Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Οι μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα της Πανελλαδικής Απεργίας στις 4 Φεβρουαρίου 2016 σε μεγάλες πόλεις και στις πρωτεύουσες των Νομών της χώρας μας δείχνουν το δρόμο της εντατικοποίησης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρυθμιστική πρόταση της συγκυβέρνησης .
Ο συντονισμός και η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των επιστημονικών φορέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων συντείνουν στη δημιουργία ενιαίου μετώπου ανατροπής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης-απορρύθμισης που σε εφαρμογή του μνημονίου από την συγκυβέρνηση επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ.
Ο χώρος που αφήνει η συγκυβέρνηση στους δανειστές με τη στάση της στη λεγόμενη διαπραγμάτευση τους κάνει ακόμη πιο απαιτητικούς. Ζητούν σκληρότερα μέτρα, βαθύτερες περικοπές σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές, μεγαλύτερη εξαθλίωση και ταπείνωση του κόσμου της εργασίας.
Οι απαιτήσεις των «Θεσμών» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και η ομολογούμενη βούληση της κυβέρνησης να τηρήσει τους όρους των «συμφωνηθέντων» μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τελική πρόταση για το ασφαλιστικό θα είναι πολύ χειρότερη από την αρχική και αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους η ανατροπή του Νομοσχεδίου που θα φέρει η συγκυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή.
Την διαχρονική καταλήστευση των Ταμείων, από τα θαλασσοδάνεια της δεκαετίας του ’60, τις άτοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, τα δομημένα ομόλογα, το ΡSI, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εισφοροδιαφυγή, επιχειρούν να τη φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων και των απόμαχων της εργασίας, αποτινάσσοντας από το κράτος και την εργοδοσία τις ευθύνες τους.
Στην αντικατάσταση των συντάξεων με προνοιακά επιδόματα και στην μετατροπή του κοινωνικού, αλληλέγγυου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού σε ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό, καθώς και στις νέες περικοπές παροχών ασφάλισης, είναι ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι απαντούμε με ένα μεγάλο ΟΧΙ.
Η προπαγάνδα της συγκυβέρνησης δεν μας αποπροσανατολίζει από τον ενιαίο και μαζικό αγώνα κατά του αντιασφαλιστικού.
Ο αγώνας εναντίον των αλλαγών στο ασφαλιστικό που μας ετοιμάζουν θα συνεχιστεί.
Η μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων είναι καταλυτικός παράγοντας επιτυχίας του βασικού στόχου που δεν είναι άλλος από το να μην έρθει καν στην Βουλή η αντιασφαλιστική πρόταση που μετατρέπει την σύνταξη σε προνοιακό επίδομα εξαθλίωσης.
 

 
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στις 21-1-2016 ενημερώθηκαν τα σωματεία για το πρόβλημα που προέκυψε με το νέο ενιαίο μισθολόγιο (ν. 4354/2015).
Αρκετές ΔΕΥΑ παραβλέπουν τις δικαστικές αποφάσεις και προχωρούν σε κατάταξη των εργαζομένων με το νέο νόμο.
 Επιμένουμε ότι η δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων ή πρωτοδικείου εναντίον της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου είναι ισχυρή και ισχύει και για το νέο νόμο. Υπενθυμίζουμε ότι στάλθηκε στα σωματεία και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας κ. Μπαλατσούκα Σπυρίδων που υποστηρίζει αυτή την άποψη.

Η Ομοσπονδία διαβλέποντας τον κίνδυνο να μείνουν οι ΔΕΥΑ με ελάχιστο προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων, έθεσε ως έναν από τους σημαντικότερους στόχους της την άρση απαγόρευσης προσλήψεων.
Στις συναντήσεις που πραγματοποίησε το προεδρείο της Ομοσπονδίας με τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και πρόσφατα με τον κ. Μπαλάφα και τον κ. Κουρουμπλή, έθεσε πρώτο θέμα την πρόσληψη προσωπικού. Επειδή η άρση απαγόρευσης προσλήψεων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ ήταν στο παράλληλο πρόγραμμα που επιδίωκε να περάσει από τη βουλή η κυβέρνηση, το προεδρείο της Ομοσπονδίας έθεσε και πάλι το αίτημα στον υφυπουργό κ. Μπαλάφα σε πρόσφατη συνάντηση. Ταυτόχρονα η ΕΔΕΥΑ συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις ΔΕΥΑ κατέθεσε επανειλημμένως υπόμνημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για το ίδιο θέμα.
Το προηγούμενο Σάββατο πέρασε τελικά από τη βουλή η ρύθμιση. Ο νόμος αναφέρει ότι επιτρέπονται οι προσλήψεις προσωπικού υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΟΤΑ. Πιστεύουμε ότι ο νόμος καλύπτει και τις ΔΕΥΑ. Σύντομα θα εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος που θα διευκρινίζει περισσότερα. 

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται σημαντική προσπάθεια για ψήφιση από τη βουλή τροπολογίας για τους συμβασιούχους των ΔΕΥΑ. Η ρύθμιση είχε εγκριθεί στην κατ’ άρθρο συζήτηση στη Βουλή το καλοκαίρι , αλλά η τότε Πρόεδρος της δεν την έθεσε προς ψήφιση στην ολομέλεια. Η τροπολογία επανέρχεται προς ψήφιση. Όπως είχε κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι δεν μας ικανοποιούσε απόλυτα. Δεν κάλυπτε όλους τους συμβασιούχους. Γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους.
Η Ομοσπονδία ζήτησε από την ΕΔΕΥΑ να στηρίξει τον αγώνα μας για τους συμβασιούχους. Η πρόταση μας θα συζητηθεί στο Δ.Σ της ΕΔΕΥΑ που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26-02-2016.

Τις επόμενες ημέρες θα καλεστεί η Εξελεγκτική Επιτροπή της Ομοσπονδίας να ελέγξει τα οικονομικά της τριετίας που διανύσαμε. Σύμφωνα με τον έλεγχο θα συντάξει την έκθεση που είναι καταστατική υποχρέωση για το 10ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 7-8/4/2016 στη Θεσσαλονίκη.
Για τους παραπάνω λόγους τα σωματεία που δεν έχουν εξοφλήσει τις συνδρομές τους προς την Ομοσπονδία παρακαλούμε να το πράξουν το συντομότερο δυνατό.
 Η εξόφληση της συνδρομής δεν είναι μόνο καταστατική υποχρέωση. Είναι αναγκαιότητα διότι τα έξοδα του συνεδρίου είναι πολλά και είναι αδύνατον να καλυφθούν αν όλα τα σωματεία δεν καταβάλλουν τη συνδρομή. 


Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Ο δικαστικός αγώνας εναντίον του ενιαίου μισθολογίου που ξεκίνησαν τα σωματεία με τη στήριξη και τον συντονισμό της Ομοσπονδίας συνεχίζεται με επιτυχία. Ακόμη μία απόφαση δικαστηρίου δικαιώνει εργαζόμενους σε ΔΕΥΑ.
Το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑ Σερρών προσέφυγε στο πρωτοδικείο και κέρδισε τη μη ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο και στην ενιαία αρχή πληρωμής.
 Έχουν εκδοθεί ήδη 4 θετικές αποφάσεις πρωτοδικείων εναντίον του ενιαίου μισθολογίου σε αντίστοιχες αγωγές σωματείων και αναμένουμε άμεσα και άλλες.
Η ΔΕΥΑ Δήμου Δέλτα (25 χιλιόμετρα από Θεσσαλονίκη) ζητά άμεσα προσωπικό με μετάταξη από άλλες ΔΕΥΑ ώστε να καλύψει τις ανάγκες της.
Συγκεκριμένα χρειάζεται προσωπικό των παρακάτω ειδικοτήτων:
  1. Διοικητικοί – Λογιστικοί Δ.Ε. 2
  2. Οικονομολόγοι Π.Ε. 1
  3. Ηλεκτρολόγοι – Μηχανικοί Π.Ε. 1
  4. Ηλεκτρολόγοι – Μηχανικοί Τ.Ε. 1
  5. Πολιτικοί Μηχανικοί Π.Ε. 1
  6. Μηχανολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. 1
  7. Χειριστές Μηχανημάτων Έργων Δ.Ε. 1
  8. Καταμετρητές Δ.Ε. 2
Συνάδελφοι που πιθανόν να ενδιαφέρονται για μετάταξη να επικοινωνήσουν με το γραφείο της Ομοσπονδίας.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
01.02.16
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ στην 24ωρη Γενική Απεργία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 και στα συλλαλητήρια των συνδικάτων.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας μας, όλοι όσοι θίγονται από τον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, τις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα και την φοροεπιδρομή, τις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα όσοι πλήττονται από τα μέτρα και τις πολιτικές που ορίζει το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο, συγκροτούμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης εκφράζοντας την αντίθεση μας απέναντι σε όλα αυτά που αποφασίζουν ερήμην μας, απέναντι σ’ όλα αυτά που καταστρέφουν το μέλλον και των παρόντων και των επόμενων γενεών.
Ο αγώνας είναι μονόδρομος και η θέση μας αδιαπραγμάτευτη:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ!
Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
  • Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας.
  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων.
  • Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας παντού.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.
  • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.
  • Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.
  • Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Ο αγώνας που δίνουμε είναι μακρύς και δύσκολος.