Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποφάσισε την σύγκληση του 10ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου στις 7 και 8 Απριλίου, ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή, στην Θεσσαλονίκη.
Το Συνέδριο θα γίνει στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace», και οι εργασίες του θα αρχίσουν στις 6:00 το απόγευμα της Πέμπτης. Η προσέλευση των αντιπροσώπων στην αίθουσα του Συνεδρίου θα αρχίσει από τις 4:00 το απόγευμα, ώστε να τελειώσει έγκαιρα η διαδικασία τήρησης του πρωτοκόλλου παρουσίας και να μην υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συνεδρίου είναι:
  1. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής, νέου Διοικητικού Συμβουλίου και λοιπών κατά το Καταστατικό Οργάνων.
  2. Διοικητικός Απολογισμός.
  3. Οικονομικός Απολογισμός.
  4. Προϋπολογισμός.
  5. Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση.
  6. Έγκριση Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού.
Τα σωματεία-μέλη θα πρέπει να γνωστοποιήσουν έγκαιρα στους αντιπροσώπους τους τις ημέρες, τις ώρες και τον τόπο που θα διεξαχθούν οι Συνελεύσεις. Απαραίτητα οι Αντιπρόσωποι-Σύνεδροι να έχουν μαζί τους την Αστυνομική Ταυτότητα και το Βιβλιάριο Υγείας.
Για τη συμμετοχή των αντιπροσώπων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η οικονομική τακτοποίηση των σωματείων. Για το λόγο αυτό παρακαλείσθε να καταβάλετε το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου 2016 τη συνδρομή του σωματείου σας στον λογαριασμό 325/659424-74 (IBAN GR2001103250000032565942474) της Εθνικής Τράπεζας ή στον λογαριασμό 5243-061180-425 (IBAN GR9801722430005243061180425) της Τράπεζας Πειραιώς. 
Όλοι οι σύνεδροι θα διανυκτερεύσουν στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace» στις 7 Απριλίου. Οι Σύνεδροι που είναι από μακριά και δεν προλαβαίνουν να επιστρέψουν έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο ξενοδοχείο και το βράδυ της 8ης Απριλίου. Τις ημέρες του Συνεδρίου, η Ομοσπονδία καλύπτει σε όλους τους συνέδρους τη διαμονή, το βραδινό της Πέμπτης, το πρωινό και μεσημβρινό της Παρασκευής. 
  Σε όσους χρησιμοποιήσουν Ι.Χ. αυτοκίνητο θα καταβληθεί χιλιομετρική δαπάνη 0,15€ το χλμ., καθώς επίσης θα καταβληθούν και τα έξοδα των διοδίων. Για την καταβολή της χιλιομετρικής δαπάνης είναι απαραίτητη η επίδοση του αποδεικτικού των διοδίων. Για σωματεία που εκλέγουν μέχρι τέσσερις αντιπροσώπους θα καλυφθεί η χιλιομετρική αποζημίωση ενός αυτοκινήτου, μέχρι οκτώ δύο αυτοκινήτων. Η αποζημίωση μετακίνησης θα καλυφθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα σε λογαριασμούς των αντιπροσώπων λόγω κεφαλαιακών περιορισμών από τις τράπεζες. Οι αντιπρόσωποι θα προσκομίσουν τους αριθμούς λογαριασμών τραπέζης στην γραμματεία του συνεδρίου.
Σε όσους ταξιδέψουν με μαζικά μέσα μεταφοράς θα τους καταβληθεί το αντίτιμο του εισιτηρίου, εφόσον προσκομίσουν απόδειξη εισπράξεως ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
Χρήση τηλεφώνου στο ξενοδοχείο και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη, επιβαρύνει εξολοκλήρου τους συνέδρους.
Όσα σωματεία δεν έχουν στείλει ακόμα τα έγγραφα νομιμοποίησης των αντιπροσώπων τους για το 10ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, αλλά και τα συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί εγγράφως και τηλεφωνικώς παρακαλούνται να τα στείλουν κατεπειγόντως.
Σε περίπτωση που υπάρξουν μεταβολές στη σύνθεση των αντιπροσώπων σας, θα πρέπει να μας τις γνωρίσετε αμέσως, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και τα απαραίτητα επίσημα στοιχεία, για τη νομιμοποίηση της συμμετοχής των αναπληρωματικών αντιπροσώπων. Αν αδυνατεί να παραβρεθεί τακτικός αντιπρόσωπος παραιτείται εγγράφως και στη θέση του έρχεται ο πρώτος αναπληρωματικός, εφόσον βέβαια ενημερωθεί εγκαίρως η Ομοσπονδία.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Τα τελευταία χρόνια ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ ήταν η άρση απαγόρευσης προσλήψεων στις ΔΕΥΑ. Σε όλες τις επαφές με υπουργούς και υπερεσιακούς παράγοντες τονίζαμε με δραματικό τρόπο την έλλειψη προσωπικού και τις συνέπειες στην εξυπηρέτηση των δημοτών αλλά και για το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων.
Με επιστολή στις 25-2-16 ενημερώσαμε τα σωματεία ότι ψηφίστηκε νόμος που απελευθερώνει τις προσλήψεις προσωπικού αορίστου και ορισμένου χρόνου υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
Επειδή ο νόμος δεν ξεκαθάριζε αν ισχύει και για τις ΔΕΥΑ, η ομοσπονδία πραγματοποίησε νέο κύκλο επαφών με παράγοντες του υπουργείου εσωτερικών στην κατεύθυνση ένταξης και των ΔΕΥΑ στην ερμηνευτική εγκύκλιο που θα ακολουθούσε.
Πράγματι στις 16-3-2016 εκδόθηκε εγκύκλιος που αναφέρει ότι στο νόμο εμπίπτουν και οι ΔΕΥΑ.
Στην εγκύκλιο επίσης αναφέρει ότι αν εκκρεμούν διορισμοί επιτυχόντων κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ παλαιοτέρων προκηρύξεων ΑΣΕΠ, οι φορείς πρέπει άμεσα να ολοκληρώσουν τους διορισμούς αυτούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η άρση απαγόρευσης προσλήψεων στις ΔΕΥΑ θα επεκταθεί και στο επιστημονικό προσωπικό σε επόμενο νομοσχέδιο.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η ομοσπονδία συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση ενός σημαντικότατου προβλήματος για τις ΔΕΥΑ. Το Δ.Σ. λειτουργώντας με υπεύθυνο τρόπο απέναντι στα πολύ μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας, θα συνεχίσει την προσπάθεια και τον αγώνα για τους εργαζόμενους και τις ΔΕΥΑ.
 

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν είναι άλλη μια επέτειος χωρίς περιεχόμενο. Καθιερώθηκε το 1992, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ρίο της Βραζιλίας, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν το πολύτιμο αυτό αγαθό. Παρά την ανάπτυξη, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 900 εκατομμύρια ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.
Στη χώρα μας, μετά και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης. «Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα», ήταν το βασικό σύνθημα στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την τελευταία τετραετία όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προωθούσαν την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε εργολαβικά συμφέροντα. Τα σχέδια έχουν παγώσει από καιρό όταν το Σ.τ.Ε. είπε το αυτονόητο: ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Είναι το πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά για τη σωστή διαχείρισή του, αφού το νερό θεωρείται το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό που χρήζει προστασίας στο σύνολο του κύκλου του (υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κ.λπ.). Υπάρχει ανάγκη να μπουν κανόνες για τη σωστή χρήση του, αρχίζοντας από τα νοικοκυριά και την εξοικονόμηση νερού.
Η φετινή παγκόσμια ημέρα του νερού είναι αφιερωμένη από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στον κοινωνικό ρόλο του νερού αλλά και τη θέση της κοινωνίας απέναντι σε αυτό το αγαθό. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του νερού στις 22 Μαρτίου 2016 πραγματοποιούνται τρεις εκδηλώσεις.
Η πρώτη στις 22-3-2016 στη Θεσσαλονίκη από το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ και της πρωτοβουλίας SOSTE TO NERO, με φορέα υποστήριξης την ΠΟΕ-ΔΕΥΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7:00μ.μ στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Η δεύτερη στην Αθήνα από την Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ στις 22-3-2016 στην Πλατεία Κοραή στις 9:00π.μ.
Η τρίτη θα πραγματοποιηθεί από την ΔΕΥΑ Πάτρας και την ΕΔΕΥΑ στις 23-3-2016 και ώρα 10πμ στην «Αγορά Αργύρη», Αγίου Ανδρέου 12, Πάτρα. Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί τα σωματεία μέλη να συμμετέχουν στις παραπάνω εκδηλώσεις που γίνονται για νερό στις κοντινές πόλεις.