Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Όπως είναι γνωστό με το νόμο 2852/2010 οι ΔΕΥΑ υπάγονται για πρώτη φορά στον προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο των δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Λόγω της νομικής μορφής των ΔΕΥΑ και τον τρόπο λειτουργίας τους προέκυψαν πολλά προβλήματα.
Οι περισσότεροι επίτροποι μη γνωρίζοντας τι πρέπει να ελέγχουν από επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου, είναι υπερβολικά αυστηροί ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με τους εργαζόμενους.
Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ εξ αρχής ήταν αντίθετη με την υπαγωγή των ΔΕΥΑ στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις αιχμής και εντάσεως εργασίας και δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν όπως οι δημόσιες υπηρεσίες. Η γραφειοκρατία λειτουργεί σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών, εις βάρος των πολιτών που εξυπηρετούν.
Για τους παραπάνω λόγους η Ομοσπονδία έθεσε το θέμα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών κ.κ. Κουρουμπλή και Μπαλάφα. Ζήτησε να εξαιρεθούν οι ΔΕΥΑ από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση σε όλες τις ΔΕΥΑ από πλευράς των κατά τόπους επιτρόπων.
Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ, κ. Μαρινάκη, την διευθύντρια της ΕΔΕΥΑ, κα Κοτσελίδου, τον διευθυντή της ΔΕΥΑ Λαμίας, συνάδελφο Θεοδωρακόπουλο και τον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, Παύλο Δραγκόλα, συναντήθηκε στις 3-11-2015 με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κα Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.
Η αντιπροσωπεία ζήτησε από την Πρόεδρο να βρεθούν λύσεις για ενιαία αντιμετώπιση των ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα που επίτροποι ζητάνε διαφορετικά πράγματα από νομό σε νομό.
Από τον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καταγγέλθηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις επιτρόπων που συνειδητά δεν εγκρίνουν εντάλματα που αφορούν μισθοδοσία και δικαιώματα εργαζομένων. Η Πρόεδρος του Ε.Σ. έδειξε κατανόηση και πρότεινε να πραγματοποιηθεί συνάντηση στελεχών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των ΔΕΥΑ την επόμενη εβδομάδα για να συζητηθούν τα προβλήματα διεξοδικά και να βρεθούν λύσεις.
Επειδή αρκετοί συνάδελφοι έχουν καταγγείλει προφορικά στο προεδρείο της Ομοσπονδίας προβλήματα με τους επιτρόπους, παρακαλούνται να στείλουν γραπτώς μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη στο γραφείο της ομοσπονδίας, συγκεκριμένες καταγγελίες ανάρμοστης και ακραίας συμπεριφοράς.
Το ζήτημα πιθανόν να φθάσει και στη δικαιοσύνη.