Σε περίπτωση που κάποιες ΔΕΥΑ επιμένουν και τελικά επιβάλλουν το 40ωρο οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση.