Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η κυβέρνηση με μπροστάρη τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει στον επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου με σκοπό την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Θέλοντας να καλύψουν τη μνημονιακή υποχρέωση για 6.500 απολύσεις μέχρι τέλος του έτους τιμωρούν τους πιο αδύναμους δηλαδή τους εργαζόμενους και όχι τους πολιτικούς προϊστάμενους που αποφάσισαν για την μετατροπή των συμβάσεων.
Στην περίπτωση της επίμαχης διάταξης του άρθρου 42 του Ν. 4250/2014, δρομολογείται μια διοικητική διαδικασία επανελέγχου πράξεων ή παραλείψεων του μακρινού παρελθόντος από όργανα υπάκουα στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης με δηλωμένη την πρόθεση για απολύσεις.
Αυτή η μονομερής στοχοποίηση συγκεκριμένων ανθρώπων που συνιστούν τον αδύναμο κρίκο της υπόθεσης, σε συνδυασμό με την απαλλαγή των ισχυρών κρίκων, καθιστά όλη τη διάταξη πολιτικά ανήθικη και συνταγματικά προβληματική.
Οι ΔΕΥΑ δεν αποστέλλουν στοιχεία για επανέλεγχο των συμβάσεων.
Τα σωματεία να επιδιώξουν σύγκλιση των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΥΑ για να αποφασίσουν την μη αποστολή στοιχείων.
Με τη στάση εργασίας συμμετέχουμε στην κατάληψη των γραφείων των ΔΕΥΑ ή από κοινού με τους δημοτικούς υπαλλήλους των δημαρχείων.
Όπου σκοπεύουν να στείλουν στοιχεία τα σωματεία αποφασίζουν απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα και εργασίες που σχετίζονται με τη διαδικασία επανελέγχου μετατροπής των συμβάσεων.
Συμμετέχουμε όλοι δυναμικά στη στάση εργασίας την Τρίτη 30-9-2014 από τις 10:00 έως τις 1:00 αντιδρώντας στις προθέσεις της κυβέρνησης για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.
 

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ενδιάμεσο συνέδριο) θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοέμβρη 2014, ημέρα Παρασκευή στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «PRESIDENT», Λεωφόρος Κηφισίας 43 και οι εργασίες θα αρχίσουν στις 10:00π.μ.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Γενικής Συνέλευσης είναι:
1.Διοικητικός Απολογισμός – Οικονομικός Απολογισμός– Προϋπολογισμός.
2.Ενημέρωση-Προγραμματισμός Δράσης.
Τα σωματεία που έχουν κάνει εκλογές ή θα πραγματοποιήσουν μέχρι την Γενική Συνέλευση να αποστείλουν άμεσα τα δικαιολογητικά στο γραφείο της ομοσπονδίας.
Τα σωματεία-μέλη θα πρέπει να γνωστοποιήσουν έγκαιρα στους αντιπροσώπους τους την ημέρα, την ώρα και τον τόπο που θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση.
Για τη συμμετοχή των αντιπροσώπων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η οικονομική τακτοποίηση των σωματείων μέχρι και τον Οκτώβρη του 2014.
Οι αντιπρόσωποι θα διανυκτερεύσουν στο ξενοδοχείο «PRESIDENT» στις 6 Νοέμβρη. Όποιοι είναι από μακριά και δεν προλαβαίνουν να επιστρέψουν έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο ξενοδοχείο και το βράδυ 7 Νοέμβρη.
Η Ομοσπονδία καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης(με παραστατικά) και διαμονής. Τα σωματεία πρέπει να επικοινωνήσουν με το γραφείο της ομοσπονδίας και όχι με το ξενοδοχείο μέχρι 31 Οκτώβρη για κράτηση δωματίων. Λόγο αυξημένης τουριστικής κίνησης στην Αθήνα υπάρχει περιορισμένος αριθμός δωματίων.
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το γραφείο της Ομοσπονδίας στο τηλ. 23310 20530.
 

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Με την ψήφιση του Ν. 4250/2014 η ΠΟΕ-ΔΕΥΑ αντιτάχθηκε στον προσχηματικό επανέλεγχο μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου που μόνο στόχο έχουν απολύσεις εργαζομένων.
Η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε τα σωματεία πως θα διαχειριστούν το πρόβλημα και πραγματοποίησε παρέμβαση στο Δ.Σ. της ΕΔΕΥΑ με συνέπεια τη θετική για τους εργαζόμενους επιστολή προς τις ΔΕΥΑ. Αποτέλεσμα αυτών η πλειοψηφία των ΔΕΥΑ να μην αποστείλουν στοιχεία.
 Η κυβέρνηση όμως συνεχίζει την πίεση με απειλές και εκβιασμούς απαιτώντας άμεσα την αποστολή των στοιχείων.
Παρόλο που υπόσχεται ότι δεν θα γίνουν απολύσεις παρά μόνο αυτών με πλαστά δικαιολογητικά, δεν τους πιστεύουμε.
 Αν ο επανέλεγχος γίνει με διαφορετικά κριτήρια από ότι ίσχυαν πριν 10 χρόνια (Π.Δ. 164/06) τότε οι απολύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι χιλιάδες.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας εκτιμώντας το πρόβλημα αποφάσισε να κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 13.00 το μεσημέρι συμμετέχοντας από κοινού με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στην προσπάθεια αποτροπής των απολύσεων.
Χαιρετίζουμε την απόφαση αρκετών Δημάρχων που ανοιχτά τάχθηκαν εναντίον της αποστολής στοιχείων εργαζομένων που οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Συμμετέχουμε κατά τόπους με τους συναδέλφους των Δήμων σε κοινές δράσεις.
Με τη συμμετοχή όλων μας στέλνουμε μήνυμα αντίστασης στα σχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικας για διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όχι στον προσχηματικό επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων.
Όχι στην κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ.

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Η Ομοσπονδία καλέστηκε και θα συμμετέχει στην πρώτη συνάντηση συντονισμού συλλογικοτήτων για τη διαχείριση του νερού στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2014 στη Θεσσαλονίκη.  

Πατήστε για να δείτε:

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Οι ΔΕΥΑ ακόμη μία φορά βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με email απευθύνονται στις ΔΕΥΑ ζητώντας στοιχεία για τους εργαζόμενους.
Το μεν Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά στοιχεία για τυχόν μετατροπές συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ενώ το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ζητά όνομα υπευθύνων από κάθε ΔΕΥΑ και στη συνέχεια θα ζητηθεί να γίνει εξακρίβωση της νομιμότητας των στοιχείων του προσωπικού.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα η Ομοσπονδία πήρε θέση με τρεις ανακοινώσεις στις 26-6-14, 7-7-14 και 9-7-14. Οι ΔΕΥΑ δεν έχουν εργαζόμενους που με υπαιτιότητα δική τους, όπως ο νόμος 4250/14 αναφέρει, να έχουν μετατραπεί οι σχέσεις εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Επομένως οι ΔΕΥΑ αν θα στείλουν επιστολή στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αναφέρει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις εργαζομένων. Αρκετές ΔΕΥΑ έχουν ήδη στείλει στο Υπουργείο επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο.
Όσον αφορά τα στοιχεία που ζητά το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μετά από επικοινωνία με την Προϊσταμένη του τμήματος διαπιστώθηκε ότι δεν γνωρίζουν αν οι ΔΕΥΑ εμπίπτουν στις διατάξεις που τις υποχρεώνουν για έλεγχο στοιχείων προσωπικού. Μάλιστα ζήτησε τηλέφωνο επικοινωνίας του Προέδρου της Ομοσπονδίας για να απαντήσει, χωρίς αυτό να γίνει μέχρι σήμερα.
Από τις εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί γι αυτό το θέμα:
ΑΔΑ: ΒΕΧ4Χ-5ΞΕ
ΑΔΑ: ΒΛΓΕΧ-363
ΑΔΑ: ΒΙΞ4Χ-ΠΕ4
ΑΔΑ: 7Φ95Χ – Μ7Ρ
Διαπιστώνουμε ότι οι ΔΕΥΑ δεν είναι στους φορείς που αναφέρονται.
Επομένως πρέπει να αγνοήσουν το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι θέμα που μπορεί να δημιουργήσει πολλή μεγάλη πληγή στις ΔΕΥΑ.
Η κυβέρνηση παρόλο που διαβεβαιώνει ότι πρόβλημα θα υπάρξει μόνο για τους εργαζόμενους που η μετατροπή της σύμβασης τους από ορισμένου σε αορίστου έγινε με υπαιτιότητα τους (εξαπάτησαν τα διοικητικά συμβούλια με πλαστά στοιχεία), συνεχίζει να ζητά στοιχεία για όλες τις μετατροπές των συμβάσεων.
Στην αγωνία της να ικανοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για 6500 απολύσεις μέχρι τέλος του 2014 δεν θα διστάσει να απολύσει όλους τους εργαζόμενους που η μετατροπή της σύμβασής τους έγινε εκτός ΑΣΕΠ ή δικαστικών αποφάσεων. 
  

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το συλλαλητήριο των συνδικάτων που πραγματοποιήθηκε 6-9-2014 στη Θεσσαλονίκη είναι η αφετηρία νέων αγώνων και διεκδικήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος για την ανατροπή των πολιτικών που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στην ανεργία.
Η ετήσια έκθεση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε πρόσφατα καταδεικνύει τη συνέχιση του αδιέξοδου όσο ασκούνται πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, της λιτότητας και της ανεργίας.
Οι πολιτικές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση με συνέπεια να εξαντληθούν τα αποθεματικά των ταμείων με οριακό έτος το 2016.
Η έκθεση τονίζει την αναγκαιότητα άμεσης παράκαμψης της νεοφιλελεύθερης πορείας με ένα νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ενισχύει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τους μισθούς.
Με ευκαιρία της παρουσίας μας στο συλλαλητήριο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συνεδρίασε με κυρίαρχο θέμα τον προγραμματισμό δράσης του κλάδου.
Οι 6.500 απολύσεις που θα γίνουν με εντολή της τρόικας μέχρι τέλος του έτους, ο επανέλεγχος των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, η αλλαγή του νόμου 1264/82 για το συνδικαλιστικό κίνημα, η πρόθεση αρκετών νέων δημάρχων για κλείσιμο ΔΕΥΑ, η εκδίκαση της προσφυγής μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της ενιαίας αρχής πληρωμής, η προσπάθεια απαλλαγής από το ενιαίο μισθολόγιο και άλλα ζητήματα θα απασχολήσουν τον κλάδο άμεσα.
Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφάσισε για τις παρακάτω δράσεις και παρεμβάσεις.
  1. Πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης αντιπροσώπων στην Αθήνα αρχές Οκτωβρίου.
  2. Κάλεσμα για κοινή δράση με τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  3. Γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία.
  4. Κάλεσμα στην ΕΔΕΥΑ για κοινή προσπάθεια τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το ανθυγιεινό επίδομα και την άρση απαγόρευσης προσλήψεων.
  5. Χρήση των τοπικών μέσων ενημέρωσης για προβολή των θέσεων μας.
  6. Συντονισμό του δικαστικού αγώνα που πραγματοποιούν τα σωματεία.
  7. Υπεράσπιση με κάθε τρόπο του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης αποχέτευσης.
Το Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ καλεί τους εργαζόμενους με τη συνεχή, μαζική, ενωτική και δυναμική συμμετοχή τους, να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν απολύσεις, κλείσιμο ΔΕΥΑ, περαιτέρω κατάργηση μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Οι πολιτικές της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης και του νεοφιλελευθερισμού δεν ανατρέπονται χωρίς τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στους αγώνες των συνδικάτων.
     

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ANΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕ ΔΕΥΑ

Το Σάββατο 6-9-2014 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από όλα τα συνδικάτα της χώρας.
Συνδικάτα και εργαζόμενοι απαιτούμε να μπει εδώ και τώρα οριστικό τέλος στη φτωχοποίηση των Ελλήνων εργαζόμενων και του ελληνικού λαού.
Νέα μέτρα για περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, μείωση αποδοχών με αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο, κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αλλαγή του ασφαλιστικού κ.α. θα ψηφιστούν τους επόμενους μήνες.
Το φετινό συλλαλητήριο θα είναι η αφετηρία για αντεπίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Με την ευκαιρία του συλλαλητηρίου το Δ.Σ. της ομοσπονδίας θα συνεδριάσει το πρωί της ίδιας ημέρας με κυρίαρχο θέμα τον προγραμματισμό δράσης του κλάδου.
Με fax στάλθηκε στα σωματεία το κείμενο της διακήρυξης.
Επίσης μπορείτε να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της ΓΣΕΕ την αφίσα για το συλλαλητήριο.