Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Τα συνδικάτα εκφράζουν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές για τη χώρα εγκαταλείποντας την αποτυχημένη πολιτική λιτότητας. Στις 25 Ιανουαρίου, οι Έλληνες εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους χρησιμοποίησαν την ψήφο τους για να απορρίψουν τις αντεργατικές πολιτικές λιτότητας που επέφεραν σοβαρό ανθρωπιστικό κόστος και αποδυνάμωσαν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανόμενης της συλλογικής διαπραγμάτευσης. Το μήνυμα που στέλνουν οι εκλογές στον ελληνικό λαό και σε όλο τον κόσμο είναι ότι η κυβέρνηση χρειάζεται νέες πολιτικές που θα επενδύσουν σε βασικές ανθρώπινες ανάγκες, θα αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και θα διατηρήσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και επιβλήθηκαν από πολυμερείς οργανισμούς δεν αντιμετώπισαν τα διαρθρωτικά προβλήματα και το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Στο πλαίσιο των πολιτικών λιτότητας, το ελληνικό χρέος αυξήθηκε ενώ οι περικοπές στην κοινωνική προστασία κατέστρεψαν τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους. Οι πολιτικές λιτότητας συρρίκνωσαν την οικονομία κατά 25%, αύξησαν την ανεργία στο 27% για όλους τους εργαζόμενους και πάνω από 50% για τους νέους εργαζόμενους. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας επιδείνωσαν και διεύρυναν την ανθρωπιστική κρίση ενώ απέτυχαν να ανοίξουν το δρόμο σε σημαντικές αναγκαίες αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. 
Η σημερινή κατάσταση δίνει μια ευκαιρία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη να αναπτύξουν μια νέα ατζέντα ανάκαμψης και ευημερίας για όλους. Η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να υποστηριχθεί και να της δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος και η χρηματοδοτική γέφυρα για την αποτελεσματική εφαρμογή της.
Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση που διεξάγεται για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευημερίας του Ελληνικού λαού στο μέλλον.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Οι προγραμματισμένες δηλώσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τις δυνάμεις της εργασίας κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
Οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης σε επίπεδο προθέσεων ικανοποιούν ζητήματα τα οποία κατ’ επανάληψη έχουν θέσει και έχουν διεκδικήσει τα συνδικάτα. Η αποσαφήνιση των ειδικών διατάξεων και ο χρόνος της υλοποίησης θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα τους.
Η επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων προ μνημονίων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Η επαναφορά των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι συνταγματικό δικαίωμα που θα διεκδικήσουμε άμεσα από τη νέα κυβέρνηση.
Η Ομοσπονδία μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης θα καθορίσει το πλαίσιο διεκδίκησης και το πρόγραμμα δράσης με απόφαση του Δ.Σ. που θα συγκληθεί σύντομα.
Οι αποφάσεις του Δ.Σ. θα συζητηθούν και θα συμπληρωθούν από τα σωματεία στις περιφερειακές συσκέψεις που θα ακολουθήσουν.
Η Ομοσπονδία θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και κυβερνητικούς παράγοντες με σκοπό την ενημέρωση και την επίλυση των αιτημάτων των εργαζομένων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ.