Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερ-ταμείο αφορά όλους μας

Στην προσπάθεια μας να διερευνήσουμε το πολυνομοσχέδιο σε ότι αφορά τις υπηρεσίες ύδρευσης της χώρας έχουμε συνεχώς αντιφατικές πληροφορίες. Όπως και αν έχει όμως, είναι γεγονός ότι ανοίγει μία δημόσια συζήτηση που αφορά την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερ-ταμείο. Και μόνο αυτό καταδεικνύει ότι το νερό αντιμετωπίζεται από τους δανειστές και πάλι ως εμπορικό προϊόν και όχι ως δημόσιο αγαθό.
Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης , τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και με πρόσχημα το δημόσιο χρέος παζαρεύει το ποσοστό με το οποίο θα συμμετέχουν οι επιχειρήσεις αυτές στην ΕΔΗΣ (Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.), μία εκ των θυγατρικών του Υπερ.-ταμείου. Παρ΄ όλες τις διαβεβαιώσεις, κάποιων , κυβερνητικών στελεχών ότι η ένταξη των επιχειρήσεων αυτών θα είναι ενδεικτικές και όχι ουσιαστικές ή θα γίνουν σε δεύτερη φάση, δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε. Οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης δικτύων ύδρευσης ανοίγει τον δρόμο για παραπέρα εξελίξεις. 
Εμείς ως εργαζόμενοι στο τομέα της ύδρευσης θεωρούμε πως πρέπει να αρχίσουμε πάλι έναν διάλογο με την κοινωνία προκειμένου να αντιληφθούν οι πολίτες πως η υπόθεση του νερού είναι υπόθεση όλων μας.
Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει πως το νερό ως απαραίτητο στοιχείο ζωής δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Καμία πολυεθνική δεν είναι διατεθειμένη να βάλει πάνω από το κέρδος την δημόσια υγεία, την υδροδότηση αραιοκατοικημένων περιοχών, την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Καμία ιδιωτική εταιρία δεν είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει πολιτικές που να διασφαλίζουν την υδροδότηση πολιτών που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να πληρώσουν.
Εμείς ως εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για το κοινωνικό αγαθό το οποίο εκπροσωπούμε, έτσι κατοχυρώνουμε τον κοινωνικό μας ρόλο και τις θέσεις εργασίας μας.
Η ομοσπονδία είναι σε συνεχή επαφή με τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ και είναι έτοιμη να αγωνιστεί μαζί τους για την αποτροπή σχεδίων ιδιωτικοποίησης του νερού.
Πιστεύουμε πως ενωμένοι έχουμε την δύναμη να τους σταματήσουμε.