Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας μας, για μια ακόμη φορά, έπειτα από έξι χρόνια ανελέητης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, έπειτα από έξι χρόνια συνεχούς υποτίμησης της ζωής μας, από τις πολιτικές και την εφαρμογή των μνημονίων, καλούμαστε να πληρώσουμε τα νέα βάρβαρα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου δημοσιονομικής προσαρμογής, που ισοπεδώνουν και καταργούν ότι έχει απομείνει «όρθιο».
Είναι προφανές ότι και αυτή η Κυβέρνηση, αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, συνεχίζει με την ίδια «φιλοσοφία» τις πολιτικές τιμωρητικής λιτότητας, φτώχειας και εξαθλίωσης.
Το πρόγραμμα γι’ άλλη μια φορά δεν βγαίνει...
Τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης αυτής πολιτικής είναι τραγικά για την κοινωνία και την οικονομία.
Τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται, παρασύροντας την ανεργία σε νέα πρωτοφανή επίπεδα - στατιστική 27% και πραγματική 32% - δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό της πατρίδας μας, αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι μισθοί και οι συντάξεις γκρεμίζονται, αφού προγραμματίζεται κατάργηση των επικουρικών και νέα μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, που θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχους, ενώ οι περικοπές θα αφορούν και τις συντάξεις κάτω των 1.000€!!!
Την ίδια ώρα οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας κατά 70% διαμορφώνονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο κατώτατος μισθός δεν επανήλθε στα 751€, πάνω από ένα (1) εκατομμύριο συνάδελφοί μας παραμένουν απλήρωτοι από 3 έως 12 μήνες, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία γίνεται καθεστώς, τα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα βρίσκονται υπό κατάργηση, ενώ οι κλαδικές συμβάσεις αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.
Εν μέσω ύφεσης και capital controls, εξετάζουν την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ την ίδια στιγμή ο ρυθμός αύξησης των δανείων σε καθυστέρηση αυξάνεται. Ειδικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων οι καθυστερήσεις είναι εκτός ελέγχου, με τα περισσότερα προβλήματα να παρουσιάζονται στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα φτωχοποίησης των οικογενειών, αποπολιτικοποίησης της κοινωνίας και διάλυσης της εναπομείνασας οικονομίας, ενώ την ίδια ώρα τα σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης παραμένουν ανενεργά και μόνο στη «σφαίρα φαντασίας» της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Τα πάντα μπορεί να πέρασαν και να περνούν από τον Προκρούστη της ελαφρότητας και του κοινωνικού αυτοματισμού στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, μπορεί δια της μεθόδου της παραπλάνησης να κερδήθηκε πολιτικός χρόνος και χρόνος κοινωνικής ανοχής, τώρα όμως τα λόγια στέρεψαν και τα μέτρα που παίρνει η σημερινή Κυβέρνηση έρχονται τάχα ως «νομοτελειακή αναγκαιότητα».
Μέσα σε αυτό το νοσηρό πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, που όλες οι κοινωνικές ομάδες χειμάζονται από τα νέα άδικα και αντικοινωνικά μέτρα,
Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
  • Kαμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.
  • Επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Καμία παρέμβαση στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 και στις απεργίες.
  • Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Όχι στο ξεπούλημα του νερού.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάρη της φορολογικής επιδρομής.
Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται κατά τόπους από τα συνδικάτα.
 

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Την Παρασκευή 30-10-2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με τον Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κκ Πάνο Κουρουμπλή και Γιάννη Μπαλάφα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο συνάδελφος μας Καραναστάσης Απόστολος εργαζόμενος στη ΔΕΥΑ Λαμίας και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη συνάντηση η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα αναλύθηκαν με λεπτομέρεια όλα τα προβλήματα των ΔΕΥΑ και τα αιτήματα των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:
  • Προσλήψεις τακτικού προσωπικού.
  • Επαναφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας – όχι στο ενιαίο μισθολόγιο.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας με επαναφορά στο αρχικό θεσμικό πλαίσιο του ιδρυτικού νόμου 1069/80.
  • Τακτοποίηση συμβασιούχων.
  • Εξαίρεση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής.
  • Εξαίρεση από τον Α.Ν. 173/67.
  • Ενισχυμένη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για λύση των ΔΕΥΑ.
Η εντύπωση που αποκόμισε το Προεδρείο της Ομοσπονδίας από την συνάντηση ήταν θετική. Πρόθεση των Υπουργών είναι να πραγματοποιήσουν βαθιές τομές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δέχονται πιέσεις, όπως ανέφεραν, για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΔΕΥΑ, χωρίς να αναφέρουν από ποιους και προς ποια κατεύθυνση.
Την αρμοδιότητα των ΔΕΥΑ την ανέλαβε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μπαλάφας. Σύντομα, όπως ανέφερε, θα έχει συνάντηση και με την ΕΔΕΥΑ. Το προεδρείο της Ομοσπονδίας πρότεινε να συσταθεί επιτροπή που θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου, της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ και της ΕΔΕΥΑ, για διερεύνηση και προώθηση των αιτημάτων.
Ο συνάδελφος μας Βουλευτής Απόστολος Καραναστάσης ανέλαβε να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες. Για ότι ενέργειες και επαφές γίνουν θα ενημερωθούν τα σωματεία με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.