Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κατρούγκαλο.

Στις 19-3-2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κατρούγκαλο. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με το Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου κ. Κουράκη απόντος του Κ. Βούτση που βρισκόταν στη Βουλή.
Στη συνάντηση τέθηκαν από το προεδρείο της Ομοσπονδίας τα παρακάτω θέματα:
  1. Προσλήψεις τακτικού προσωπικού
  2. Επαναφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  3. Ενιαία αρχή πληρωμής
  4. Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης (εξαίρεση από τον 173/67)
  5. Τροπολογία-προσθήκη στο άρθρο 109 του ν. 3852/2010 για το προσωπικό των συγχωνευθέντων επιχειρήσεων
  6. Άρση ασυμβίβαστου για υποψηφιότητα υπαλλήλων ΔΕΥΑ στις δημοτικές εκλογές
  7. Μείωση της γραφειοκρατίας στις ΔΕΥΑ
  8. Ενισχυμένη πλειοψηφία για τη λύση των ΔΕΥΑ
Ο κ. Κατρούγκαλος είδε θετικά το θέμα των προσλήψεων αρκεί οι ΔΕΥΑ να ζητήσουν προσωπικό σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου.
Για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ Ρόδου και Κέρκυρας που απολύθηκαν καθώς και άλλων που κινδυνεύουν με απόλυση απέκλεισε το ενδεχόμενο να τροποποιήσει το άρθρο 109 του νόμου 3852/2010. Μας υπέδειξε όμως συγκεκριμένη διαδικασία που θα έχει την ανοχή του, την οποία θα μεθοδεύσουμε. Ήδη έχουν ενημερωθεί τα δύο σωματεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.
Για όλα τα άλλα αιτήματα που του τέθηκαν (συζητήθηκαν αναλυτικά) απάντησε ότι έχουμε μεν δίκαιο αλλά δεν μπορεί προς το παρών να ανοίξει τέτοια ζητήματα. Προσδιόρισε τους μήνες Νοέμβριο -Δεκέμβριο και εφόσον όλα πάνε καλά να συζητήσει πάλι τα αιτήματα μας.
Στη συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα αιτήματα. Μας ενημέρωσε ότι αρκετά από αυτά ανήκουν στη αρμοδιότητα του κ. Κατρούγκαλου και όχι στου κ. Βούτση. Υποσχέθηκε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.
Την προηγούμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και της ΕΔΕΥΑ με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ.
Τα αιτήματα που κατέθεσε η ΕΔΕΥΑ ήταν η πρόσληψη τακτικού προσωπικού, η γραφειοκρατία που προέκυψε ιδιαίτερα με τον έλεγχο των επιτρόπων, το πρόβλημα με την επιφυλακή και τις υπερωρίες του προσωπικού, η θεσμική αναγνώριση της ΕΔΕΥΑ κ.α.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η διεκδίκηση των αιτημάτων μας θα συνεχιστεί. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμμετέχουν και τα σωματεία με πίεση στους τοπικούς βουλευτές. Σύντομα πιστεύουμε να συναντήσουμε και τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Βούτση.
Τα θέματα και ο προγραμματισμός δράσης θα συζητηθούν στις περιφερειακές συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν μετά το Πάσχα.
 

22 Μαρτίου παγκόσμια ημέρα νερού.



Η συλλογή 1,9 εκατομμύριου υπογραφών στην Ευρώπη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού που συμμετείχε ενεργά και η Ομοσπονδία μας και η κατάθεση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μας έδωσε το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι με συνέχιση της προσπάθειας μπορούμε να σταματήσουμε την ιδιωτικοποίηση του νερού που τόσο επιθυμούν τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Οι επιχειρήσεις ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ κατάφεραν όλα τα προηγούμενα χρόνια να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι ΔΕΥΑ που καλύπτουν γεωγραφικά τη συντριπτική πλειοψηφία της χώρας κατάφεραν τα χρόνια που λειτουργούν να φθάσουν και να ξεπεράσουν σε υποδομές και υπηρεσίες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης με ισχυρή παράδοση στον τομέα αυτό.
Διεκδικούμε:
  1. Όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε φθηνό, πόσιμο, ποιοτικό νερό που οι χώρες πρέπει να διασφαλίζουν.
  2. Οι υπηρεσίες του νερού να βρίσκονται σε δημόσιο έλεγχο διότι το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπορικό προϊόν. Μόνο έτσι διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και η βιώσιμη ανάπτυξη με ταυτόχρονη προστασία των υδάτινων πόρων.
Η 22η Μαρτίου είναι ημέρα αφύπνισης και ευαισθητοποίησης.
Το νερό είναι δικαίωμα και όχι ανάγκη.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ με την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης. Ενώ ισχύει ο νόμος 2112/20 και 3198/55 όπως για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εφαρμόζεται ταυτόχρονα και ο Α.Ν. 173/67 που περιορίζει το ποσό μέχρι 15.000€ και εφόσον από σύμβαση εργασίας ή κανονισμό εργασίας προβλέπεται καταβολή επιπλέον αποζημίωσης τότε το ποσό των 15.000 ευρώ προσαυξάνεται 15% και γίνεται 17.250 ευρώ.
Η Ομοσπονδία αρκετά χρόνια τώρα διεκδικεί νομοθετική ρύθμιση για να ξεκαθαριστεί ότι δεν ισχύει στις ΔΕΥΑ ο Α.Ν. 173/67, χωρίς καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα να ικανοποιήσει το αίτημα.
Το πρόβλημα προσπαθεί να το λύσει η ομοσπονδία μέσω δικαστηρίων γι αυτό και στήριξε οικονομικά συνάδελφο που συνταξιοδοτήθηκε και προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον των περικοπών του Α.Ν. 173/67, χωρίς όμως επιτυχία. Για δεύτερη φορά στηρίζει πρώην συνάδελφο με την πρόθεση αν χρειασθεί να φθάσει η υπόθεση μέχρι τον Άρειο Πάγο.
Αρκετά σωματεία για να αναπληρώσουν τις περικοπές του Α.Ν. 173/67 διεκδίκησαν και πέτυχαν με επιχειρησιακή σύμβαση ή με οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας αποζημίωση εθελουσίας εξόδου. Από το 2011 που οι ΔΕΥΑ ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι επίτροποι δεν την εγκρίνουν διότι την υπολόγιζαν στο ανώτατο όριο που αναφέρει ο Α.Ν. 173/67.
Η πρόσφατη όμως απόφαση του 7ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει νέο δρόμο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχθηκε ότι η αποζημίωση που χορηγείται στους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είναι νόμιμη και δεν υπόκειται στον περιορισμό που θέτει ο Α.Ν. 173/67. Άλλη η αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης και άλλη η αποζημίωση λόγω εθελουσίας εξόδου.
Προϋποθέτει βέβαια ότι η εθελουσία έξοδος προβλέπεται είτε από συλλογική σύμβαση εργασίας είτε από οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας.
Σύντομα θα υπάρξει ειδική ενημέρωση για τα τεχνικά ζητήματα εφαρμογής της παραπάνω απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ συνεδρίασε στις 27-2-2015 στα γραφεία της Ομοσπονδίας στη Βέροια με τα παρακάτω θέματα.
  1. Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για εργασιακά θέματα.
  2. Αιτήματα της Ομοσπονδίας από την κυβέρνηση.
  3. Ενημέρωση για τους δικαστικούς αγώνες από το νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας.
  4. Προγραμματισμός δράσης
  5. Διάφορα θέματα.
Το Δ.Σ. αποφάσισε να γίνουν άμεσα συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Βούτση και με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κατρούγκαλο. Οι συναντήσεις έχουν σκοπό να διερευνηθούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ και τους εργαζόμενους και θα ζητηθεί να λύσουν προβλήματα που λιμνάζουν τα τελευταία χρόνια.
Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις όπου θα εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα και θα αποφασιστούν οι ενέργειες, δράσεις και πιθανές κινητοποιήσεις του κλάδου.