Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ανατέθηκε στην επιτροπή αρμόδια για θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών το θέμα της επεξεργασίας της επόμενης φάσης του «Καλλικράτη».

Στο διάστημα των εργασιών της επιτροπής στην προηγούμενη σύνοδο της Βουλής (πριν το καλοκαίρι) ζήτησαν από την ΠΟΕ-ΔΕΥΑ απόψεις και προτάσεις για το θέμα.

Στη συνέχεια πριν μερικές ημέρες στάλθηκε πρόσκληση από τον Πρόεδρο της  επιτροπής εσωτερικών θεμάτων της Βουλής προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας να παραβρεθεί στη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου για να εκθέσει τις απόψεις-προτάσεις της Ομοσπονδίας.

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας που στάλθηκαν στην επιτροπή και θα υποστηριχθούν από τον Πρόεδρο είναι:

Α. Για τις ΔΕΥΑ:

1) Ο ιδρυτικός νόμος 1069/80 να κατισχύει κάθε αντίθετης διάταξης μέχρι να αναθεωρηθεί.

2) Άρση απαγόρευσης προσλήψεων στις ΔΕΥΑ.

3) Όχι στον έλεγχο των ΔΕΥΑ από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

4) Λειτουργία των ΔΕΥΑ των μεγάλων νησιών της χώρας.

Β. Για τους εργαζόμενους:

1) Τροπολογία – Προσθήκη για το  προσωπικό των συγχωνευθέντων επιχειρήσεων που να κατοχυρώνει τη θέση τους.

2) Αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης χωρίς τους περιορισμούς του Α.Ν. 173/67

3) Άρση ασυμβίβαστου για υποψηφιότητα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ στις Δημοτικές Εκλογές.

Για να δείτε τις προτάσεις πατήστε ΕΔΩ...

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΠΟΕ-ΔΕΥΑ) που εκπροσωπεί 5.000 εργαζόμενους και σε σχέση με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων» που έχει κατατεθεί στη Βουλή και στο οποίο περιλαμβάνεται άρθρο (αρ. 68) σύμφωνα με το οποίο δίνεται η δυνατότητα στην ΕΥΔΑΠ να αναλαμβάνει χωρίς δαπάνη τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων και των ΔΕΥΑ της περιφέρειας της χώρας μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για παρακάτω:
Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με έμμεσο τρόπο την ιδιωτικοποίηση του τομέα ύδρευσης της χώρας μας. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, εφόσον αναλάβει τα δημοτικά δίκτυα θα τα παραχωρήσει άμεσα σε ιδιώτες. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα η ιδιωτικοποίηση του νερού κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ και απορρίφθηκε από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης με το δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Μάιο του 2014.
Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ είναι αντίθετοι και θα αντιδράσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην περάσει η διάταξη αυτή. Θεωρούμε ότι είναι η αρχή της ιδιωτικοποίησης του νερού της περιφέρειας. Μία σημαντική αρμοδιότητα χάνεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατευθύνεται προς το Αθηνοκεντρικό Κράτος. Η διαχείριση του νερού δεν μπορεί να γίνεται από το κέντρο αλλά από τις τοπικές κοινωνίες.
Οι ΔΕΥΑ όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας απέδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν προσφέροντας ποιοτικό νερό στους πολίτες, κατασκευάζοντας δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης –όμβριων υδάτων σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας. Κατασκεύασαν μονάδες επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε όλες τις πόλεις γι αυτό και οι γαλάζιες σημαίες για καθαρές ακτές αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Με το νέο ΕΣΠΑ είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τα έργα στους πρώην μικρούς δήμους που συγχωνευτήκαν με τον «Καλλικράτη» καθώς και τα έργα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού των δικτύων καθιστώντας τις ΔΕΥΑ σύγχρονες επιχειρήσεις. Εκτέλεσαν τα έργα με υψηλό κόστος για τους πολίτες με ίδια συμμετοχή που έφθανε 65% όταν για την Αθήνα και Θεσσαλονίκη την ίδια συμμετοχή για την εκτέλεση των έργων την κατέβαλε το κράτος μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Η ΕΥΔΑΠ δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην περιφέρεια διότι είναι ήδη σε καλύτερη κατάσταση ο τομέας ύδρευσης αποχέτευσης. Το να πάρουν έτοιμα δίκτυα και εγκαταστάσεις σύγχρονες δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα τους πολίτες.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η ΕΥΔΑΠ αν το επιθυμεί μπορεί να κρατήσει μέρος από το τεχνικό προσωπικό. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν στο δρόμο. Το νερό θα δοθεί σε εργολάβους να το διαχειριστούν.
Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ θα αντισταθούν στην πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού από την πίσω πόρτα.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμη και τη δικαιοσύνη, για να αναχαιτίσει την αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στην εφαρμογή του ν. 4250/2014 σχετικά με τον προσχηματικό επανέλεγχο των σχέσεων εργασίας των εργαζομένων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας σε έκτακτη συνεδρίαση στις 28-11-2014 αποφάσισε την προκήρυξη Απεργίας – Αποχής από κάθε διαδικασία που αφορά στον προσχηματικό επανέλεγχο της μετατροπής των διαφόρων σχέσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου που μόνο στόχο έχουν την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στο πλαίσιο των επιταγών της τρόικας.
Η Απεργία – Αποχή είναι ενεργή και καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας.
Ο αγώνας των εργαζομένων δεν τελείωσε, απλά περνά στο επόμενο στάδιο. Ας το γνωρίζει καλά η κυβέρνηση που συνολικά εξυπηρετεί κάθε παράλογη επιθυμία των τροϊκανών.
Καλούμε τα σωματεία μέλη μας με τη συμμετοχή και αγωνιστική δράση, να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που μόνο στόχο έχουν την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων.