Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσιοποίησε σχέδιο νόμου που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή για ψήφιση.
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και αρκετά αιτήματα της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ όπως:
  1. Η λύση των ΔΕΥΑ να πραγματοποιείται με ενισχυμένη πλειοψηφία των ¾ του συνόλου των δημοτικών συμβούλων και όχι με απλή πλειοψηφία όπως ισχύει σήμερα
  2. Τακτοποιούνται συμβασιούχοι των ΔΕΥΑ καθώς και οι μεταφερόμενοι εργαζόμενοι κατά την διαδικασία συγχώνευσης των ΔΕΥΑ με το νόμο του «Καλλικράτη».
  3. Αυξάνονται οι ειδικότητες που δικαιούνται ανθυγιεινό επίδομα κ.ά.
Η Ομοσπονδία κατέθεσε τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου νόμου καθώς και άλλες προτάσεις που είναι οι πάγιες θέσεις της.
Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και όπως μας υποσχέθηκαν θα καλέσουν και την Ομοσπονδία στις επιτροπές που θα συζητηθεί.

Στις 10-6-2016 πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της ΕΔΕΥΑ στη Χαλκίδα. Στο συνέδριο ήταν καλεσμένος και ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ όπου και έκανε χαιρετισμό-τοποθέτηση. Παρών στην έναρξη του συνεδρίου ήταν και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής.
Το σημαντικότερο ζήτημα που αναπτύχθηκε από το Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ και από τους συνέδρους ήταν η αλλαγή φυσιογνωμίας των ΔΕΥΑ που έγινε τα τελευταία χρόνια με τις παρεμβάσεις της πολιτείας.
Κοινή θέση όλων ήταν να αποσαφηνίσει επιτέλους η Πολιτεία που ανήκουν οι ΔΕΥΑ.
Το ίδιο θέμα ανέδειξε στην τοποθέτηση του και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, καθώς επίσης και το πρόβλημα που προέκυψε με τις απανωτές μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων.
Την βδομάδα που διανύουμε θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών (ο ίδιος το ζήτησε) στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τις ΔΕΥΑ.

Το Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ σε πρόσφατη συνεδρίαση του αποφάσισε μετά από πρόταση της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ να ζητήσει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χουλιαράκη για το πρόβλημα που προέκυψε με την ένταξη των εργαζομένων των ΔΕΥΑ στο ενιαίο μισθολόγιο. Έχουν πλέον πεισθεί όλοι ότι οι ΔΕΥΑ είναι αδύνατον να λειτουργήσουν αν δεν επανέλθουν οι εργαζόμενοι στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στην εργατική νομοθεσία. Στη συνάντηση που θα παραβρίσκεται και το Προεδρείο της Ομοσπονδίας.
Για το μισθολογικό πρόβλημα και την μη ένταξή μας στο ενιαίο μισθολόγιο ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με την Διευθύντρια του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χουλιαράκη. Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε πως το Υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει τι είναι οι ΔΕΥΑ, ότι δεν ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε τους δήμους.
Ζήτησε και της κοινοποίησε η Ομοσπονδία πολλές από τις θετικές δικαστικές αποφάσεις για την μη ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο.
 Η προσπάθεια ανάδειξης και λύσης του προβλήματος θα συνεχιστεί.