Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Στις 21-11-2014 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Δ.Σ. και Ελεγκτικής Επιτροπής της ΕΔΕΥΑ στο Ρέθυμνο.
Στο συνέδριο της ΕΔΕΥΑ καλέστηκε και παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ. Στο χαιρετισμό-τοποθέτηση ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ζήτησε από το νέο Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ και από όλα τα Δ.Σ. των κατά τόπους ΔΕΥΑ την συμπαράσταση τους.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα όπως:
Α) Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις ΔΕΥΑ Oι ΣΣΕ έλυσαν προβλήματα λειτουργίας όπως επιφυλακή, υπερωρίες κ.α. που το ενιαίο μισθολόγιο ισοπεδώνει. Με τις ΣΣΕ δίνονται κίνητρα στους εργαζόμενους με συνέπεια την αύξηση της παραγωγικότητας. Το ενιαίο μισθολόγιο είναι για υπηρεσίες και όχι για επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΥΑ που λειτουργούν 365 ημέρες το χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο.
Β) Να μην γίνουν μειώσεις αποδοχών σύμφωνα με την εγκύκλιο που κρίθηκε παράνομη από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Να σεβαστούν οι ΔΕΥΑ την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου χωρίς να απαιτήσουν δικαστική απόφαση .
Γ) Να μην αποσταλούν στοιχεία εργαζομένων που η σχέση τους εργασίας μετατράπηκε από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Ο νόμος 4250/2014 αναφέρει ότι θα απολυθούν οι εργαζόμενοι που με δική τους υπαιτιότητα έγιναν αορίστου χρόνου εξαπατώντας τα Δ.Σ. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όμως απαιτεί στοιχεία για όλες τις μετατροπές των συμβάσεων κι αυτό γιατί δεν του βγαίνουν τα νούμερα για τις 6.000 απολύσεις που υπολείπονται για να φθάσουν τις 15.000 που απαίτησε η τρόικα και συμφώνησε η κυβέρνηση.
Δ) Προσλήψεις προσωπικού. Οι ΔΕΥΑ με τον «Καλλικράτη» διπλασίασαν το χώρο ευθύνης ενώ το προσωπικό μειώθηκε κατά ¼ λόγω συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία 5 χρόνια. Αν δεν γίνουν προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε λίγα χρόνια οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ θα κάνουν επίβλεψη στους εργολάβους. Με εργολαβίες δε λύνεται το πρόβλημα διότι οι εργασίες στις ΔΕΥΑ απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνογνωσία που χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αποκτηθεί.
Ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ για την γραφειοκρατία που έχει επιβληθεί στις ΔΕΥΑ με συνέπεια να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η ταυτότητα τους ακυρώνοντας στην ουσία την ευελιξία που ο ιδρυτικός νόμος έδινε. Ζήτησε από το νέο Δ.Σ. να διεκδικήσει την επαναφορά των ΔΕΥΑ στις αρχές του ιδρυτικού νόμου 1069/80.
Από τις αρχαιρεσίες εκλέχτηκαν για το Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ οι παρακάτω:
Για το Δ.Σ.:
1. Γιώργης Χ. Μαρινάκης ,     ΔΕΥΑ Ρεθύμνης, 60 ψήφοι
2. Ευάγγελος Μυτιληνός,           ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, 43 ψήφοι
3. Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης,       ΔΕΥΑ Ηράκλειας ,          40 ψήφοι
4. Αγγελάκης Σαμακοβλής,         ΔΕΥΑ Θερμαϊκού,          36 ψήφοι
5. Απόστολος Καλογιάννης,        ΔΕΥΑ Λάρισας,              35 ψήφοι 
6. Αστέριος Μπουσνάκης,           ΔΕΥΑ Κατερίνης,           35 ψήφοι
7. Δημήτριος Καρασταύρου,       ΔΕΥΑ Κομοτηνής,          32 ψήφοι
8. Νικόλαος Σταυρογιάννης,       ΔΕΥΑ Λαμίας,                30 ψήφοι, 
9. Αντώνιος Σχετάκης,               ΔΕΥΑ Χανίων,               29 ψήφοι
10. Αλέξανδρος Πνευματικός ,    ΔΕΥΑ Κορίνθου,            27 ψήφοι
11. Σαράντος Μαρινάκης,          ΔΕΥΑ Καλαμάτας,          24 ψήφοι
12. Νικόλαος Φακουρέλης,        ΔΕΥΑ Ηρακλείου ,          21 ψήφοι
13. Παναγιώτης Σχοινοχωρίτης, ΔΕΥΑ Άργους.               20 ψήφοι

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

AΠΕΡΓΙΑ 27/11/2014

Η Πανελλήνια Πανεργατική Απεργία στις 27 Νοεμβρίου 2014 όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και η μαζική συμμετοχή μας είναι η μόνη απάντηση αντίστασης και ανατροπής των πολιτικών της κυβέρνησης και της τρόικας. Η καθημερινή επικοινωνιακή καταιγίδα αλλά και η τρομοκράτηση του Ελληνικού λαού προετοιμάζει νέο μνημόνιο, το οποίο όπως και να το ονομάσει η κυβέρνηση, το σίγουρο είναι ότι θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στο εισόδημα μας, στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στην υγειονομική περίθαλψη και στα εργασιακά-συνδικαλιστικά δικαιώματα που δήθεν θα καταργήσουν «προνόμια» ενώ θέλουν να χτυπήσουν τα συνδικάτα για να μην αντιδρούν. Για το λόγο αυτό η μαζική, δυναμική και ενωτική συμμετοχή μας στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία της Πέμπτης 27 Νοεμβρίου 2014 είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης και αντίδρασης ώστε να μπει ένα τέλος στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων της κυβέρνησης και της τρόικας. Η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί όλα τα σωματεία των ΔΕΥΑ να προετοιμάσουν την απεργία για να συμμετέχουν μαζικά όλοι οι εργαζόμενοι. Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν κατά τόπους από τα εργατικά κέντρα.
Δείτε ΕΔΩ τη διακήρυξη της ΓΣΕΕ για την απεργία.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Με την απόφαση της 17ης Γενικής Συνεδρίασης της oλομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνεται η Ομοσπονδία για τη θέση της και τον αγώνα που έκανε να μην εφαρμοσθούν οι μειώσεις που προέβλεπε η εγκύκλιος ( 2/85127/002/22-11-2012).
Η παραπάνω εγκύκλιος ερμήνευε το νόμο 4093/12  εντελώς αυθαίρετα  μειώνοντας  επιπλέον 25% τους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τον αγώνα μας για να μην εφαρμοσθεί η εγκύκλιος αλλά  και να μην εφαρμοσθεί το ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΥΑ μετά τις 31-12-2016.
Η μειοψηφία του Ελεγκτικού Συνεδρίου 9 στους 30 συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου Αγγελάρα Νικολάου είχαν την άποψη να μην ισχύσει ούτε μέχρι τέλος του 2016 το ενιαίο μισθολόγιο για τις ΔΕΥΑ.
Για να επιτευχθεί αυτή η μεγάλη νίκη, το σωματείο της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης και η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ δούλεψαν μεθοδικά με το νομικό τους σύμβουλο Μπαλατσούκα Σπύρο αλλά και με καταξιωμένα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών που υποστήριξαν νομικά την προσπάθεια μας.
Για να ανοίξετε την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου πατήστε ΕΔΩ...